Regenseizoen Vietnam - wat je moet weten

Regenseizoen Vietnam - wat je moet weten

Verre groepsreizen

Je boekt natuurlijk geen groepsreis Vietnam om terecht te komen in tyfoons en orkanen. In dit artikel leggen we je meer uit over het klimaat van Vietnam, het regenseizoen in Vietnam en andere dingen die je moet weten als je een rondreis Vietnam boekt.

Belangrijk

Laat je niet intimideren door het woordje "regenseizoen". We snappen dat je een beetje huiverig wordt als je regenseizoen leest, maar vaak zijn het periodes van korte, heftige buien. De kans dat je dagen in de stromende regen loopt is minimaal, zeker omdat je tijdens onze groepsreis ook van noord naar zuid zal reizen. 

Het grote voordeel van reizen tussen mei en september, de periode waarin Simi de Vietnam-reizen aanbiedt voornamelijk, is dat het ook minder toeristisch is. Met name in de wintermaanden kent Vietnam veel bezoekers uit omringende landen. 

Beste reistijd Vietnam

De beste reisperiode voor Vietnam ligt tussen december en april, maar daar is niet alles mee gezegd. Vietnam is een enorm uitgestrekt land. Tussen noord en zuid zit ruim 1500 kilometer. Je kunt je dus voorstellen dat het weer in het noorden van Vietnam anders is dan in het zuiden. Vergelijk het met het weer in Nederland en Zuid-Spanje en je weet precies hoe groot het verschil kan zijn. 

Om je beste reistijd te bepalen is het dus van belang om even goed te kijken. 

Klimaat Noord-Vietnam

In de zomer is het in het noorden prima weer met gemiddeld ongeveer 28 graden. In de winterperiode is de temperatuur lager, tot wel 12 graden. In de zomer valt hier relatief veel neerslag. Dat heeft als voordeel dat alles mooi groen is en je optimaal kunt genieten van de natuur in het noorden. In de periode tussen mei en september is het ook in het noorden van Vietnam warm. Het kan soms een drukkend gevoel geven omdat warmte in combinatie met een hoge luchtvochtigheid voor ons wat minder gangbaar is. 

Klimaat Centraal Vietnam

De moesson is vooral in oktober en november een ding in Centraal Vietnam. Dit is de periode die we mijden omdat het soms heftig kan overstromen (droge grond met veel neerslag in korte tijd = lastig). De rest van het jaar kun je te maken hebben met neerslag, maar die is vaak beperkt en van korte duur. 

Klimaat Zuid-Vietnam

De meeste regen valt in september en oktober. Over het algemeen gaat het in het zuiden echt om korte, intense buien. In het noorden kan dat anders zijn, doordat neerslag langer blijft hangen in de heuvels. 

 Vietnam klimaat

Laat je je tegenhouden door het regenseizoen?

Die afweging moet je zelf maken. Vietnam is een prachtige reisbestemming met ontzettend veel mogelijkheden, maar is ook een land dat relatief ongunstig ligt. Het is er het hele jaar door lekker warm (met uitzondering van het noorden in de wintermaanden). Wat belangrijk is bij het kiezen van je reisbestemming is om ook te kijken naar andere dingen, waaronder het aantal zonuren per dag. Je ziet dan dat de zomerperiode wel weer relatief zonnig is. 

De periode tussen half oktober en half december is berucht voor cyclonen die de regio aandoen. Met name het midden van Vietnam heeft hiermee te maken. 

Zonuren per dag Vietnam

Hier moeten we onderscheid maken tussen het Noorden en Zuiden van Vietnam. Voor het gemak pakken we Hanoi en Ho Chi Minh stad, omdat daar de meeste data over te vinden is. 

Zonuren en neerslag per maand Hanoi (noord)

Maand Zonuren per dag Gemiddelde temperatuur Neerslag per maand
Januari 3 20 50
Februari 2 20 43
Maart 2 23 27
April 4 28 53
Mei 6 32 169
Juni 6 33 222
Juli 6 32 255
Augustus 6 32 259
September 6 31 176
Oktober 5 29 96
November 5 25 33
December 3 22 29

Gemiddeld valt in Hanoi 1670 milimeter neerslag per vierkante meter per jaar. Ter vergelijking: in Nederlands is dat rond de 1000 milimeter. In ruil krijg je wel een prachtige omgeving en lekker weer! Ook in het noorden geldt dat veel buien kort en hevig zijn, maar het kan zijn dat je pech hebt natuurlijk of juist geen vuiltje aan de lucht ziet tijdens je verblijf. 

In bovenstaand schema zie je dat er in juli en augustus veel neerslag valt, maar er ook veel zon is. En geloof ons: met 32 graden voelt een regenbui heel anders dan in Nederland. 

Zonuren en neerslag per maand Ho Chi Minh stad (zuid)

Maand Zonuren per dag Gemiddelde temperatuur Neerslag per maand
Januari 8 33 6
Februari 11 35 6
Maart 12 35 11
April 12 33 34
Mei 12 31 93
Juni 12 30 136
Juli 12 30 146
Augustus 12 30 157
September 10 30 173
Oktober 10 31 104
November 11 31 58
December 9 31 20

Klimaatverschillen

Zoals je in bovenstaande tabellen kunt zien is er een verschil in het klimaat tussen het noorden en zuiden. In het zuiden is het aanzienlijk zonniger. De temperatuur in de wintermaanden loopt erg uiteen, maar in de zomerperiode zijn de verschillende qua temperatuur kleiner. 

Simi biedt rondreizen Vietnam aan tussen april en september. De hoofdreden hiervoor is dat dit de periode is waarin de meeste mensen reizen. Hoewel de zomermaanden relatief veel neerslag met zich meebrengen, moet je altijd proberen in perspectief te denken. Als je alles optelt zul je zien dat het prima te doen is om naar Vietnam te reizen, ook in nattere periodes.

Bekijk alle single reizen

Waarom naar Vietnam? 

Als het goed is boek je een rondreis niet alleen om in de zon te zitten, maar vooral ook om dingen te ondernemen en te doen. Onze 2-daagse Ha Long Bay cruise, de verschillende activiteiten en wandelingen die we maken tijdens deze rondreis zouden genoeg reden moeten zijn om deze reis te boeken. 

Vietnam boek je ook om te genieten van een land dat als vakantieland nog heel authentiek is. De verschillende steden die we tijdens onze singlereizen Vietnam bezoeken zijn meer dan de moeite waard. We weten dan ook zeker dat je geen spijt gaat krijgen van je reis naar Vietnam. De afweging welke reis het gaat worden ligt uiteraard bij jezelf, dus bedenk goed wat je van je vakantie verwacht. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.