Groepsreizen Europa en corona - 2022

Groepsreizen Europa en corona - 2022

Vrij reizen binnen de Europese Unie

Bij het ontstaan van de EU is afgesproken dat vrij reizen 1 van de uitgangspunten zou zijn voor de Europese Unie. Dat betekent dat goederen én mensen zich vrij moeten kunnen verplaatsen binnen de grenzen van de Europese Unie. In de beginperiode van covid hebben veel landen tijdelijk de grenzen gesloten. Vervolgens is er nog lange tijd sprake geweest van een negatief reisadvies, ook binnen de EU.

Gelukkig is dat inmiddels niet het geval en hebben alle landen binnen de EU minimaal een geel reisadvies. Dit betekent: je kunt reizen, maar er zijn veiligheidsrisico's. 

Daarbij is belangrijk dat dit op Europees niveau is afgesproken en dat je dus binnen de EU, althans ivm covid, geen negatief reisadvies meer zult krijgen. De enige uitzondering daarop is het ontstaan van een nieuwe virusvariant. 

Waar je wel op moet letten:

  1. Landen binnen de EU mogen zelf aanvullende regels stellen. Dat betekent dat je op dit moment voor sommige landen een aanvullende PCR-test nodig is of een boosterprik. 
  2. We zien dat in heel Europa de manier waarop corona behandeld wordt aan het wijzigen is. Dat betekent dat zodra de omicron-piek geweest is, snel verder versoepeld zal worden. 
  3. In alle Europese landen zijn ondanks oplopende aantallen op dit moment, winkels en horeca gewoon open. Nederland is daarin een uitzondering helaas op dit moment (18 januari 2022). 

Hoe weet je waar je aan moet voldoen? 

In principe kun je er op rekenen dat je voor de meeste reisbestemmingen de volgende onderdelen verplicht zullen zijn om te kunnen reizen:

  • Invullen Passenger Locator Form (PLF). Dit is een formuliertje dat je online invult voor vertrek. Soms moet je daarbij je vaccinatie-gegevens uploaden of de uitslag van een coronatest, maar vaak is het gewoon een simpel invulformulier. In veel gevallen ontvang je per e-mail een QR-code of bevestiging die je kunt laten zien bij de douane of incheckbalie.
  • Bewijs van vaccinatie. Voor de meeste landen is een volledige vaccinatie twee prikken (of 1 als het bv. om Jansen gaat). Daarnaast stellen enkele landen een boosterprik verplicht. 
  • Soms, een negatieve testuitslag. Vaak kan dit gewoon een antigeentest zijn, soms moet dat een PCR-test zijn. Het voordeel van een antigeentest is dat deze goedkoper is en de uitslag een stuk sneller komt. 

Je kunt altijd de huidige eisen checken op nederlandwereldwijd.nl - in de praktijk zit je als je een boosterprik gehad hebt altijd wel goed. We gaan er vanuit dat tegen de zomer van 2022 de boosterprik voor de meeste landen in Europa verplicht zal zijn, maar wie weet valt dat mee. 

Gerust op reis

Binnen Europa kun je, mits gevaccineerd, dus weer vrij reizen. Daarbij geldt dat landen waar mogelijk ook inreizen weer steeds makkelijker zullen maken. Landen hebben er immers verder geen belang bij om het nodeloos ingewikkeld te maken en veel landen zijn sterk van toerisme afhankelijk. 

Een ander belangrijk verschil met de beginfase van covid is dat reisverzekeraars weer veel meer dingen dekken, ook als deze corona-gerelateerd zijn. Zo is een positieve test voor vertrek voor een annuleringsverzekering gewoon een geldige reden om te annuleren, waardoor de schade beperkt blijft als je onverhoopt toch pech hebt. 

Terugreizen naar Nederland

Om terug te reizen naar Nederland vanuit een land binnen de Europese Unie volstaat je coronacheck-app. Een boosterprik is daarbij momenteel niet vereist. Let wel op de geldigheidsduur van je vaccinatiebewijs. Deze wordt weergegeven binnen de coronacheck-app. Je hoeft dus voor reizen binnen de EU geen test te doen op de terugweg. 

Het gaat om je gedrag

Uiteindelijk maakt het niet uit waar je bent. Je gedrag bepaalt in hoeverre je blootgesteld wordt aan de mogelijkheid om covid op te lopen. Dat dat net zo goed kan gebeuren in de supermarkt of in de sportschool als op reis, is inmiddels voor de meeste mensen wel duidelijk. We vragen onze reizigers om:

  • Zoveel mogelijk met de eigen groep op te trekken
  • Externe contacten tijdens de reis zoveel mogelijk te beperken
  • Vakantie te vieren en corona niet het hoofdpunt te maken van je vakantie, want dan kun je net zo goed thuisblijven. 
  • Alleen op reis te gaan als je je comfortabel voelt. Word je zenuwachtig van het idee om op vakantie te gaan, dan raden we je aan nog een jaartje over te slaan. 

Let op stijgende prijzen

Ook in de reisbranche ontkomen we niet aan inflatie. Nu de wereld weer heropstart zullen in 2022 heel veel mensen een vakantie binnen Europa gaan plannen en boeken. Luchtvaartmaatschappijen, hotels en andere accommodaties hebben echter moeite om personeel te vinden en zijn voorzichtig in het inplannen van extra vluchten. Dat betekent dat prijzen naarmate de zomer dichterbij komt zullen stijgen of, het aanbod helemaal opdroogt. Tijdig boeken is nog nooit zo belangrijk geweest. 

Covid-free, covid-proof, blablabla

Op verschillende websites van reisaanbieders wordt met termen als "corona-proof", "covid-proof" of "covid-garantie" gesmeten. Dat is grote onzin. Niemand kan 100% garanderen dat je tijdens je vakantie geen pech kunt hebben. Elk virus kent een incubatietijd, waardoor zelfs met testen vooraf geen 100% veiligheid kan worden beloofd. Elke organisatie die dat wel belooft mag zich achter de oren krabben. Wat we wel kunnen beloven is zorgvuldig te zijn en ons best te doen om risico's beheersbaar te maken. 

Over onze single reizen

Onze reizen zijn echte groepsreizen. De term single reizen betekent niets meer dan dat er tijdens onze reizen veel mensen solo boeken. Voor elke reis geldt dat 65% of meer solo boekt. Andere mensen boeken samen met een vriend of vriendin. Je hoeft dus geen datingreis te verwachten. Als je het over single reizen hebt, bedoelen we dus een reis waar sowieso meerdere mensen alleen geboekt hebben. Het gebeurt nooit dat je in een reis terecht komt waar alleen maar mensen samen reizen, dat kunnen we je 100% garanderen. 

Wat vindt Simi er eigenlijk van

Wij hebben eigenlijk niet echt een mening. Wij hebben ons als reisorganisatie te voegen naar de realiteit. Ook voor Simi zijn de afgelopen jaren ingrijpend geweest. Waar wij echter heel goed in zijn is je op weg helpen. Wij weten wat de regeltjes zijn, waar je aan moet voldoen en wij zorgen ervoor dat de stress van het reizen niet bij jou ligt. Natuurlijk, wij hadden het allemaal ook liever anders gezien, maar we zijn gewend om ons aan te moeten passen aan regels. 

Voor ons is het verzorgen van een onbezorgde vakantie van belang. Wij zullen niet de nadruk leggen op covid, maar zullen je wel op de hoogte brengen van wat je moet regelen voor vertrek en wat op dat moment de regels in het land waar je naartoe gaat zijn. 

Dus: wij wensen je voor 2022 een reislustig jaar toe! 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.