Eten tijdens je reis in Azië

Eten tijdens je reis in Azië

Verre groepsreizen

Azië is een gigantisch groot continent. Als Nederlander noemen we het eten al snel "Aziatisch" als het een beetje pittig smaakt en er wat rijst bij zit, maar in de praktijk is de Aziatische keuken heel divers en in elk land net weer anders. Op deze pagina vind je een aantal populaire lokale gerechten die je tijdens je rondreis zeker eens moet uitproberen! Ga mee op culinaire reis door de keukens van Azië!

Europees eten

In veel landen is het mogelijk om Europees eten te krijgen, maar wel voornamelijk in de grotere steden en in grotere toeristischere gebieden. Hierbij zal je vooral pasta gerechten tegenkomen of bijvoorbeeld hamburgers. Staar je dus niet te blind op wat je gewend bent. In de meeste landen is het geen probleem om vegetarisch te eten. Volledig vegan is vaak wel een stuk lastiger. Hetzelfde geldt voor glutenvrij eten. We raden je aan in dat geval zelf wat basisbenodigdheden mee te nemen op reis. 

Waaruit bestaat Azië eigenlijk? 

Azië is op te delen in verschillende gebieden. Wij bieden reizen aan naar:

  • Het nabije Oosten, waar Jordanië onder valt
  • Zuid-Azië (Sri Lanka en Nepal)
  • Zuid-Oost Azië (Bali Indonesië, Vietnam, Maleisië en Thailand) 

Waar Zuid-Azië met name bekend staat om de curry's, kruiden, rijst, nan en roti, staat Zuid-Oost Azië meer bekend om de rijst, noedels, vis, zeevruchten en maaltijden met kokosmelk, dus een meer romige structuur. In Jordanië kom je dan weer gemakkelijk maaltijden tegen met gestoomde rijst, geroosterd vlees (vaak lam of kip), falafel, hummus, kip, groenten. We zullen nu alle landen één voor één onder de loep nemen.

Lokale gerechten Jordanië

De Jordaanse keuken wordt beïnvloed door veel landen uit de omgeving. Je kunt er veel traditionele gerechten vinden, heerlijk brood en afwisselend avondeten. Yoghurt is een veel voorkomend ingrediënt en wordt ook vaak bij het eten geserveerd voor een frisse smaak. Zoals in alle Islamitische landen wordt er geen varkensvlees gegeten. Alleen in luxe internationaal gerichte hotels kun je eventueel gerechten met varkensvlees vinden. 

Bekende gerechten zijn:

  • Haneeth - geroosterd lamsvlees aangevuld met rijst, gesnipperde uien, noten en rozijnen. 
  • Ka'ak - traditioneel brood, gemaakt in blad- of ringvorm bedekt met sesamzaadjes
  • Shrak - een traditioneel bedoeïenen brood dat dun op een ijzeren bakplaat wordt gegooid. De andere naam hiervoor is Markook
  • Athan al-Shayeb - een lokale variant op ravioli met rundergehakt en kruiden.
  • Mansaf - een gerecht met rijst, lamsvlees en yoghurt, is een bekend nationaal gerecht. 
  • Falafel - gefrituurde balletjes van gemalen kikkererwten of tuinbonen.
  • Hummus - lekkere dib op basis van kikkererwten, maar ook van geroosterde aubergine (baba ganoush)
  • Als dessert is Baklava of Halva (pistachenoten, sesammeel en melk) bekend. 

Er wordt veel thee gedronken, maar ook vruchtensappen en zoete limonade kun je overal wel vinden. Alcohol is verkrijgbaar, maar vooral in hotels en bij de grotere supermarkten. Houd er rekening mee dat het in Jordanië niet gebruikelijk of wenselijk is om openbaar alcohol te nuttigen. In de bar van een groot hotel is dat dan weer geen probleem. 

Sri Lanka - wat zijn lokale gerechten en wat kun je verwachten? 

In Sri Lanka kun je meer dan goed terecht voor de heerlijkste curry's en rijstgerechten. De keuken is grotendeels geïnspireerd op de Indische keuken, maar ook lokale gerechten, vaak met vis, vlees en vooral rijst, zijn populair. Sri Lanka is niet Islamitisch, maar voornamelijk Boeddhistisch en Hindoeïstisch. 

Als je in Sri Lanka eet is de kans groot dat je rijst en curry eet. Er zijn enorm veel varianten op curry's, waarvan je er ongetwijfeld meerdere zult gaan proeven tijdens je rondreis Sri Lanka

Als je in Sri Lanka eet moet je rekenen op eten met veel kruiden en specerijen. Ben je hier geen grote fan van, geef dit dan duidelijk aan bij je bestelling. Over het algemeen passen ze de gerechten graag aan aan onze meer Westerse smaken. 

De meest bekende gerechten:

  • Curry's - in alle soorten en maten. Vaak ook vegetarisch. 
  • Hoppers - dunne en knapperige pannenkoeken gemaakt van rijstmeel en kokosmelk. Kokospannenkoeken worden vaak bij het ontbijt geserveerd. 
  • Kottu Roti - Jordaanse roti met plat brood, groenten, kruiden en vlees of vis.
  • Pol Sambol - een pittige kokosnootsalade gemakt van geraspte kokos, uien, chilipepers, limoensap en zout. Dit kun je tegenkomen als bijgerecht. 
  • Fried noodles kom je ook op veel plekken tegen en lijkt het meest op wat wij nasi noemen. 
  • Voor het ontbijt kun je in sommige hotels wel wat broodgerechten krijgen, maar ook hier zal het eerder rijst en bijbehorende gerechten zijn. 

Qua drinken kun je vooral genieten van heel veel verse fruitsoorten waar drankjes van gemaakt worden. Stop ook eens langs de weg voor een heerlijke kokosnoot die vers voor je geopend wordt. Drinkwater koop je in flesjes, kraanwater is niet drinkbaar. 

Rondreis Bali - Balinese gerechten? 

De Indonesische keuken staat bekend om de heerlijke smaken. Op Bali kun je veel Westers eten kopen, maar we raden je aan om zeker ook lokale gerechten te proberen. Je bent immers te gast in een ander land en eten is een belangrijk onderdeel van elke cultuur. Bij het ontbijt zul je zowel warme als koude gerechten ontdekken en zowel lokale als meer internationale gerechten. 

Probeer zeker eens:

  • Bebek Betutu - traditioneel Balinees gerecht bestaande uit eend gevuld met mengsel en kruiden, vaak met kurkuma, gember, galanga, chilipepers, sjalotjes en knoflook. Ook verkrijgbaar met kip in plaats van eend, dan heet het gerecht Ayam Betutu.
  • Babi Guling - geroosterd varken geserveerd met gestoomde rijst. Ook hier weer aangevuld met pittige kruiden!
  • Lawar - een traditionele Balinese gehaktsalade, gemengd met geraspte kokos, kruiden en specerijen.
  • Nasi Tepeng - een nasi geschikt voor mensen die van pittig houden!
  • Boemboe Bali Ikan - gebakken vis in pittige saus

De Indonesische keuken is heel uitgebreid, met heel veel variatie en varianten op gerechten. Rijst is het hoofdbestanddeel, aangevuld met soorten vlees en groenten. Daarnaast kun je op Bali ook genoeg meer bekende producten krijgen. We raden je tijdens rondreizen altijd aan om een beetje te experimenteren met eten, maar weer niet zoveel dat je maag ervan van slag raakt. 

Qua drankjes staat Bali bekend om lekkere soorten koffie, maar kun je er ook goed terecht als thee-liefhebber. Ook verfrissende drankjes met fruit en kokos zijn veel verkrijgbaar.

Groepsreis Vietnam - Typisch Vietnamese maaltijden

Het eten in Vietnam staan bekend om de complexe en frisse smaken. Kruiden spelen ook in Maleisië een cruciale rol, maar hier worden dan wel weer hele andere kruiden gebruikt in vergelijking met de andere landen in Azië. Denk hierbij bijvoorbeeld aan koriander, munt, basilicum en peterselie.

Waar wij zoete, zoute en bittere gerechten kennen, kent Maleisië er nog een: umami. Dit is een basissmaak in Maleisië die vaak bereikt wordt door ingrediënten als vissaus, sojasaus of garnalenpasta te gebruiken. Rijst en noedels zijn een fundamenteel onderdeel van een Vietname maaltijd. Het noorden van het land staat meer bekend om de invloeden uit de Chinese keuken, terwijl ze in het zuiden graag kiezen voor pittigere maaltijden. Aan de kust kun je veel gerechten tegenkomen met vis.

Typische Vietnamese lekkernijen:

  • Pho - een traditioneel Vietnamees noedelsoepgerecht, meestal geserveerd met rundvlees (Pho Bo) of kip (Pho Ga). Zeker uitproberen!
  • Bang Mi - een Vietnamees gevuld broodje, vaak bestaat de vulling uit gegrild vlees, paté, verse kruiden en ingelegde groenten
  • Bu Cha - gegrilde varkensvlees ballen geserveerd met rijstnoedels, verse kruiden en smaakvolle bouillon
  • Goi Cuon - loempia's gevuld met garnalen, varkensvlees, kruiden of rijstnoedels
  • Cao Lau - een noedelgerecht dat vooral populair is in Hoi An, met dikke noedels, geroosterd varkensvlees, kruiden en knapperige croutons
  • Bij het ontbijt in Vietnam kun je vaak zowel koude als warme gerechten als optie krijgen, met een mix van lokale specialiteiten en internationale invloeden

In Vietnam zijn typische drankjes koffie, ijskoffie, ijsthee, suikerrietsap, kokoswater en smoothies gemaakt van tropisch fruit. In Vietnam wordt het drinken van alcohol sociaal aanvaard. Bier en rijstwijn worden met name graag gedronken in Vietnam.

Singlereis Thailand - Thaise gerechten

Het Thaise eten is vaak pittig. Zo worden chilipepers gebruikt in verschillende gerechten. Kun je hier dus niet zo goed tegen, geef dit dan zeker even aan zodat ze het eten minder pittig kunnen maken. Voor zoete gerechten worden veelal suiker, en palm- en kokosnootsuiker gebruikt en om frisheid toe te voegen aan bijvoorbeeld soepen en curry's wordt gebruikgemaakt van limoen en citroengras. Om de gerechten op te fleuren, zal je vaak zien dat ze koriander, munt of basilicum gebruiken als garnering. 

Waar Thailand echt bekend om staan, is de bruisende streetfoodcultuur. In vele straatjes zul je dan ook streetfood kraampjes tegenkomen met snacks, gegrild vlees en noedelsoepen. Ons advies is om geen vleesgerechten te kopen aan het einde van de dag, aangezien het vlees niet altijd gekoeld bewaard wordt en dan al de hele dag kan liggen bakken in de zon. 

Bekende Thaise gerechten:

  • Pad Thai - een populair noedelgerecht met noedels, tamarindesaus, eieren, tofu of garnalen, vaak gegarneerd met pinda's, limoen en koriander
  • Groene curry - een pittige curry gemaakt van groene chilipepers, kokosmelk, kip of vis, aubergines en basilicum
  • Massaman curry - een mildere curry met invloeden uit het Midden-Oosten, vaak met rundvlees, aardappelen, uien en pinda's
  • Tom Kha Gai - een romige kokossoep met kip, champignons, citroengras en limoenblaadjes
  • Pad Krapow Moo - roerbak van varkensgehakt met knoflook, chilipepers, basilicum en oestersaus, geserveerd met rijst en een gebakken ei
  • Khao Pad - een klassiek gerecht van gebakken rijst met groenten, ei en vaak vlees en garnalen. Lijkt een beetje op de nasi zoals wij die in Nederland kennen.
  • Gaeng Daeng (rode curry) - een pittige rode curry, met kokosmelk, vlees (vaak kip of rundvlees), bamboescheuten en Thaise aubergines
  • Khao Soi - een noedelsoep met een rijke currysaus, vaak geserveerd met kip of rundvlees en gegarneerd met knapperige noedels, limoen of groenten

In diverse gerechten worden pinda's toegevoegd. Heb je een pinda-allergie? Dan zal je in Thailand heel voorzichtig moeten zijn. In Thailand drinken ze graag ijsthee, ijskoffie, kokosnootwater, verschillende soorten frisdrank, fruitshakes en bier. Thaise whisky's zijn ook erg populair. 

Eten tijdens de rondreis Maleisië

De Maleisische keuken kent veel culinaire invloeden uit China, India en in mindere mate zelfs ook uit Portugal en Nederland. Ook in Maleisië kan het eten behoorlijk pittig zijn als je er niet om vraagt dit wat milder te maken. Sambal is een populair ingrediënt hier. Je zult merken dat veel gerechten een lekkere balans hebben tussen zoet en hartig. Kruiden en specerijen die veel gebruikt worden zijn koriander, komijn, kurkuma, gember, knoflook en citroengras. Ook in Maleisië zijn curry's, sate, nasi en roti gerechten populair.

Lekkere maaltijden om uit te proberen in Maleisië:

  • Nasi Lemak - beschouwd als het nationale gerecht van Maleisië, is Nasi Lemak een gerecht van kokosrijst, geserveerd met ansjovis, pinda's hardgekookte eieren en sambal
  • Satay - gemarineerd en gegrild vlees op stokjes, vaak geserveerd met pindasaus, komkommer en rijstcake. In Nederland bekend als saté.
  • Roti Canai - een Maleisische variatie van roti, een plat brood en dan vaak geserveerd met currysaus. In Maleisië is dit juist een populair ontbijtgerecht, maar ook geliefd als snack.
  • Hainanese Chicken Rice - gekookte kip geserveerd met aromatische rijst, gegarneerd met verse kruiden en soms geserveerd met een chili dipsaus
  • Laksa - een pittige noedelsoep met een kokosmelk basis, vaak bereid met vis, kip of garnalen. Door het land heen zijn hier veel variaties van te vinden.
  • Nasi Goreng - gebakken rijst met kruiden, groenten, ei en vaak vlees of garnalen
  • Mee Goreng - hetzelfde als het hierboven beschreven gerecht, mar dan met roergebakken noedels
  • Rendang - een rijk en gekruid stoofgerecht, meestal gemaakt met rundvlees, kokosmelk en een mengsel van kruiden en specerijen

Bekende drankjes in Maleisië zijn Teh Tarik (zwarte thee vermengd met gecondenseerde melk), gewone koffie, Sirap Limau (een verfrissend drankje gemaakt van limoensap en rozensiroop, geserveerd met ijs), vruchtensappen. Maleisië is een overwegend Islamitisch land. Er zijn hier strenge wetten met betrekking tot alcoholgebruik, maar het wordt getolereerd als niet-moslims alcohol kopen. Houd er wel rekening mee dat het zeer slecht verkrijgbaar is en dat drinken in het openbaar niet wordt gewaardeerd. 

Maaltijden in Nepal

Het eten in Nepal is doorgaans hartig, voedzaam en rijk aan smaken. In het gebied waar je komt tijdens de Nepal groepsreis wordt door de lokale bevolking vaak gekozen voor maaltijden die energierijk zijn en helpen aanpassen aan de kou en de hoogte. Kruiden die veel gebruikt worden zijn komijn, koriander, gember, knoflook, kurkuma en mosterdzaad. Vooral knoflook wordt veel gebruikt in de bergen. 

Bekende gerechten in Nepal rondom Kathmandu en in de bergen:

  • Dal Bhat - het nationale gerecht van Nepal, dit bestaat uit gestoomde rijst (bhat), geserveerd met een dikke linzensoep (dal)
  • Momos - Nepalese versie van dumplings, gevild met vlees (vaak buffel of kip), groenten of kaas
  • Thukpa - een noedelsoep die veel wordt gegeten in de bergachtige gebieden. Het kan vlees, groenten of kruiden bevatten en bestaat in verschillende variaties.
  • Tsampa-pap - gerstemeel vermengd met boterthee om melk om er een dikke pap van te maken
  • In de ochtenden en middagen wordt in de bergen vaak brood, eieren, soep en gebakjes geserveerd

Vanwege de hoogte worden met name warme dranken geserveerd. Denk aan bijvoorbeeld thee (een traditionele thee is boterthee, gemakt van thee, boter en zout), Sherpa-thee (thee met lokale sterke kruiden), warme citroendrank, warme chocolademelk en gemberthee. In Kathmandu worden ook verschillende soorten frisdranken en vruchtensappen verkocht in de bergen is bij verschillende lodges ook frisdrank verkrijgbaar.

In Nepal raden we je sterk aan uitsluitend vegetarische maaltijden te kiezen, omdat de hygiëne standaarden qua het bewaren van vlees hier heel anders zijn.

Voorbereiden op "anders" eten, hoe doe je dat? 

Als je in Aziatische landen eet, zul je merken dat je maag daar echt even aan moet wennen. We raden aan om de overgang zo subtiel mogelijk te houden. Van pittig eten krijg je op zich niet direct klachten, maar het is aan te raden bij de maaltijden regelmatig ook brood te eten. Het belangrijkste om op te letten is om geen lokaal water te drinken, maar uitsluitend uit flesjes (let op de verzegeling van de dop). Vraag ook om geen ijsklontjes toe te voegen aan de drankjes. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.