15 echte bucketlist locaties in Azië

15 echte bucketlist locaties in Azië

Verre groepsreizen Singlereizen

Het continent Azië herbergt een schat aan adembenemende hoogtepunten, interessante culturen en indrukwekkende landschappen. Het Himalaya-gebergte, de eeuwenoude tempels, de eindeloze rijstterrassen en de lokale unieke dorpjes zijn mega interessant om je in te verdiepen én uiteraard ook te bezoeken. Het is tijd om virtueel op reis te gaan langs de hoogtepunten van Azië!

Met een oppervlakte van bijna 45 miljoen vierkante meter en een totaal van 49 landen is één blog natuurlijk veel te klein om alle hoogtepunten te bespreken. Daarom nemen we je mee naar de bucketlist locaties in de landen die je kunt bezoeken met Simi Reizen. Hoewel concurrerende hoogtepunten als de Chinese Muur in China, de Taj Mahal in India en de stad Kyoto in Japan uiteraard ook ooit een bezoek waard zijn, hebben we ervoor gekozen 15 hoogtepunten te bespreken die je daadwerkelijk tijdens een Simi reis van je bucketlist kunt afstrepen. Wel zo leuk, toch! 

1. Halong Bay (Vietnam singlereis)

De Halong Bay kun je vinden in het noorden van Vietnam en is een van de meest iconische en schilderachtige bestemmingen van het land. De vertaling van de baai betekent 'de Baai van de Neerstrijkende Draak'. Dit heeft te maken met een oude legende uit de Vietnamese cultuur. Volgens deze legende stuurde de Jade Keizer draken naar deze plek om het volk te beschermen. De draak spuugde edelstenen in zee, die veranderden in mooie rotsen en eilanden. Dit maakt het naast een hele mooie plek, ook een hele bijzondere plek, waarvan de verhalen diep geworteld zijn in de Vietnamese cultuur.

Je kunt hier dramatische kalkstenen rotsen vinden en maar liefst circa 1600 eilanden. Het water is mooi smaragdgroen. Sinds 1994 staat deze prachtige plek op de UNESCO werelderfgoedlijst vanwege de geologische en culturele waarde. Door een cruise te ondernemen in de baai tijdens de groepsreis Vietnam (jep toeristisch, maar wel echt de moeite waard) kun je goed ontdekken hoe mooi deze plek is. Je kunt hier tevens prachtig wandelen, snorkelen en zwemmen, maar ook de zonsondergang heel goed bekijken. 

2. Mount Everest en het Himalaya-gebergte (Nepal groepsreis)

Het woord 'Himalaya' komt uit het Sanskriet en betekent 'huis van sneeuw'. Dit prachtige gebergte strekt zich uit over maar liefst vijf landen, waaronder Nepal. De bekendste berg in dit gebied is natuurlijk de hoogste berg ter wereld: de Mount Everest. Deze berg heeft een hoogte van 8.848 meter en bevindt zich op de grens van Nepal en Tibet. De trektocht naar Mount Everest Base Camp is een van de meest populaire trekking routes ter wereld. Is 'wandelen' jouw tweede naam, dan is dit wel echt een bucketlist reis voor jou. 

In dit gebied wonen de sherpa's. Dit is een etnische groep met Tibetaanse roots. Zij hebben een grote rol bij de trekkings hier. Zo dragen ze bijvoorbeeld bagage, hebben ze lodges of gidsen ze reizigers in de bergen. Als je een trekking maakt kun je een kijkje nemen in hun rijke culturele tradities. Zo zie je gebedsvlaggen en zijn er diverse boeddhistische kloosters te vinden in de bergen.

3. Chiang Mai (Thailand single vakantie)

Chiang Mai is een stad in het noorden van Thailand en kent de bijnaam 'Roos van het Noorden'. In deze stad ontdek je het echte Thailand. Zo staat de stad bekend om de traditionele ambachten, waaronder de zijde- en textielproductie, maar ook houtsnijwerk. Ook kun je hier veel lekkere lokale gerechten uitproberen, is het een echte kunstenaarsstad, zijn er veel traditionele lokale markten en is de stad bezaaid met oude tempels, paleizen en historische monumenten. Hier valt dus ontzettend veel te zien en te beleven.

Heel veel eeuwen terug was de stad de hoofdstad van het koninkrijk Lanna, dat zich uitstrekte over delen van het huidige Noord-Thailand, Myanmar, Laos en China. Hierdoor kent de stad veel boeiende historie. Een leuke fun fact is dat het historische centrum van de stad is omringd door oude stadsmuren en grachten. Ook in de omgeving van Chiang Mai hoef je je niet te vervelen tijdens de singlereis Thailand. Zo kun je dichtbij de stad de dichte jungle vinden, waar de mysterieuze hidden hill tribes leven. De stad is verder omringd door mooie bergen en valleien, waardoor de rit ernaartoe ook zeker geen straf is. 

4. Sigiriya Lion Rock (Sri Lanka groepsreis)

De Sigiriya Lion Rock is een indrukwekkende rotsformatie en tevens een archeologische vindplaats. De geschiedenis gaat hier terug tot de derde eeuw voor Christus. Door de jaren heen is het zowel een klooster geweest voor Boeddhistische monniken, als een koninklijk paleis en fort. Zo besloot de koning in de vijfde eeuw om een paleis te bouwen op de rots, met daaromheen prachtige tuinen. De Lion Gate is de ingang, waarbij bezoekers ooit door de uitgehouwen mond van een leeuw moesten lopen om het paleis te betreden. Hoewel de mond van de leeuw nu is verdwenen, kun je nog steeds (gerestaureerde) restanten zien van de grote klauwen.

Sinds 1982 staat de Sigiriya Lion Rock op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De leeuwenrots wordt beschouwd als een van de belangrijkste overblijfselen van het oude Azië. Je kunt de rots opklimmen, de oude fresco's bekijken en je met een beetje fantasie inbeelden wat hier ooit gestaan heeft. 

5. Taman Negara National Park (Maleisië single reis)

Taman Negara is het oudste tropische regenwoud ter wereld. De Amazone in Zuid-Amerika is nog jonger (maar wel weer de grootste)! Je kunt je vast inbeelden dat hier sprake is van een gigantische biodiversiteit. Er komen hier veel zeldzame planten, insecten en vogels voor en qua zoogdieren kun je denken aan Maleisische tijgers, olifanten, neushoorns en orang-oetans. Je kunt hier nog echt genieten van de ongerepte natuur.

'Taman Negara' betekent letterlijk 'nationaal park'. In het woud woont de Orang Asli stam, de bekende inheemse bevolking van Maleisië. Zij wonen al eeuwenlang in het regenwoud. Een echte must do in een regenwoud als deze is een canopy-wandeling. Hierbij loop je over houten planken tussen de boomtoppen, waardoor je geniet van een fantastisch uitzicht over de eindeloze omgeving.

6. Ubud, Indonesië (Bali groepsvakantie)

Ubud wordt gezien als het culturele en artistieke centrum van het eiland Bali. Traditionele dansen, oude markten, interessante ambachten en de rijke kunstscene komen hier allemaal samen. Als je door het centrum dwaalt zie je dan ook veel galerijen waar bijvoorbeeld schilderijen, beeldhouwwerken, houtsnijwerken en andere handwerken kunnen worden gevonden. In de avonden is het vaak mogelijk om traditionele Balinese dans- en muziekvoorstellingen bij te wonen. Als je echt cultureel Bali wilt ervaren, dan is Ubud dus the place to be.

Leuk om te weten is dat het stadje eigenlijk bestaat uit 14 kleinere dorpjes. Vlakbij Ubud kun je prachtige rijstvelden vinden, maar bijvoorbeeld ook de bekende Tirta Empul-tempel. Dit is een heilige watertempel en een spirituele bestemming voor veel Balinezen. Hierdoor valt een bezoek aan Ubud uitstekend te combineren met een bezoek aan andere mooie hoogtepunten die het eiland rijk is.

7. Bangkok (Thailand groepsrondreis)

Bangkok is de hoofdstad van Thailand en een bruisende metropool vol cultuur en geschiedenis. De geschiedenis van de stad gaat terug tot 15e eeuw en oorspronkelijk droeg de stad de naam 'Krung Thep (stad van engelen). Omdat de stad een smeltkroes is van culturen en etniciteiten kun je terecht bij veel leuke marktjes, heerlijke restaurantjes en diverse wijken met bijzondere bezienswaardigheden. De Chatuchak Weekend Market is een van de grootste markten ter wereld! 

Wist je dat Bangkok bekend staat om het bruisende nachtleven? In de avond kun je terecht in ontelbaar veel bars en nachtclubs. Hiervoor kun je het beste de Khao San Road bezoeken, waar ook veel backpackers graag verblijven. Overdag zijn de boeddhistische tempel Wat Pho en het Koninklijk Paleis echte aanraders, maar ook de drijvende markten en het proberen van lekker Thais eten bij de vele restaurants en straattentjes is een hele culturele ervaring.

8. De Gouden Tempel van Dambulla (Sri Lanka rondreis)

De Gouden Tempel van Dambulla, ook wel bekend als de Dambulla grottempel, is een belangrijke boeddhistische plek die op de UNESCO-werelderfgoedlijst stat. De tempel bestaat uit 5 grotten die zijn uitgehouwen in een massieve rotsformatie. Binnen in de grotten kunnen indrukwekkende beelden en schilderingen worden bekeken die het leven van Boeddha en boeddhistische legendes illustreren. Deze zijn eeuwen oud! De geschiedenis van deze plek gaat uiteindelijk terug tot de 1e eeuw voor Christus en daarmee is dit een van de oudste grottempels in heel Azië. 

De Gouden Tempel van Dambulla is een van 's werelds meest indrukwekkende grottempelcomplexen. Dat het gaat om een complex, maakt deze plek uniek in vergelijking met tempels die vaak uit slechts één hoofdgebouw bestaan. Het is een belangrijk pelgrimsoord en trekt gelovigen van over de hele wereld aan vanwege zijn spirituele betekenis. Vanaf de tempels heb je als kersje op de taart ook nog eens een mooi uitzicht over de groene landschappen in de omgeving tijdens je Sri Lanka groepsreis

9. Boudhanath stupa (Nepal groepsreis)

De Boudhanath stupa is een van de meest iconische boeddhistische heiligdommen in Nepal. Ook deze plek heeft een plekje bemachtigd op de UNESCO werelderfgoedlijst. De stupa is gebouwd ergens tussen de 4e en 7e eeuw en heeft een super indrukwekkende architectuur. Je kunt deze bezienswaardigheid vinden in Kathmandu, de hoofdstad van Nepal. De stupa is versierd met gebedsvlaggen en -wielen en heeft een vierkante toren met de ogen van Boeddha. Het is een zeer belangrijk pelgrimsoord en er worden hier dan ook veel ceremonies en gebeden gehouden.

De Boudhanath stupa is een van de oudste en grootste stupa's ter wereld (100 meter in diameter!). Het ontwerp vertoont invloeden van zowel Tibetaanse als Nepalese architectuur. Ook de omgeving rondom de stupa is de moeite waard. Je staat midden in de Tibetaanse wijk, vol met kloosters, leuke winkeltjes en theehuizen.

10. Besakih-tempel, Indonesië (Bali jongerenreis)

De Besakih tempel is de grootste tempel op Bali en wordt beschouwd als de moedertempel van alle tempels op het eiland. Deze tempel is een belangrijk bedevaartsoort voor hindoes. Interessant aan deze tempel is dat het is gebouwd op de hellingen van een vulkaan, de Gunung Agung, wat ook direct de hoogste berg is van Bali. De geschiedenis van de tempel gaat terug tot in de 8e eeuw, hoewel het vermoeden er is dat sommige delen nog ouder zijn. Ondanks dat 'tempel' in enkelvoud is geschreven, bestaat Besakih eigenlijk uit meerdere tempels. Dit zijn er maar liefst 86(!), waarvan de Pura Penataran Agung de belangrijkste is.

De Pura Penataran Agung is gewijd aan de Trimurti, de drie belangrijkste goden in het hindoeïsme: Brahma, Vishnu en Shiva en de vulkaan wordt beschouwd als de woonplaats van de god Shiva. Door deze plek een bezoek te brengen tijdens de Bali rondreis, maak je goed kennis met de hindoeïstische tradities van Bali.

11. Petronas Twin Towers (Maleisië groepsvakantie)

In Kuala Lumpur, de hoofdstad van Maleisië, kun je twee gebouwen hoog boven de horizon zien opdoemen. Deze iconische wolkenkrabbers bevinden zich in het zakelijke district en waren op het moment van voltooiing de hoogste gebouwen ter wereld (tot in 2004).  Ze hebben een hoogte van maar liefst 451,9 meter en elke toren heeft 88 verdiepingen. De architectuur combineert moderne en islamitische ontwerpelementen. In de avond worden de torens prachtig verlicht en de torens hebben een plekje bemachtigd op de UNESCO werelderfgoedlijst. 

Op de 41e en 42e verdieping kun je een brug vinden, de Skybridge, die te torens met elkaar verbindt. Deze brug is bijna 60 meter lang. Vanaf hier heb je natuurlijk een prachtig panoramisch uitzicht over de stad tijdens de Maleisië single reis. Ondanks dat de torens niet meer de hoogste gebouwen zijn ter wereld, is de Skybridge wel de hoogste dubbeldeksbrug ter wereld. 

12. Hoi An (Vietnam single reis)

Hoi An is een historische en charmante stad aan de kust van Vietnam. Het staat bekend om zijn prachtig bewaard gebleven architectuur en rijke culturele erfgoed. Doordat de stad aan de kust ligt, was het tussen de 15e en 19e eeuw een belangrijke handelspost. Het oude stadsgedeelte wordt gekenmerkt door smalle straatjes, traditionele houten huizen, bijzondere tempels en kleurrijke lantaarns. Je zult zien dat de architectuur van de gebouwen Chinese, Japanse, Vietnamese en Europese invloeden heeft. 

Je kunt in Hoi An leuke lantaarnwinkels vinden en de kleine en drukke straatjes gaan je ook zeker verbazen. Leuk om te weten is dat elke maand tijdens de volle maan de stad wordt verlicht door duizenden kleurrijke lantaarns. Ben je klaar met de drukte van de stad? Dan kun je lekker relaxen op bijvoorbeeld het strand An Bang beach. Je kunt vast al raden op welke lijst deze bestemming staat. Inderdaad, ook deze plek staat op de UNESCO werelderfgoedlijst! Toont wel aan dat dit echt plekken zijn die de moeite waard zijn om te bezoeken. Voor wie fan is van dumplings is Hoi An trouwens ook de place to be!

13. Ayutthaya (Thailand jongerenreis)

Ayutthaya is de oude hoofdstad van Thailand. Dit was van 1350 tot 1767 toen het onder het koninkrijk Siam viel (het vroegere Thailand). Het staat vol met oude tempels en ruïnes die de moeite waard zijn om te bezoeken, waarvan de architectuur dan ook typisch Siamees is. Deze stad heeft veel culturele bloei en welvaart gekend en onderhield vroeger veel handelsbetrekkingen met andere Aziatische landen. In 1767 werd Ayutthaya volledig geplunderd en verwoest door het Birmese leger. Iedereen verliet de stad en alleen de ruïnes die er nog staan bieden je nog een blik op wat voor bijzondere stad dit ooit is geweest. 

Door de belangrijke historische en culturele waarde staat ook deze plek op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Een bezoekje aan deze plek geeft je een goed beeld van een stukje culturele geschiedenis van Thailand. Wat Mahathat is een van de meest iconische tempels van Ayutthaya. Het is bekend vanwege het Boeddha-hoofd die verstrengeld is in de wortels van een boom. De beste manier om de stad te verkennen is per fiets. Hierdoor reis je sneller van plek naar plek dan te voet, maar kun je wel over gemakkelijk een kijkje nemen.

14. Batu Cave (Maleisië singlereis)

Diep in de kalkstenen heuvels van Gua Tempurung in Maleisië bevindt zich de indrukwekkende Batu Cave. Met een lengte van bijna 2 kilometer en een diepte van 120 meter, is dit een van de grootste grottencomplexen van het land. Veel toeristen en locals komen hier graag om de stalactieten en stalagmieten te bewonderen in de ondergrondse kamers en te ontdekken hoe in de loop der eeuwen de mooie druipsteenformaties zijn gevormd. 

De grootste grot, de Cathedral Cave, is 400 meter lang en bereikbaar via een veelkleurige trap met 272 treden. Deze wordt ook wel de 'rainbow stairway' genoemd. Het symboliseert in de hindoestaanse traditie de overwinning van het goede over het kwade. De Batu grotten zelf zouden zijn ontdekt in 1878 door een Amerikaanse natuuronderzoeker. Echter zijn hier nog wel discussies over, omdat de lokale bevolking al langer bekend zou zijn met deze plek. De tempels zijn in de jaren hierna gebouwd en inmiddels is deze plek uitgegroeid tot een belangrijk bedevaartsoord voor gelovigen van over de hele wereld. 

15. Ho Chi Minh Stad en de Cu Chi tunnels (Vietnam groepsreis)

Ho Chi Minh Stad is het economische en culturele hart van Vietnam. Voorheen bekend als Saigon, werd het omgedoopt tot Ho Chi Minh Stad na de hereniging van Noord- en Zuid-Vietnam in 1976. Dit werd gedaan ter ere van de gelijknamige leider van Noord-Vietnam. Ho Chi Minh Stad is de grootste stad van Vietnam en tevens een erg moderne stad. Maar als je denkt hier weinig historisch te kunnen vinden, dan heb je het mis! Zo bevat de stad nog interessante koloniale architectuur uit de Franse tijd en zorgen de combinatie van moderne architectuur en levendige straatmarkten juist voor een mooi contrast.

Vlakbij de stad kun je de bekende Cu Chi-tunnels vinden, een complex van ondergrondse tunnels die een cruciale rol speelden tijdens de Vietnam oorlog. Als je een beetje interesse hebt in geschiedenis, is dit zeker een plek om te combineren met je bezoek aan Ho Chi Minh Stad. Dit ondergrondse netwerk omvat meer dan 250 kilometer aan tunnels die dienden als schuilplaatsen, commandocentra en bevoorradingsroutes. 

Virtueel meer interessante bestemmingen ontdekken?