10 redenen om naar Ierland te gaan

10 redenen om naar Ierland te gaan

Dichtbij Nederland, maar toch zo anders. Sfeer, gezelligheid, afwisseling en een ideale combinatie van historie, cultuur en natuur staan je te wachten tijdens onze groepsreizen Ierland en Noord-Ierland. In dit artikel geven we je aantal overtuigende redenen om voor Ierland te gaan als vakantiebestemming in 2018. 

Singlereizen Ierland 2020

Ierland bestaat uit twee delen: de republiek Ierland en Noord-Ierland, onderdeel van het Verenigd Koninkrijk. 

Dark Hedges Noord Ierland Giant's Causeway

Reden 1: De mensen

Ieren zijn een volk apart. Op weinig plekken in de wereld kom je zo makkelijk in contact met lokale mensen. Het sociale leven speelt zich grotendeels af in en rondom de pubs. In de pub vind je mensen van alle leeftijden. Het is normaal om verjaardagen in de pub te vieren, sportwedstrijden in de pub te kijken en natuurlijk om Guinness te drinken. Er is geen dorpje te vinden waar niet minimaal 1 pub is, vaak elk uur van de dag bevolkt door locals. 

Reden 2: Indrukwekkende en overweldigende natuur

Van de Wild Atlantic Way aan de westkust tot de Wicklow Mountains aan de oostkust: Ierland heeft een indrukwekkende hoeveelheid natuur, varierend van groene heuvels waar de schapen grazen, tot ruige kliffen, indrukwekkende afgronden en unieke natuurverschijnselen zoals de Giant's Causeway in het noorden van Ierland. Tijdens onze rondreizen Ierland kom je op de moioste plekjes terecht.

Zo bezoeken we de Cliffs of Moher, maar bij de Noord-Ierland reis bijvoorbeeld ook de Giant's Causeway en de indrukwekkende "Dark Hedges". We beklimmen bij de Ierland groepsreis de Croagh Patrick, maken fantastische wandeltochten door de natuur en komen langs verschillende stranden aan de westkust, waar de Atlantische Oceaan vrij spel heeft. 

Wat Ierland met name bijzonder maakt is de afwisseling die je op relatief weinig oppervlakte kunt vinden. Van het vrij vlakke Dublin tot het bijna bergachtige zuidwesten van Ierland. We rijden natuurlijk de Ring of Kerry, bezoeken een schaapherders demonstratie met honden en bezoeken afgelegen plekjes aan de kust. 

Ierland rondreis Rondreizen

Reden 3: Historie

De historie van Ierland is enorm interessant. Van de vroege Keltische culturen, graftombes van meer dan 5000 jaar oud en andere overblijfselen uit het neolithische tijdperk, tot meer recente ontwikkelingen zoals de "troubles" in Noord Ierland, de bouw en het vertrek van de Titanic in Ierland en de hongersnoden die Ierland geteisterd hebben, zorgen voor een land vol verhalen, geschiedenis en indrukwekkende details. Tel daar nog een paar middeleeuwse kastelen op en je hebt een reisbestemming gevonden waar enorm veel over te vertellen valt. 

Reden 4: Lekker compact

Ierland is helemaal niet zo groot. Er wonen slechts een kleine 5 miljoen mensen in de republiek en een kleine 2 miljoen in Noord Ierland. Het grootste deel van de mensen woont aan de oostkust in steden als Dublin en Belfast. Het eiland is 2x zo groot als Nederland en heeft slechts de helft van de mensen. Zeker in het westen van Ierland is het dunbevolkt en zijn veel steden en dorpjes erg klein. Voor een rondreis is dit ideaal, want het voorkomt dat we hele dagen alleen maar in de bus moeten zitten. 

Reden 5: muziek en pubs

Live muziek, vaak gespeeld door locals van alle leeftijden, soms gecombineerd met spontaan dansende Ieren (ook van alle leeftijden), zorgen voor een unieke sfeer. Als je in Ierland naar de pub gaat kun je rekenen op gezelligheid. Er is altijd iets te doen, of het nu maandagavond of zaterdagavond is. De beste pubs zijn trouwens de pubs waar de muziek uit staat, waar iedereen met elkaar praat en de totaalbeleving super is.

Reden 6: best betaalbaar

Ierland is niet zo goedkoop als sommige andere vakantiebestemmingen, omdat veel dingen geimporteerd moeten worden, maar over het algemeen kun je goed en betaalbaar eten en drinken. Het prijsniveau ligt iets hoger dan in Nederland, maar voor uit eten gaan ben je dan weer iets minder kwijt. Bier komt standaard in pints, waar je een vergelijkbaar bedrag voor betaalt als in Nederland voor twee biertjes. 

Reden 7: Lekker actief

Bij onze rondreis door de republiek Ierland zijn verschillende wandeltochten opgenomen in het programma. Zo maken we een fantastische dagtocht naar de top van de Croagh Patrick (met mogelijkheid om halverwege om te keren als je het wel genoeg vindt), maken we verschillende wandelingen langs bijzondere plekjes zoals de Cliffs of Moher en maken we een wandeling bij Valentia Bay en Bray Head. 

DIngle Ierland rondreis 

Reden 8: gezellige stadjes

Of je nu in de hoofdstad Dublin of Belfast bent of in een klein stadje zoals Dingle of Killarney: Ierland betovert! Veel kleurige huizen, gezellige winkeltjes en mooie steden met vaak een oud kasteel of oude kerk als herinnering aan vervlogen tijden. Of je nu een kop koffie haalt in een gezellig winkeltje of op zoek gaat naar super souvenirs, op veel plekken kom je van alles tegen.

Reden 9: het weer valt mee! 

Ierland heeft eigenlijk een heel gematigd klimaat. Het vriest er zelden, maar het is er ook zelden echt warm. Als je niet op zoek bent naar een zonvakantie maar een rondreis zoekt waarbij het vooral ook mooi is, dan is Ierland echt iets voor jou. 's Zomers is het meestal tussen de 18 en 25 graden. Natuurlijk kan het regenen, maar eerlijk gezegd zijn de Cliffs of Moher en de Arann Islands met regen eigenlijk nog mooier dan met zon, omdat het toevoegt aan de beleving. Toch gebeurt het zelden dat een groep echt lang slecht weer heeft gelukkig.

En last but not least - reden 10 - omdat Simi gezellig is!

Behalve alle fantastische voorbeelden van hoe leuk Ierland als vakantiebestemming is, geldt bij een groepsreis toch ook vooral dat je reisgenoten bepalen hoe geweldig de reis wordt. Ierland wordt geboekt door veel mensen van tussen de 22 en 28 jaar, met een kleine meerderheid vrouwen (ongeveer 60 a 65%). Het overgrote deel van de reizigers reist alleen, soms reizen mensen met 2 personen of een klein groepje. 

De Ierland rondreizen scoorden in 2017 een goede 9 gemiddeld. Een reisbegeleider van Simi zelf is altijd mee en de buschauffeur is tevens gids en heeft een actieve rol in de reis. 

Dus: doen! 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.