Is reizen veilig deze zomer?

Is reizen veilig deze zomer?

De angst zit er goed in bij de meeste mensen. Maandenlang hebben we te horen gekregen dat reizen wordt afgeraden, kroegen en restaurants gevaarlijk zijn vanwege de hoeveelheid mensen en het besmettingsgevaar en moet je anderhalve meter afstand van je medemensen bewaren. Als je dat allemaal optelt is het niet meer dan logisch dat het net wat spannender is om op reis te gaan, nog afgezien van wat "anderen" daarvan vinden.

Laten we vooropstellen dat een vakantie leuk hoort te zijn en onbezorgd. Bij twijfel raden we je dus absoluut af om te gaan reizen. Daarnaast is het voor iedereen die getroffen wordt door corona (COVID-19) enorm verdrietig. We kennen allemaal de beelden en snappen heel goed dat mensen voorzichtig zijn. 

Verantwoord reizen / wijs op reis

Meer dan anders zullen mensen kijken naar reisadviezen, reisverzekeringen extra uitpluizen en meer voorzorgsmaatregelen nemen dan eerder. Of dat slecht is? Wij denken van niet. Eigenlijk zou iedereen die een reis maakt, naar welke bestemming dan ook dit moeten doen, ook zonder COVID-19. 

Elk land heeft namelijk risico's. Aardverschuivingen, tsunami's, bosbranden, overvallen, oplichting, vulkaanuitbarstingen, lokale onrust, politieke demonstraties, aanslagen en de gezondheidssituatie in het buitenland zijn reële opties. Je kunt ook "gewoon" pech hebben, een ongeluk krijgen, een been breken of op een andere manier het geluk niet aan je zijde hebben.

Struin eens een tijdje rond op de website Nederland Wereldwijd, waar de reisadviezen te vinden zijn. Je zult merken dat veel bestemmingen standaard gezondheidswaarschuwingen hebben of aangeven dat er risico's verbonden zijn aan reizen. 

Het is dus altijd belangrijk om reisadviezen te lezen en je goed voor te bereiden. Dat is met COVID-19 niet anders. We juichen het alleen maar toe dat mensen hun voorzorgen nemen en kritisch zijn op vakantiebestemmingen. 

Tips:

 • Sluit een reisverzekering af EN check wat gedekt wordt! Hier gaat het al vaak mis. Voorwaarden zijn saai en niet zelden onduidelijk. Toch is het de moeite van het lezen waard. Doen dus, altijd!
 • Overweeg een annuleringsverzekering. Die zijn ervoor gemaakt om dekking te geven in het geval van persoonlijke redenen om te moeten annuleren. Let er op dat een pandemie over het algemeen uitgesloten is van dekking. Lees de kleine lettertjes dus voor je een verzekering afsluit. 
 • Preken voor eigen parochie, maar boek bij een ANVR of VVKR aangesloten reisorganisatie en controleer dit ook op de site van de betreffende vereniging. 
 • Wist je dat je reisorganisatie verantwoordelijk is voor repatriëring in geval van nood? Dat wijzigt niet. Als er iets op locatie gebeurt bieden we bijstand en hulp en dragen ook kosten voor repatriëring als dit noodzakelijk is. Dat is het grote voordeel van het boeken via een organisatie! 
 • Probeer risico's vooraf in te schatten, maar besef je ook dat risico's nooit 100% uit te sluiten zijn, ook niet in Nederland. 
 • Check of je reisorganisatie aangesloten is bij SGR, Stichting GGTO of STO reisgarantie. Deze wettelijk verplichte regeling dekt jouw reissom in het geval van faillisement van de reisaanbieder. 

Is reizen onveiliger dan anders?

Dat is nog maar de vraag. In vrijwel alle landen gelden voorzorgsmaatregelen en hygiëne heeft nog nooit zo hoog op de agenda gestaan van hotels, appartementen, campings, vervoersbedrijven en luchtvaartmaatschappijen. De kans dat je in een schoner vliegtuig bent geweest dan de vliegtuigen die nu vliegen is heel erg klein. 

Natuurlijk heeft elke beweging die we maken een potentieel risico op het oplopen van een virus of infectie. Het is echter maar de vraag of het risico groter is dan in Nederland. De maatregelen wijken dan ook nergens sterk van elkaar af. Behalve het zelf oplopen van een virus als corona wil je natuurlijk ook niet degene zijn die meehelpt aan het verspreiden ervan. 

Inmiddels is duidelijk dat het virus nauwelijks overdraagbaar is in de buitenlucht (bron: RIVM). Daarnaast lijkt het met de genomen maatregelen goed te lukken de overdraagbaarheid van het virus in te dammen. De kans dat je besmet raakt is sterk geslonken de laatste periode. 

Reizen naar het buitenland. Is het veel gedoe?

Dit jaar zal reizen naar het buitenland meer gedoe opleveren dan "normaal". Het nieuwe normaal is eigenlijk niet zo heel normaal. Temperatuurchecks op het vliegveld, mondkapjes in vliegtuig en bus en het invullen van gezondheidsverklaringen zullen vrijwel overal nodig zijn. Ter plaatse zal social distancing de norm zijn, net als momenteel in Nederland.

Toch zie je dat veel landen in razend tempo de voorwaarden versoepelen, om zodoende weer zo normaal mogelijk door het leven te kunnen. 

Wat als er toch wat gebeurt in het buitenland? 

Helaas gebeurt het elk jaar dat uit voorzorg naar het ziekenhuis gaan met reizigers. Dat is de wet van de grote getallen een beetje. Gelukkig blijkt er meestal niks aan de hand te zijn. 

 1. Zorg dat je je zorgpas en European Health Insurance card mee hebt op reis. 
 2. Neem contact op met je reisverzekeraar. Deze moet zo snel mogelijk ingelicht worden. 
 3. Je Nederlandse zorgverzekering dekt in principe de buitenlandse kosten. Dit doen ze echter tot een bedrag dat vergelijkbaar is met wat het in Nederland kost. In andere landen kan medische zorg fors duurder zijn. Daar is je reisverzekering de aangewezen partij.
 4. Zorg dat je als je geld moet voorschieten altijd een bonnetje/bewijsje hebt en dat je dit in samenspraak met je reisverzekeraar doet.

Het is natuurlijk heel vervelend als er iets gebeurt in het buitenland. Omdat onze groepsreizen altijd een reisbegeleider in de buurt hebben ben je echter niet aan je lot overgelaten. Onze reisbegeleiders gaan waar mogelijk mee naar het ziekenhuis en helpen bij het nemen van de juiste stappen. 

Ziekenhuisbezoek

Het is altijd naar als er iets gebeurt terwijl je op vakantie bent. De realiteit is echter dat we elk jaar wel een aantal mensen hebben die preventief een ziekenhuisbezoek moeten brengen om uiteenlopende redenen. Het goede nieuws is echter dat jouw Nederlandse zorgverzekering in principe ziekenhuisopnames in het buitenland gewoon dekt. Daar zitten wel wat voorwaarden aan.

Zo wordt zorg uitsluitend vergoed ter hoogte van de bedragen die in Nederland gelden. Reis je bijvoorbeeld naar de Verenigde Staten? Dan is het raadzaam extra ziektekosten mee te verzekeren met je reisverzekering. Dit raden we trouwens overal aan, reisverzekeringen zijn niet super kostbaar en geven een hoop gemoedsrust.

Tip: zorg dat je altijd je zorgpas mee hebt en je European Health Insurance Card. Veel ziekenhuizen willen eerst een vorm van zekerheid. Bij eenvoudige handelingen kan het zijn dat je vooruit moet betalen. Bewaar dan altijd de nodige bewijzen voor je verzekering. Bel ALTIJD je verzekeraar zodra je een ziekenhuis of dokter bezoekt. 

Wat als het reisadvies wijzigt tijdens mijn verblijf? 

Inmiddels weten we dat niks 100% zeker is. Ook reisadviezen kunnen van de ene op de andere dag wijzigen. Dat was voor het uitbreken van COVID-19 overigens niet anders.

Als er onlusten zijn in een bepaald land, aanslagen, natuurrampen etc. past het Ministerie van Buitenlandse Zaken het reisadvies over het algemeen aan. Dat kan per regio of per land gebeuren. 

Ook hier heb je weer een voordeel als je een georganiseerde reis boekt. Je reisorganisatie is volgens de richtlijn pakketreizen verplicht om verregaand verantwoordelijk te zijn voor reizigers (en dat doen we ook graag!).

Indien een reisadvies van groen naar geel gaat zullen we over het algemeen niet hoeven te annuleren of wijzigen, maar het kan wel zijn dat we kleine aanpassingen doen.

In het geval van een aanpassing van een geel of groen reisadvies naar oranje of rood zullen we als reisorganisatie direct in overleg gaan om te kijken wat de meest logische volgende actie is. Dat kan repatriëring zijn, afbreken van het reisprogramma, aanpassen van het reisprogramma of in sommige gevallen kan het verstandig zijn om juist even af te wachten. In alle gevallen geldt dat de kosten hiervoor door je reisorganisatie gedragen worden.

In tegenstelling tot wanneer je een losse vlucht en hotel of appartement boekt is een reisorganisatie dus in veel gevallen de verantwoordelijke partij. Een geruststellende gedachte. 

Wat kun je zelf doen om veilig op reis te gaan?

 1. Check de reisadviezen van buitenlandse zaken. Download ook de app van Buitenlandse Zaken. 
 2. Was regelmatig je handen en doe dat op de juiste manier.
 3. Vermijd drukte en houd je aan lokale voorschriften
 4. Boek bij een ANVR/VVKR aangesloten reisorganisatie
 5. Controleer of je reisorganisatie aangesloten is bij een garantiefonds. Hoewel wettelijk verplicht zijn er nog altijd organisatoren van reizen die zich niet aangesloten hebben. In het geval van faillisement ben je dan je geld kwijt. 
 6. Gebruik je gezond verstand, maar word niet krampachtig. 

Impact van Corona

Deze zomer zal aanpassingen kennen ten opzichte van een normale zomer, dat is niet anders. Net als in Nederland zit de schrik er wereldwijd goed in en zijn landen voorzichtig als het aankomt op het openen van grenzen en het afschalen van beperkingen. Aan de andere kant is er nog nooit zoveel aandacht geweest voor hygiëne, voorzorgsmaatregelen en het goed en verantwoord reizen. Er is geen hotel, appartement of camping te vinden dat procedures niet aangescherpt heeft om de gezondheid van gasten nog beter te garanderen.

Ondanks het hele kleine risico om ziek te worden tijdens of na een reis heeft de vrijetijdsbranche er alles aan gedaan om ook daadwerkelijk een grote slag te maken. Om je een idee te geven hebben we de sterftecijfers per leeftijdsgroep hieronder nog eens neergezet:

Sterftecijfers Corona per leeftijdsgroep

De verdeling van het aantal overledenen is goed zichtbaar in de grafieken (bron)

Leeftijden 0 - 45:  0,4% van alle overledenen
Leeftijd 45-49:  0,4% 
Leeftijd 50-54:  0.8%
Leeftijd 55-59 1.6% 
Leeftijd 60-64 2.7%
Leeftijd 65-69  5.5%
Leeftijd 70+ 88.8%

Toch op vakantie?

Wat ons betreft: je bent van harte welkom! We zullen niet naar alle landen afreizen, maar gaan wel uit van een succesvolle zomer in Kroatië, Slovenië, Frankrijk en Griekenland. 

De afweging maak je natuurlijk helemaal zelf. Niemand neemt het je kwalijk als je toch je reis uit gaat stellen, maar onthoud: de zon schijnt, de restaurants en café's zijn open, de natuur blijft prachtig en je bent er even lekker tussenuit!

terug naar blogs