Eten tijdens je reis in Azië

Eten tijdens je reis in Azië

Azië is een gigantisch groot continent. Als Nederlander noemen we het eten al snel "Aziatisch" als het een beetje pittig smaakt en er wat rijst bij zit, maar in de praktijk is de Aziatische keuken heel divers en in elk land net weer anders. Op deze pagina vind je een aantal populaire lokale gerechten die je tijdens je rondreis zeker eens moet uitproberen! 

Europees eten

In veel landen is het mogelijk om Europees eten te krijgen, maar wel voornamelijk in de grotere steden. Staar je dus niet te blind op wat je gewend bent. In de meeste landen is het geen probleem om vegetarisch te eten. Volledig vegan is vaak wel een stuk lastiger. Hetzelfde geldt voor glutenvrij eten. We raden je aan in dat geval zelf wat basisbenodigdheden mee te nemen op reis. 

Waaruit bestaat Azië eigenlijk? 

Azië is op te delen in verschillende gebieden. Wij bieden reizen aan naar:

 • Het nabije Oosten, waar Jordanië onder valt
 • Zuid-Azië (Sri Lanka en de Malediven)
 • Zuid-Oost Azië (Bali Indonesië, maar ook Vietnam en Thailand) 

Lokale gerechten Jordanië

De Jordaanse keuken wordt beïnvloed door veel landen uit de omgeving. Je kunt er veel traditionele gerechten vinden, heerlijk brood en afwisselend avondeten. Yoghurt is een veel voorkomend ingrediënt en wordt ook vaak bij het eten geserveerd voor een frisse smaak. Zoals in alle Islamitische landen wordt er geen varkensvlees gegeten. Alleen in luxe internationaal gerichte hotels kun je eventueel gerechten met varkensvlees vinden. 

Bekende gerechten zijn:

 • Haneeth - geroosterd lamsvlees aangevuld met rijst, gesnipperde uien, noten en rozijnen. 
 • Ka'ak - traditioneel brood, gemaakt in blad- of ringvorm bedekt met sesamzaadjes
 • Shrak - een traditioneel bedoeïnenbrood dat dun op een ijzeren bakplaat wordt gegooid. De andere naam hiervoor is Markook
 • Athan al-Shayeb - een lokale variant op ravioli met rundergehakt en kruiden. 
 • Als dessert is Baklava of Halva (pistachenoten, sesammeel en melk) bekend. 
 • Mansaf - een gerecht met rijst, lamsvlees en yoghurt, is een bekend nationaal gerecht. 

Er wordt veel thee gedronken, maar ook vruchtensappen en zoete limonade kun je overal wel vinden. Alcohol is verkrijgbaar, maar vooral in hotels en bij de grotere supermarkten. Houd er rekening mee dat het in Jordanië niet gebruikelijk of wenselijk is om openbaar alcohol te nuttigen. In de bar van een groot hotel is dat dan weer geen probleem. 

Gerechten Jordanië

Sri Lanka - wat zijn lokale gerechten en wat kun je verwachten? 

In Sri Lanka kun je meer dan terecht voor de heerlijkste curry's en rijstgerechten. De keuken is grotendeels geïnspireerd op de Indische keuken, maar ook lokale gerechten, vaak met vis, vlees en vooral rijst, zijn populair. Sri Lanka is niet Islamitisch, maar voornamelijk Bhoeddistisch en Hindoeïstisch. 

Als je in Sri Lanka eet is de kans groot dat je rijst en curry eet. Er zijn enorm veel varianten op curry's, waarvan je er ongetwijfeld meerdere zult gaan proeven tijdens je rondreis Sri Lanka

Als je in Sri Lanka eet moet je rekenen op eten met veel kruiden en specerijen. Ben je hier geen grote fan van, geef dit dan duidelijk aan bij je bestelling. Over het algemeen passen ze de gerechten graag aan aan onze meer Westerse smaken. 

De meest bekende gerechten:

 • Curry's in alle soorten en maten. Vaak ook vegetarisch. 
 • Voor het ontbijt kun je in sommige hotels wel wat broodgerechten krijgen, maar ook hier zal het eerder rijst en bijbehorende gerechten zijn. 
 • Kokospannenkoeken worden vaak bij het ontbijt geserveerd. 
 • Fried noodles kom je ook op veel plekken tegen en lijkt het meest op wat wij nasi noemen. 

Qua drinken kun je vooral genieten van heel veel verse fruitsoorten waar drankjes van gemaakt worden. Stop ook eens langs de weg voor een heerlijke kokosnoot die vers voor je geopend wordt. Drinkwater koop je in flesjes, kraanwater is niet drinkbaar. 

Curry Sri Lanka

Rondreis Bali - Balinese gerechten? 

De Indonesische keuken staat bekend om de heerlijke smaken. Op Bali kun je veel Westers eten kopen, maar we raden je aan om zeker ook lokale gerechten te proberen. Je bent immers te gast in een ander land en eten is een belangrijk onderdeel van elke cultuur. Bij het ontbijt zul je zowel warme als koude gerechten ontdekken en zowel lokale als meer internationale gerechten. 

Probeer zeker eens:

 • Ayam Betutu - geroosterde kip (of eend) met een kruidenmix bestaande uit sjalotjes, knoflook, kurkuma, chilipepers, gember en meer.
 • Babi Guling - geroosterd varken geserveerd met gestoomde rijst. Ook hier weer aangevuld met pittige kruiden!
 • Nasi Tepeng - een nasi geschikt voor mensen die van pittig houden!
 • Boemboe Bali Ikan - gebakken vis in pittige saus

De Indonesische keuken is heel uitgebreid, met heel veel variatie en varianten op gerechten. Rijst is het hoofdbestanddeel, aangevuld met soorten vlees en groenten. Daarnaast kun je op Bali ook genoeg meer bekende producten krijgen. We raden je tijdens rondreizen altijd aan om een beetje te experimenteren met eten, maar weer niet zoveel dat je maag ervan van slag raakt. 

Malediven - gerechten voor op de Malediven

Tijdens onze groepsreis zijn veel van de gerechten aangepast op onze smaak, gebaseerd op de jarenlange ervaring van onze lokale partner. De keuken op de Malediven is ook Indisch gericht met veel rijst en curry's. Ook vis is natuurlijk een belangrijk bestanddeel van veel maaltijden. De Malediven combineren smaken uit het Midden-Oosten met Indische en Sri Lankaanse invloeden. 

Aan te raden:

 • Mas Huni - curry met vis en kokos
 • Mashuni - tonijn gecombineerd met kokos, pepers en uit en geserveerd met roshi. Dit wordt als ontbijt gegeten
 • Thelui mas - gebakken vis, vaak aangevuld met rijst

Ook op de Malediven worden vooral fruitshakes gedronken. Vers watermeloen-sap, kokosnoot en passievrucht zijn veelgebruikt. Alcohol wordt op de Malediven alleen geschonken in de luxe resorts of tijdens onze boottocht van 1 dag. Daarbuiten is alcohol geen mogelijkheid. 

Voorbereiden op "ander" eten, hoe doe je dat? 

Als je in Aziatische landen eet, zul je merken dat je maag daar echt even aan moet wennen. We raden aan om de overgang zo subtiel mogelijk te houden. Van pittig eten krijg je opzich niet direct klachten, maar het is aan te raden bij de maaltijden regelmatig ook brood te eten. Het belangrijkste om op te letten is om geen lokaal water te drinken, maar uitsluitend uit flesjes (let op de verzegeling van de dop). 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.

terug naar blogs