Wat als Nederland "rood" kleurt - gevolgen

Wat als Nederland "rood" kleurt - gevolgen

De laatste dagen stijgen de besmettingsaantallen snel. Dat komt met name door het grote aantal toegangstesten dat gedaan wordt, waardoor besmettingen die anders niet opgevallen waren, nu wel naar voren komen. Gelukkig is er in de ziekenhuizen nog altijd een dalende trend! 

Dat gezegd hebbende: de Europese unie kijkt bij het bepalen van hoe de situatie in een land is voornamelijk nog naar het aantal gemelde besmettingen in een periode van 14 dagen. Het kaartje waar dit allemaal op gebaseerd is vind je hier

Wat als Nederland "rood" kleurt? 

Als Nederland rood kleurt op de kaart, zou het mogelijk zijn dat landen aanvullende eisen stellen voor binnenkomst. In de praktijk zijn er echter maar weinig landen in de EU die dat ook daadwerkelijk doen. In de meeste gevallen verandert er helemaal niets.

Er is binnen Europa afgesproken dat per 1 juli vrij reizen tussen landen in de EU in principe weer mogelijk is, met het DCC (in ons land: CoronaCheck app) waarin je aantoont dat je gevaccineerd bent of onlangs negatief getest bent, ofwel hersteld bent van een COVID-besmetting. 

Hoewel landen mogen afwijken en aanvullende eisen mogen stellen, gebeurt dit in de praktijk weinig. Immers, het toegevoegde risico van het binnenlaten van reizigers is zeer gering als je getest of gevaccineerd bent. 

Wat verandert er dan als we rood kleuren?

Het enige dat verandert is dat we goed in de gaten moeten houden of landen aanvullende eisen stellen. Dan gaat het met name om een mogelijke quarantaineplicht. Is er een quarantaineplicht, dan kunnen we de reis niet uitvoeren. Op dit moment is dat nergens het geval bij bestemmingen waar we naartoe reizen. 

Kan ik nog op vakantie?

Het ligt niet in de lijn der verwachtingen dat we alsnog reizen moeten annuleren binnen Europa. Hoewel het een tegenvaller is dat de besmettingen weer toenemen, zullen de consequenties daarvan gering zijn. 

Stel dat we toch niet welkom zijn. Wat dan?

Als je dit jaar een vakantie hebt geboekt, weet je dat er onzekerheden zijn. Op het moment dat we toch een land niet zouden kunnen bezoeken gaan wij op zoek naar een alternatief. Is dat alternatief niet wat je wilt, dan krijg je van ons je geld terug.

Waarom dan al die ophef?

De ophef is er vooral omdat iedereen er collectief van baalt dat we toch nog niet helemaal klaar zijn met corona. De vakantie is iets waar veel mensen naar uitgekeken hebben. Op het moment dat Nederland rood kleurt op de kaart kunnen landen restricties opleggen, maar het is maar zeer de vraag of landen dat wel gaan doen. 

Het gaat om je gedrag

Uiteindelijk geldt ook bij reizen hetzelfde als bij alle andere dingen. Het is je gedrag dat bepaalt, niet de plek waar je op dat moment bent. Als je je dus tijdens de reis houdt aan de maatregelen ter plekke, het contact met mensen buiten onze eigen groep zoveel mogelijk beperkt en je bewust bent van de regels die gelden is er niks aan de hand. 

Waar moet je dan wel op letten?

Het enige belangrijke dat telt is het reisadvies van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Is het reisadvies groen of geel? Dan is dat de eerste stap. Vervolgens moet je even de bijbehorende tekst onder het kopje Coronavirus lezen. Hierin wordt exact verteld wat de mogelijke inreisbeperkingen zijn. Op het moment dat er inreisbeperkingen zouden zijn is het vanzelfsprekend dat wij aan de slag gaan om je te informeren. We zitten er wat dat betreft echt bovenop.

Op vakantie gaan

Op vakantie gaan is dit jaar echt wel even wat ingewikkeld, tot het moment dat je aankomt op bestemming. Dan kun je gewoon genieten van een "bijna normale" vakantie. Met her en der wat aanpassingen en met aandacht voor hygiëne, maar je zult merken dat het verder als vanouds is. 

Tijdens onze groepsreizen blijven we dit jaar in onze eigen "bubbel". Alle mensen zijn getest of gevaccineerd voor vertrek, waardoor het toegevoegde risico erg klein is. Als we als groep het contact met externen verder zo beperkt mogelijk houden is de kans dat ons iets gebeurt nihil. Genieten dus gewoon! 

terug naar blogs