Spoedcursus cultuurverschillen buitenland

Spoedcursus cultuurverschillen buitenland

Tips en adviezen

Als je met een groepsreis mee gaat naar het buitenland, dan kom je absoluut in aanraking met andere culturen, gebruiken en gewoonten. Als je wat dichter bij huis op vakantie gaat, dan zullen de verschillen meevallen, maar ga je mee met een verre single reis, dan kan het best handig zijn om je even in te lezen. In deze blog helpen we je een beetje op weg met de grootste cultuurverschillen in de wereld, een handige hulpmiddel voor jouw single reis!

Waarom aanpassen aan andere culturen?

Je aanpassen aan de cultuur van het vakantieland van jouw jongeren groepsreis is handig, omdat:

  • Je toont respect naar de locals door interesse te tonen in hun gebruiken, gewoonten en cultuur.
  • Laat je helemaal onderdompelen in het vakantieland en beleef de echte culturele ervaring door er open minded in te staan.

In het buitenland is er natuurlijk begrip voor dat je niet gewend bent aan de lokale cultuur, dus wees ook niet bang om fouten te maken. Maar probeer je wel zo veel mogelijk aan te passen tijdens je groepsreis en er rekening mee te houden!

Internationale cultuurverschillen

Cultuurverschillen binnen Europa

Laten we makkelijk beginnen! De grootste cultuurverschillen binnen Europa om rekening mee te houden tijdens Europese groepsreizen zijn als volgt:

  • Nederlanders kunnen goed Engels. Als iemand in het Engels wat aan ons vraagt, doen we altijd ons best om in het Engels de vraag te beantwoorden. In Duitsland is het echter gebruikelijk om eerst te vragen of iemand Engels spreekt.
  • Dit is lang niet in alle gebieden meer zo, maar officieel moet in Engeland de eerste zet voor het handen schudden worden gedaan door een vrouw. Daarnaast zijn ze in Engeland erg gesteld op persoonlijke ruimte.
  • In Italie is het gebruikelijk dat mannen in het openbaar vervoer opstaan voor vrouwen, kinderen en oude mensen.
  • In andere Europese landen zul je vaak ook zebrapaden tegenkomen. Echter wordt er in veel landen niet voor je gestopt als je over wilt steken.
  • In landen als Spanje en Italie wordt familie en vriendschap gezien als heel warm. Je zult dan ook altijd kussen bij een uitgebreidere begroeting. Indien je een hand geeft, dan is deze warmer en langer dan onze bekend stevige en korte handdruk.
  • In Scandinavische landen en in het Verenigd Koninkrijk raak je een vreemde niet zo maar aan, dus ook geen hand op de schouder als je met iemand in gesprek raakt in een barretje. 

Cultuurverschillen Nederland en Noord-Amerika

De cultuurverschillen tussen Nederland en Amerika en Canada die handig zijn om rekening mee te houden tijdens jongerenreizen USA:

  • Kijk niet raar op als veel Amerikanen tijdens je groepsreis Amerika een gesprek met je aanknopen. Je kunt eigenlijk niet samen met een Amerikaan in een lift staan, zonder een gesprek aan te knopen.
  • Wij Nederlanders zijn vrij direct en kritisch. In Amerika zul je merken tijdens de single reis Verenigde Staten dat mensen eerder beleefd willen zijn. Maar ze zijn dan wel eerlijk met hun complimenten. In Canada kan te direct zijn overkomen als zeer onsympathiek. 
  • Waar wij Nederland vrij down-to-earth zijn, kunnen Amerikanen, voor ons doen, overdreven enthousiast zijn over bepaalde onderwerpen.
  • In Amerika wordt slechts een enkele kust gegeven als ze elkaar begroeten. 

cultuurverschillen Europa Noord-Amerika

Cultuurverschillen Nederland en Arabische landen

De cultuurverschillen tussen Europa en Arabische landen zijn iets groter. Ook nemen we het Midden-Oosten mee onder dit kopje. Onder het Midden-Oosten valt de groepsreis Jordanie.

  • Het verschil tussen man en vrouw is goed op te merken in landen in het Midden-Oosten. Zo mogen een man en een vrouw die onbekend zijn van elkaar, niet naast elkaar plaatsnemen in het openbaar vervoer.
  • Als je bij lokale mensen eet, dien je je bord leeg te eten. 
  • In veel Islamtische landen wordt de linkerhand gezien als onrein. Je dient dan ook niet iets aan te pakken met enkel je linkerhand, een linkerhand te schudden of te eten met deze hand.
  • Het afslaan van eten en drinken als je bij locals over de vloer komt, wordt gezien als disrespectvol. 
  • Reis je naar een Islamitisch land tijdens een groepsreis, dan is het in veel van deze landen niet gebruikelijk dat mannen en vrouwen elkaar de hand schuddden. 

cultuurverschillen nederland arabische landen

Cultuurverschillen Nederland en Azie

At last but not least, de cultuurverschillen tussen Europa en Azie, voor als je mee gaat met een Azie single reis!

  • In Rusland wordt het als zeer disrespectvol om buitenshuis te fluiten.
  • In Sri Lanka eten mensen met hun handen (niet met de linkerhand!). Daarnaast werkt met je hoofd schudden en knikken precies andersom. Let maar op tijdens de groepsreis Azie!
  • In Thailand wordt het hoofd gezien als heilig. Raak dan ook niet het hoofd van een ander aan tijdens de groepsreizen. 
  • Bezoek een religieus gebouw niet zonder je schouder en knieen te bedekken. Soms zul je ook je schoenen uit moeten doen.
  • Je voetzolen mogen niet omhoog komen, dat is een teken van disrespect. Met je benen over elkaar zitten is dan ook in de meeste landen absoluut geen probleem, maar in Azie en het Midden-Oosten wordt dit als disrespectvol gezien, omdat de schoenzool dan naar iemand anders toe wijst. Probeer dit dan ook te voorkomen tijdens de groepsreis.
  • Als je met een taxi wilt reizen in Azie, steek dan niet je hand op zoals wij het doen, maar richt je handpalm naar beneden.

cultuurverschillen europa en azie

Verschil in lichaamstaal verschillende landen

Lichaamstaal is iets waar het maar lastig is bewust van te zijn. Toch is 70% van onze communicatie non-verbaal. Het straalt heel veel uit en er zijn behoorlijk wat cultuurverschillen op dit gebied. We geven een aantal voorbeelden die handig zijn om te weten voor tijdens jouw singlereis met leeftijdsgenoten:

  • Als wij iemand gedag zeggen, zwaaien we nog wel eens met onze handen. Maar in veel andere Europese landen houdt dit in dat je iets af wilt wijzen.
  • Lachen staat in Nederland voor plezier. Maar in Azie wordt vaak gelachen uit beleefdheid naar de gesprekspartner, dus is het meer vriendelijk bedoeld in plaats van dat het plezier uitstraalt.
  • Reis je naar een land tijdens een groepsreis waarin het Jodendom een grote rol speelt, daar raken mannen nooit andere vrouwen aan.
  • Ook het geven van drie kussen is echt weer iets typisch Nederlands. In de meeste landen worden maar twee kussen aan elkaar gegeven. In Amerika is dit er slechts een. 
  • In Nederland is het netjes als je elkaar aankijkt terwijl je met elkaar praat. Sterker nog, dit wordt van je verwacht. Maar als je naar een Islamitisch land reist, dan is het niet gebruikelijk dat vrouwen en mannen elkaar lang aankijken. Ook in Amerika kijkt men elkaar een stuk minder aan, al wordt het niet als respectloos ervaren als je dit wel doet. Ook in Finland is elkaar strak aankijken minder gebruikelijk. In Spanje en Griekenland wordt het juist verwacht dat je elkaar blijft aankijken.
  • Dit is er eentje die sterk afwijkt is in verschillende landen. Als wij in Nederland onze duim opsteken, dan laten we merken dat iets goed gaat. Echter, in Arabische landen, is het een teken van ongeluk! Ook kun je dit beter niet doen tijdens de groepsreis Griekenland en Macedonie.

verschil lichaamstaal verschillende landen

Hoe kun je je aanpassen tijdens je groepsreis?

Je kunt je het beste aanpassen tijdens je groepsreis door je er in ieder geval bewust van te zijn en je een beetje proberen aan te passen. Wees er bijvoorbeeld bewust van dat Nederlands erg straight to the point zijn, maar in veel andere landen beleefdheid een grotere rol speelt. Ook staan Nederlanders nou eenmaal bekend als een gierig volkje, maar wordt het in veel landen disrespectvol ervaren als je geen fooi geeft. De reisbegeleider zal de grootste cultuurverschillen en do's en dont's uitleggen tijdens de groepsreizen. Probeer er een beetje rekening mee te houden. 

Tips cultuurverschillen vakantie

Als je een groepsreis hebt geboekt met Simi Reizen, dan ontvang je via Mijn Simi de vertrekinformatie voor jouw specifieke groepsreis. Hierin staat het een en ander beschreven over cultuurverschillen die handig zijn om rekening mee te houden. Ook op onze paklijsten staan soms dingen aangegeven die handig zijn om mee te nemen om de cultuur ter plekke te respecteren. Wat dacht je bijvoorbeeld van een sjaal in Islamitische landen voor een moskee bezoek, of t-shirts voor landen waarbij het respectvol is om je schouders te bedekken?

Tijdens de groepsreis zelf zal de reisbegeleider je tijdens de briefing van de dag vertellen of er dingen zijn om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld of we die dag een religieus gebouw bezoeken. En wees ook niet bang om fouten te maken, het wordt door locals alleen maar leuk gevonden als je je probeert aan te passen, maar ze weten ook dat jij een andere cultuur gewend bent! En heb je vragen over de paklijst, neem dan vooral contact met ons op!

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.