Dieetkaartje maken voor je groepsreis

Dieetkaartje maken voor je groepsreis

Tips en adviezen

Ga je mee met een actieve groepsreis en volg je een speciaal dieet of heb je een allergie? Dan is het handig om dit tijdens een singlereis kenbaar te kunnen maken bij een restaurantbezoek. We raden je aan om een dieetkaartje of allergieënkaartje te maken. Dit is een documentje of pasje waarop staat aangegeven welke producten je niet mag eten in de lokale taal. Deze kun je online bestellen of zelf maken. In deze blog geven we je handige tips.

Dieetkaartje groepsreis

Op een dieetkaartje kun je je allergieën of diëten kenbaar maken aan de hand van teksten en afbeeldingen. Vooral bij verre bestemmingen kan dit erg handig zijn als je de taal niet spreekt dat op de vakantiebestemming gesproken wordt. Of wanneer het ter plekke lastig uit te leggen is in het Engels. Ook voor Europese bestemmingen is het handig om zo'n kaartje mee te nemen, zoals naar de Balkan landen waar ze nog niet echt bekend zijn met verschillende allergieën. 

Een dieetpas geeft aan wat bijvoorbeeld een allergie inhoudt en in welke producten bijvoorbeeld granen of melk voorkomen. Een dieetpas is trouwens ook wel bekend als een allergieënpas, of als voedsel allergieënpas.

  • Heb je coeliakie (gluten allergie)? Dan kun je via de website van de Nederlandse Coeliakie Vereniging een pasje kopen in creditcard formaat. Ook hebben ze uitgebreidere dieetvertalingen. Hiervoor kun je de taal kiezen van het land dat je bezoekt. Ben je lid van de vereniging? Dan kun je de dieetpas en dieetvertaling gratis aanvragen.
  • Mag je geen melkproducten? Op de website lactosevrijgenieten.nl kun je gratis kaartjes downloaden in verschillende talen.
  • Heb je een notenallergie? Er zijn geen handige websites die kant en klare kaartjes aanbieden. We raden aan zelf een kaartje te maken.

Het is ook een mogelijk om zelf een dieetkaartje in elkaar te knutselen met behulp van Google Translate en handige afbeeldingen. Dan kun je alles erop zetten wat voor jou van toepassing is. Deze optie zouden we daarom ook zeker aanraden als je bijvoorbeeld meerdere allergieën hebt, of hele specifieke.

We raden aan de producten in de lokale taal aan te geven, met daarnaast een afbeelding van het product. Ga je vaker op reis en wil je graag een pasje hebben die je gemakkelijk in je portemonnee kunt stoppen? Dat is mogelijk via bijvoorbeeld de website van de Stichting Voedselallergie.

Dieetkaartje groepsreis

Voorbeeld zelfgemaakt dieetkaartje in het Engels

Hierboven staat een voorbeeld van een zelfgemaakt dieetkaartje in het Engels voor een glutenallergie. Je kunt een dieetpas zo kort of uitgebreid maken als je zelf wilt. Je zou bijvoorbeeld nog kunnen toevoegen wat je bijvoorbeeld allemaal wel mag eten. We raden echter aan de pas zo compact mogelijk te houden, zodat het personeel het kaartje gemakkelijk snel kan lezen. 

Ook kan het handig zijn om voor jezelf de vertalingen even op te slaan in je telefoon. Dan is het makkelijker producten uitkiezen in een supermarkt. Kies hierbij zoveel mogelijk voor pure producten om het risico te beperken dat ergens toch iets in verwerkt is dat je niet mag. Binnen Europa zijn producenten verplicht om ingrediënten van de meest voorkomende voedselallergenen op de verpakking te benoemen. Overweeg ook het downloaden van een offline vertaalapp of Google naar bijvoorbeeld glutenvrije merken die verkocht worden op jouw bestemming.

Zelf producten meenemen op groepsreis

Bij sommige allergieën in diëten kan het handig zijn om een aantal basisproducten mee te nemen vanuit Nederland. Niet in alle landen zijn ze bekend met de allergieën en diëten die wij in Nederland kennen en kunnen producten lastig verkrijgbaar zijn. Google voordat je een groepsreis boekt altijd dus eerst even naar de mogelijkheden op reis.

Eet je glutenvrij of lactosevrij? Neem dan bijvoorbeeld glutenvrije of lactosevrije crackers en glutenvrij brood mee. Kies vooral voor producten die langer houdbaar zijn. Zodoende heb je iets achter de hand.

Handige producten om mee te nemen op reis (wel afhankelijk van je dieet of allergie en gekozen reis):

  • Brood (of voor de afwisseling: wraps)
  • Crackers of rijstwafels
  • Houdbaar broodbeleg
  • Koekjes of repen
  • Pasta (bv. een zak macaroni)

Bekijk wel altijd even de importregels voor jouw bestemming. Bijvoorbeeld fruit kan nog wel een een issue zijn. In je handbagage gelden de normale regels voor vloeistoffen en is bijvoorbeeld een pakje drinkyoghurt meenemen niet mogelijk (tenzij je dit achter de douane koopt). In Mijn Simi kun je enkele weken voor vertrek alle standaard bagageregels vinden van de airline waarmee je vliegt.

Sommige mensen hebben ook pilletjes voor de zekerheid die kunnen helpen als je toch iets hebt gegeten dat je eigenlijk niet mag. Noteer deze ook even op je persoonlijke paklijst om mee te nemen. Heb je een ernstige allergie? Denk dan aan je EpiPen! Heb je een allergie die potentieel levensbedreigend is? Overleg dan alvorens het boeken met ons even over de mogelijkheden en overleg even met je arts. Neem eventuele medicijnen altijd mee in je handbagage en niet in je ruimbagage en vergeet niet een medische verklaring aan te vragen.

Groepsreis uit eten

Diëten en allergieën en vliegreizen

Heb je allergieën of volg je een dieet en heb je dit bij je boeking aan ons doorgegeven? Dan geven wij het door aan de luchtvaartmaatschappij. Bij verre vluchten is aan boord meestal een maaltijd inbegrepen. In principe wordt er dan door de luchtvaartmaatschappij gewoon rekening mee gehouden en krijg je een aangepaste maaltijd. Echter kunnen wij als reisorganisatie niet garanderen dat een maaltijd beschikbaar is. Daarom raden we aan om ook in het vliegtuig voor de zekerheid voldoende snacks mee te nemen.

Heb je een ernstige allergie? Kun je bijvoorbeeld ziek worden als iemand anders in het vliegtuig een product met noten eet? Dan raden we aan om het cabinepersoneel nog een keertje extra te informeren over je allergie, zodat ze wellicht de andere passagiers via de omroep kunnen vragen geen producten te eten waar dit in zit. Houd er rekening mee dat airlines het niet kunnen garanderen dat passagiers daadwerkelijk geen producten eten waar je ziek van kunt worden. Je kunt het natuurlijk ook even extra vragen aan mensen die in je omgeving zitten.

Sri Lanka groepsreizen

Inbegrepen maaltijden groepsreizen

Indien je bij je boeking kenbaar hebt gemaakt welke allergieën je hebt en welke diëten je volgt, dan kunnen we hier bij de eventuele bij je reissom inbegrepen maaltijden vaak prima rekening mee houden. Ook is je allergie of dieet dan bekend bij onze Simi-hosts of bij de lokale gids. Zij zijn geen experts op het gebied allergieën en diëten. Maar ze kunnen je wel helpen bij het vinden van restaurants die rekening kunnen houden met je allergie of dieet. 

Kortom, met wat extra voorbereiding heb je een grotere kans dat je gewoon zorgeloos kunt genieten van je vakantie! Hoewel wij geen voedingsexperts zijn, helpen we je graag op weg met de bovenstaande tips!