Vakantie boeken coronatijd

Vakantie boeken coronatijd

Als je een groepsreis boekt is het altijd handig om je te verdiepen in wat je nu eigenlijk boekt, maar de coronacrisis heeft duidelijk gemaakt dat het voorbereiden en plannen van vakanties wel even aandacht nodig heeft. In dit artikel een kleine opsomming van dingen om op te letten.

Oriënteren - de basisdingen om op te letten

Bij het oriënteren op een vakantie is het belangrijk om een paar dingen goed in de gaten te houden. Het zelf samenstellen van een vakantie is tegenwoordig hartstikke makkelijk, maar corona heeft laten zien dat grote aanbieders die enkele tientjes goedkoper zijn met bijvoorbeeld een vlucht of hotel, onbereikbaar blijken te zijn als er iets aan de hand is. 

Dus check altijd:

 • Bij georganiseerde reizen - check of het bedrijf aangesloten is bij de SGR of GGTO. Deze beide fondsen staan garant voor de reisaanbieders. Dit betekent dat jouw reissom altijd gedekt wordt. Stel dat een bedrijf vervolgens failliet gaat, dan ben je geen geld kwijt en vergoeden zij je reissom. Dit is niet het geval als je losse vluchten boekt, maar bij een zogenoemde pakketreis ben je dus altijd verzekerd. 

  Let op: je kunt via de site van de GGTO of SGR controleren of een bedrijf aangesloten is. Doe dit ook, want een logo is eenvoudig geplaatst en zegt niet zoveel. 
 • Check de bereikbaarheid van het bedrijf waarmee je in zee wilt gaan. Bereikbaarheid en duidelijkheid zijn belangrijk. 

 • Check of de aanbieder aangesloten is bij de ANVR. De ANVR is de branchevereniging voor reisondernemingen en heeft in samenwerking met onder andere de consumentenbond eerlijke voorwaarden samengesteld waar alle reisaanbieders zich aan houden. 

Voor je daadwerkelijk boekt

We kunnen ons voorstellen dat als je eenmaal een reis op het oog hebt, je zo snel mogelijk wilt boeken. Toch is het handig om even de volgende dingen na te gaan:

 • Check je reisverzekering. Heb je een doorlopende reisverzekering? Check dan of deze alles dekt wat je wilt. Vaak worden bijzondere sporten niet gedekt. Boek je een reis bij Simi? Dan zorgen we standaard dat alles wat je tijdens de reis doet inbegrepen is bij de premie. 
 • Weeg af of je een annuleringsverzekering afsluit. Een annuleringsverzekering dekt persoonlijke schades, waaronder bijvoorbeeld het breken van een been voor vertrek, maar ook een positieve coronatest (tot 75% van de kosten), maar ook overlijdens in je directe omgeving of andere omstandigheden die je dwingen om je reis te moeten annuleren.
 • Check Nederlandwereldwijd.nl voor huidige reisadviezen.
 • Check de voorwaarden van de reisaanbieder. Voor Simi Reizen geldt dat we de ANVR voorwaarden hanteren, met aangevuld een aantal extra voorwaarden. Deze kom je vanzelf tegen als je boekt. In 2021 wijken we af van onze algemene voorwaarden in positieve zin. De aanbetaling voor busreizen is EUR 80, het restant betaal je pas 3 dagen voor vertrek. Voor vliegreizen betaal je 15% aan. Het restant betaal je pas als er een geel reisadvies is én natuurlijk als we de reis gewoon zoals gepland kunnen uitvoeren. Er moeten dus geen gekke beperkingen meer ter plekke zijn. Deze actie is geldig voor boekingen t/m 30 juni 2021.
 • Check de toegangseisen voor het land waar je naartoe gaat. Voor zomer 2021 geldt: ofwel een PCR-test, ofwel bewijs van 1e vaccinatie, ofwel een anti-stoffentest waarmee je een recente besmetting met corona kunt aantonen. 

Verplichtingen reisorganisaties

Als organisator van pakketreizen zijn we bij Simi Reizen verantwoordelijk voor onze reizigers. Dat betekent onder andere:

 • Dat indien een reis door ons geannuleerd moet worden, bv door corona, je de keus hebt tussen omboeken of je geld terug binnen 14 dagen. 
 • Dat als er zich omstandigheden voordoen waardoor acuut de reis afgebroken zou moeten worden, de kosten voor ons zijn. 
 • Dat we hulp en bijstand verlenen waar nodig. 

Reizen in de zomer van 2022

Hoewel reizen in de afgelopen tijd net iets ingewikkelder geworden is dan eerder, is het allemaal niet zo spannend als veel mensen denken. De enige dingen waar je rekening mee moet houden zijn:

 1. Check of er een geel reisadvies is (of groen). In dat geval geldt geen thuisquarantaine bij terugkomst en hoef je ook geen PCR-test te doen op de terugweg naar Nederland.
 2. Als reisorganisatie voeren we uitsluitend reizen uit als er een geel of groen reisadvies is én als er geen gekke beperkingen zijn in het land van bestemming. We moeten de reis dus met enkele kleine aanpassingen wellicht gewoon kunnen laten doorgaan. 
 3. Wij zorgen dat je op de hoogte bent van alles wat je moet doen voor je op reis kunt. Je hoeft zelf alleen maar te zorgen dat je het even doet :-) 
 4. Anticipeer op versoepelingen. Veel landen binnen Europa zullen in de maand juni een geel reisadvies krijgen. Op het moment dat dat gebeurt stijgen prijzen van vliegtickets etc vrijwel direct. Dit wordt doorberekend in reissommen. 

Versoepelingen reisadviezen

Het klopt helemaal dat op dit moment nog niet heel veel bestemmingen een geel of groen reisadvies hebben. Het is echter vanuit de Europese commissie en vanuit alle vakantielanden duidelijk dat we er allemaal vanuit kunnen gaan dat we per 1 juli binnen Europa weer min of meer vrij kunnen reizen. Inmiddels is 50% van de Europese volwassenen (deels) gevaccineerd, waardoor er ruimte is voor verdere versoepelingen. Ook is gebleken dat de vaccins goed werken tegen de nu bekende varianten. Niks staat ons dus in de weg om te rekenen op gele reisadviezen voor onze belangrijkste reisbestemmingen. 

Waarom zou je nog uitstellen?

We snappen best dat met alle negativiteit het afgelopen jaar het wat spannender is dan anders. We snappen ook dat je een zo normaal mogelijke vakantie zoekt. We reizen niet af als er een land waar een oranje reisadvies is, maar ook niet als bijvoorbeeld alle winkels gesloten zijn. We ontkomen niet aan enkele beperkingen zoals mondkapjes op sommige plekken en wellicht zijn nog niet alle restaurants open zoals gewoon, maar het is gelukkig ook al lang niet meer zoals het vorig jaar in maart en april was. 

Als je een groepsreis boekt leg je niet alleen je plekje vast, maar heb je ook iets om naar uit te kijken. 

Help ons met plannen! 

Zoals elk bedrijf moeten ook wij inschatten hoe groot de vraag is naar een bepaalde bestemming. We kopen vluchten in, reserveren hotels, campings en hostels en hebben verplichtingen naar partners toe. Door tijdig te boeken help je ons enorm in het doorgeven van onze verwachtingen en kunnen we de zomerperiode concreet gaan invullen. 

Vereisten voor het binnenkomen van landen:

 • Per 1 juli is het corona-reiscertificaat in de EU actief. Met deze QR-code toon je aan dat je gevaccineerd bent, een PCR-test hebt gedaan of een antistoffentest hebt gedaan.
 • Voor veel landen moet een formuliertje ingevuld worden voor vertrek. Wij zorgen natuurlijk dat je precies weet hoe en wat
 • En natuurlijk een geldige ID-kaart of paspoort! 

That's it! Het is dus allemaal niet zo ingewikkeld of spannend als het lijkt. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.

terug naar blogs