Huidige situatie Sri Lanka april 2022

Huidige situatie Sri Lanka april 2022

Verre groepsreizen

De laatste tijd is Sri Lanka met enige regelmaat in het nieuws geweest. In dit artikel gaan we proberen uit te leggen wat er aan de hand is én waarom het reizen naar Sri Lanka nog altijd gewoon mogelijk is. De uiteindelijke beslissing maak je natuurlijk uiteindelijk zelf.

Sri Lanka is een ontwikkelingsland

Sri Lanka, met 22 miljoen inwoners, is een ontwikkelingsland. Hoewel je als toerist prima rondreist en terecht kunt in mooie hotels, is het dagelijks leven voor inwoners pittig. Om je een idee te geven: het gemiddelde inkomen per huishouden is in Sri Lanka ongeveer 1400$. Per jaar! 

De laatste jaren heeft Sri Lanka nogal wat te verduren gehad. De corona-crisis heeft toerisme volledig opgedroogd voor lange tijd. Daarnaast heeft de regering in Sri Lanka forse leningen afgesloten in de laatste jaren, die terugbetaald moeten worden. Sri Lanka is als land voor 60% afhankelijk van toerisme, waardoor het resultaat voor de lokale bevolking verwoestend is. De huidige inflatie en hoge brandstofprijzen zorgen voor ontevredenheid bij de lokale bevolking, van wie een groot deel onopgeleid is en geen vaste banen hebben. 

We merken dat reizigers wel eens vergeten dat ze een rondreis boeken naar een land waar de lokale bevolking arm is. Zelfs met de lage lokale prijzen voor voedsel, zijn er veel producten die geïmporteerd moeten worden op het eiland. Dat maakt het leven al snel duur. 

Sri Lanka rondreizen

Wat merk je er zelf van als reiziger?

Als reiziger zul je van de huidige problemen in Sri Lanka weinig last hebben. Waar je wel rekening mee moet houden is stroomuitval op verschillende momenten van de dag. Dat is echter iets dat in Sri Lanka altijd al met enige regelmaat gebeurde. In dat opzicht is het niet veel anders dan "normaal". 

Van de andere dingen zul je als reiziger niet snel last hebben. Er kan een rij staan bij het tankstation, maar de bus wordt in principe volgetankt als jullie al ingechecked zijn bij het hotel/guesthouse. Voor wat betreft voedsel en andere basisbenodigdheden zul je als "rijke" westerling geen hinder ondervinden. Dit geldt vooral voor de lokale bevolking, die in normale tijden al moeilijk rond kunnen komen van het geld dat ze verdienen. 

Geel reisadvies

Het reisadvies voor Sri Lanka is geel. Dat betekent dat je zonder problemen kunt rondreizen en er weliswaar veiligheidsrisico's zijn, maar je geen overdreven zorgen hoeft te maken. De genoemde veiligheidsrisico's zijn met name demonstraties. Het advies is om weg te blijven bij demonstraties. Dat leek ons sowieso al een uitstekend plan. 

Tijdens de Simi rondreis Sri Lanka zijn we over het algemeen in de minder drukbevolkte gebieden onderweg. Een groot deel van de reis verblijven we in gebieden waar wel toeristen komen, maar waar locals verder niet zijn. 

situatie sri lanka

Dagelijks in contact met lokale partner

Het is belangrijk realistisch te zijn en goed te kijken naar ontwikkelingen in een land. We hebben vrijwel dagelijks contact met onze lokale partner, maar ook met andere reisorganisaties die op dit moment reizigers in Sri Lanka hebben. De algemene tendens daarbij is: in de praktijk ondervinden reizigers weinig hinder. Sterker nog, de meeste mensen die terugkomen zijn verbaasd over hoe soepel alles verlopen is en vooral hoe dankbaar de locals zijn om jou als toerist te mogen verwelkomen. 

Het beste ontwikkelingswerk doe je zelf

Als reiziger heb je zelf invloed op de wereld. Juist nu is jouw bezoek aan Sri Lanka van onschatbare waarde. Je zult merken dat mensen je dankbaar zijn, extreem vriendelijk zijn en alle moeite zullen doen om jou een onvergetelijke vakantie te bezorgen. 

groepsreis sri lanka

Wat als je twijfelt?

Twijfelen is niet gek. Zeker nieuwsberichten hebben vaak een hoge sensatiewaarde, maar de praktijk is vaak stukken minder ingrijpend. We raden je altijd aan bij twijfel niet te boeken. Ook binnen Europa zijn er ontzettend mooie plekken te vinden waar je heen kunt. Vakantie hoort ontspannen te zijn! 

Wat ons betreft is afreizen naar Sri Lanka dus prima mogelijk. Ook in "normale" jaren is Sri Lanka een echt ontwikkelingsland waar je een flexibele en open mindset voor nodig hebt. Dat is nu niet anders. We kunnen het reisprogramma gewoon helemaal uitvoeren zoals gepland, hebben uitstekende contacten met onze lokale partner en iedereen is er klaar voor om jou het echte Sri Lanka te laten zien. 

De meeste vertrekdata hebben trouwens al vertrekgarantie, dus sluit je tijdig aan!

Single reizen Simi

Als je een singlereis boekt bij Simi, betekent dat niet dat iedereen die meereist ook single is. Wel is het zo dat voor elke reis geldt dat deze vooral geboekt worden door solo reizigers (meer dan 50%). Je reist dus altijd met een groep mensen waarvan een gedeelte alleen reist. Sri Lanka is perfect om met een groep te ontdekken. Zo heb je altijd aanspraak, kun je altijd rekenen op gezelschap en kun je altijd iemand vinden met wie je nog een drankje kunt doen of een spelletje kunt spelen. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.