Checklist - corona vakantie

Checklist - corona vakantie

Reizen zal in de zomer van 2021 en daarna gewoon weer mogelijk zijn gelukkig. In eerste instantie vooral binnen de Europese Unie, maar ook daarbuiten zijn er enkele reisbestemmingen die alweer mogelijk zijn. De komende weken zal het aantal landen dat geel kleurt bij de reisadviezen alleen maar toenemen, met de verwachting dat we deze zomervakantie binnen de hele EU min of meer kunnen gaan en staan waar we willen. 

Let op: landen zijn volop in de strijd om vakantiegangers binnen te krijgen. Dit betekent dat voorwaarden richting de zomer eerder versoepeld zullen worden dan verzwaard. 

Checklist - wat moet je regelen

1. Check wijsopreis

De website wijsopreis is eigenlijk gelijk aan nederlandwereldwijd.nl en bevat alle reisadviezen per land of regio. Je kunt er nuttige informatie vinden over geldende maatregelen ter plekke. Het bezoeken van deze pagina is een must voor vertrek! 

2. Vaccinatiebewijs, negatieve PCR-test of bewijs van antilichamen.

  • De PCR-test geldt als je nog niet gevaccineerd bent en moet 48 uur tot max. 72 uur voor vertrek zijn afgenomen. De exacte details verschillen per land. 
  • Een vaccinatiebewijs in de vorm van het Digital Green Certificate. De verwachting is dat na 21 juni dit het officiële middel wordt om te bewijzen. Vrijwel alle landen laten je ook toe met het "gele boekje", het boekje waarin vaccinaties gezet kunnen worden. 
  • Een bewijs van antilichamen is een soort test waarmee je kunt aantonen dat je binnen de afgelopen zes maanden besmet geweest bent met het coronavirus. Een certificaat is hiervoor nodig.

Testen bij de GGD - de GGD test uitsluitend mensen met klachten en verstrekt geen certificaten. Dit betekent dat je voor je vakantie afhankelijk bent van een commerciële partij. 

3. Gezondheidsformulieren invullen

De meeste landen vragen je om een gezondheidsformulier in te vullen. Hierin beantwoord je een aantal vragen en geef je door waar je verblijft in het land van bestemming. 

4. Verzekeringen doornemen en afsluiten

Het afsluiten van een verzekering is over het algemeen raadzaam. Hieronder vind je meer informatie:

Zorgverzekering - je Nederlandse zorgverzekering dekt medische kosten wereldwijd. Daar zit wel een belangrijke kanttekening bij: dit gaat uitsluitend omgerekend naar Nederlandse tarieven. In sommige landen is zorg significant duurder. Dit wordt niet vergoed door de zorgverzekering. 

Reisverzekering - behalve het verzekeren van spullen die je meeneemt dekt een reisverzekering nog veel meer. De meeste verzekeringen dekken extra kosten bij opname in het ziekenhuis in het buitenland, ook als dat door COVID-19 zou komen. Controleer dit voor vertrek. Check daarnaast of alle activiteiten die je gaat doen worden gedekt door de reisverzekeraar. Meer informatie

Annuleringsverzekering - stel dat je kort voor vertrek positief test voor COVID-19 of bijvoorbeeld een been breekt, iemand in je familie hebt die erg ziek is of een andere dringende reden waardoor je niet op reis kunt gaan. In dat geval ben je annuleringskosten verschuldigd, de kosten door ons als reisorganisatie zijn immers al gemaakt. Een annuleringsverzekering dekt dit soort persoonlijke schades. Dit geldt ook voor het geval dat je voor vertrek corona zou krijgen. Hiervoor geldt wel een eigen risico. 

Hoe saai het ook is, we raden je aan voor je gaat reizen even door te nemen hoe alles in elkaar zit. Niet de leukste klus, maar wel enorm belangrijk. 

Wat je niet hoeft te regelen

1. Test voor de terugreis

Voor alle landen waarvoor een geel of groen reisadvies geldt hoef je geen test te doen op de terugweg. Dit geldt uitsluitend voor oranje of rode reisbestemmingen. Bij groepsreizen met Simi vertrekken we alleen bij een geel of groen reisadvies. 

2. Quarantaine

Quarantaine is niet nodig als je terugkeert vanaf een bestemming met een geel of groen reisadvies. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.

terug naar blogs