menu
We hebben resultaten met Visa, inentingen en medicijnen
Coeliakie komt regelmatig voor onder onze reizigers tijdens een jongerenvakantie. Door beperkingen in wat je mag eten, met name het glutenvrij eten, is niet in alle landen even gangbaar of makkelijk. Daarnaast is het in praktische zin soms lastig als je glutenvrij moet eten op reis.
Houd er rekening mee dat we bij Simi geen voedingexperts zijn, maar dat we je uiteraard wel graag wat handige tips geven.
Over het algemeen raden we mensen die glutenvrij moeten eten om er op zijn allerminst voor te zorgen dat je zelf een basisvoorraadje meeneemt aan tussendoortjes en wellicht maaltijden (afhankelijk van je reisbestemming). Zo weet je zeker dat je altijd iets achter de hand hebt, ook op bestemmingen waar het moeizaam is om glutenvrij te kunnen eten.
We verzoeken je ook om bij je boeking aan te geven dat je glutenvrij eet. Dat geeft onze reisbegeleiders, Simi-hosts of lokale gidsen een beetje houvast tijdens de jongerenvakantie en zorgt ervoor dat ze je actief kunnen helpen met het vinden van de juiste maaltijden.
In veel restaurants is er tegenwoordig wel een glutenvrije optie, maar met name in de Balkan-landen of op verre bestemmingen kan het gebeuren dat je niet eenvoudig een glutenvrije maaltijd kunt bestellen en dus afhankelijk bent van wat je zelf hebt meegenomen.
Bij de meeste van onze jongerenvakanties zijn maaltijden niet standaard inbegrepen. Waar dit wel het geval is proberen we hier, mits het vooraf bekend is, zoveel mogelijk rekening mee te doen. Helaas is het onmogelijk om te garanderen dat we de maaltijden glutenvrij kunnen aanbieden.
Onze reisbegeleiders, Simi-hosts of lokale gidsen zijn helaas geen experts op het gebied van specifieke allergieën en kunnen je wel ondersteunen, maar kunnen je maar beperkt helpen. Een goede basisvoorraad is dus essentieel. Heel vervelend, want we begrijpen dat het daardoor best lastig wordt om gevarieerd en gezond te eten, maar helaas wel de realiteit in veel landen vooralsnog.
Voor de campingreizen geldt dat er over het algemeen wel glutenvrij gekookt kan worden. Doordat elke groep zelf kookt raden we je aan om te kijken of er meer mensen in je groep zijn die glutenvrij eten. Het meest praktische is om samen met die mensen een apart potje te maken en apart te koken. Een nadeel is wel dat je tijdens de jongerenvakantie overwegend je eigen boodschappen zult moeten kopen in plaats van het samen met de hele groep te kunnen doen. Per saldo zul je hierdoor ook duurder uit zijn voor wat betreft eten dan de anderen. Daarnaast moet je erop rekenen dat de beschikbaarheid van glutenvrije producten beperkt is. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om vanuit Nederland al een pak glutenvrije pasta en wat extra rijst bijvoorbeeld mee te nemen.
Qua campinglocaties kun je in Frankrijk en Kroatië de meeste glutenvrije producten vinden. Op beide locaties is een grotere supermarkt in de buurt waar je eenvoudig terecht kunt.
Bij rondreizen is het per land verschillend. Bij rondreizen in de Verenigde Staten en Canada kun je over het algemeen uitstekend glutenvrij eten en is er vaak veel productinformatie beschikbaar. Zowel supermarkten als restaurants zijn goed ingericht om om te gaan met een glutenvrij dieet.
Ook Costa Rica is over het algemeen redelijk goed ingericht voor het glutenvrij eten. Met name in restaurants is het vaak geen probleem. Wel raden we je hier aan een goede basisvoorraad mee te nemen. Hetzelfde geldt voor landen als Sri Lanka, waar je met een beetje moeite echt wel goed eten kunt vinden, maar waar coeliakie niet zo bekend is.
Bij het boeken van je reis kun je verschillende diëten en allergieën aan ons doorgeven. Dit zijn de meest voorkomende diëten en allergieën die mogelijk zijn om door te geven aan een luchtvaartmaatschappij, namelijk:
Indien je dit direct bij het boeken doorgeeft, dan geven wij deze informatie ook door aan de luchtvaartmaatschappij. Als het goed is wordt bij lange vluchten, waarbij maaltijden inbegrepen zijn aan boord, rekening gehouden met je allergie of dieet. Echter kan een airline nooit garanderen dat een specifieke maaltijd ook daadwerkelijk beschikbaar is en raden wij daarom aan om altijd zelf iets in je handbagage mee te nemen voor de zekerheid.
In landen waar je de taal niet spreekt kun je wellicht gebruikmaken van een dieetkaartje. Dit kan handig zijn op het moment dat je ergens bent en niet zo heel goed weet hoe en wat ter plaatse. Dit dieetkaartje kun je zelf maken met behulp van Google Translate, maar wellicht kan je huisarts of de Nederlandse Coeliakie Vereniging je hier ook aan helpen.
Helaas heb je met een glutenvrij dieet de pech dat je je beter moet voorbereiden op een jongerenvakantie of rondreis dan anderen. Toch is het van groot belang dat je dit doet en voorafgaand aan je jongerenvakantie goed zelf uitzoekt wat de situatie ter plaatse is. Onze reisbegeleiding, Simi-host of lokale gids ondersteunt je graag, maar kan onmogelijk alle ins en outs kennen van elk afzonderlijk dieet.
Meer weten?
Groepsreizen,
jongerenreizen en
single reizen. Simi is dé aanbieder van groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar oud. Je reist altijd in een gezellige groep met mensen die op zoek zijn naar een gezellige, avontuurlijke en mooie groepsreis.
Jaarlijks reizen duizenden jongeren mee met Simi, waarvan een groot deel (zeker 70%) alleen boekt. Ga voor uiteenlopende vakanties, specifiek voor avontuurlijke jongeren en sluit je aan bij één van onze groepsreizen. Met meer dan 35 reisbestemmingen vertrekken wij het hele jaar door op reis. Samen met je medereizigers beleef je je reis ook echt: excursies zijn over het algemeen al inbegrepen, evenals vervoer en alle overnachtingen.
Jongerenreizen, groepsreizen & singlereizen
© 2024 Simi Reizen