Weten welke reis bij jou past? Doe de quiz! Sluit je aan bij avontuurlijke groepsreizen voor reizigers tussen de 18 en 32 jaar. Boek je reis zodra je eruit bent - gemiddeld stijgen prijzen naarmate de vertrekdatum dichterbij komt. 

Lastminute singlereizen en jongerenreizen

Kosten ter plekke Thailand

Thailand is een enorm populaire reisbestemming, zeker ook onder jongeren. Tijdens onze groepsreis Thailand met leeftijdsgenoten kom je op allemaal bijzondere plekken. Op deze pagina kun je de kosten ter plekke vinden van Thailand. Een heleboel is al inbegrepen, maar ter plekke zul je ook nog een beetje kosten maken. Denk bijvoorbeeld aan de maaltijden en drankjes die niet inbegrepen zijn, fooien en eigen uitgaven voor bijvoorbeeld optionele activiteiten. In dit artikel over de jongerenreis Thailand behandelen we de volgende vragen en onderwerpen:

 • Is Thailand een duur land?
 • Munteenheid en betalen in Thailand
 • Wisselkoersen en geld opnemen
 • Kosten eten en drinken Thailand
 • Hoe werkt het met fooi in Thailand?
 • Optionele activiteiten in Thailand

Is Thailand een duur land?

Thailand is voor Nederlandse begrippen absoluut geen duur land. De kosten in de hoofdstad voor levensonderhoud liggen 1.60 keer lager dan in Amsterdam. Ook als toerist hoef je niet duur uit te zijn in Thailand, maar hangt dat wel af van de keuzes die je maakt. Ga je bijvoorbeeld eten bij een lokaal restaurant of in een Westers georiënteerd restaurant? Onderneem je geen optionele activiteiten of doe je er 3? Hoewel Thailand een stuk goedkoper is dan de meeste westerse landen, kunnen de dagelijkse kosten variëren. Houd rekening met omgerekend ongeveer 40 euro per dag op de dagen dat alleen ontbijt inbegrepen is (let op: dit is dus een indicatie).

Munteenheid en betalen in Thailand

In Thailand betalen ze niet met de euro maar met de Thaise Baht. Om het jezelf gemakkelijk te maken met omrekenen: 100 Baht is ongeveer 3 euro. Maar controleer even de huidige wisselkoers voor vertrek want deze fluctueert. 

 • Bankbiljetten zijn aanwezig in de aantallen 20, 50, 100, 500 en 1000 (baht)
 • Je kunt muntjes tegenkomen van 1, 5, 10, 25 en 50 satang en van 1, 2, 5 en 10 baht.
 • 1 baht bestaat uit 100 satang

Je kunt op voldoende plekken gewoon geld opnemen ter plekke. Normaliter is er sprake van transactiekosten per pinbeurt. Je kunt rekenen op ongeveer 200 baht per pinbeurt, maar er kunnen natuurlijk uitzonderingen zijn. Sommige Nederlandse banken rekenen daarnaast nog extra kosten per opname. Je kunt dit navragen bij jouw bank. Controleer ook direct hoeveel je maximaal per dag mag opnemen en of je pinpas is ingesteld op wereldwijd. Vanwege de transactiekosten is het dus verstandig om geen kleine bedragen op te nemen maar wat grotere bedragen. Denk echter ook weer niet te groot. Mocht je dan het geld per ongeluk kwijt raken of de pech hebben bestolen te worden, ben je niet te veel geld kwijt.

Als jullie een paar dagen meer de natuur intrekken is het zeker handig om voldoende gepind te hebben, omdat je dan minder snel een pinautomaat tegen zult komen. Normaliter is het duurder om geld op te nemen met je creditcard dan met je bankpas. Kies daarnaast bij pinnen altijd voor "continue without conversion" en reken bedragen altijd af in de lokale valuta. Dat is namelijk goedkoper. 

In grotere plaatsen kun je op sommige plekken betalen met je pinpas of credit card, maar contant betalen is op de meeste plekken gebruikelijker.

Wisselkoersen en geld opnemen

Geld opnemen is bij de meeste grote plekken prima te doen, dan zijn er voldoende ATM's. Nog een paar tips:

 • In de toeristische gebieden kun je tijdens de singlereis Thailand gemakkelijk pinnen, voor daarbuiten is het handig om contant geld op zak te hebben. Je kunt aan de lokale Engelstalige gids vragen wanneer het handig is om geld te pinnen. 
 • Let erop dat je je bankpas op wereldwijd hebt ingesteld. Vaak kun je dit via internetbankieren regelen.
 • Indien je een creditcard meeneemt, bewaar beide passen dan op andere plekken. Mocht je er een kwijt raken of de pech hebben om bestolen te worden, dan heb je altijd de andere nog bij je. Buiten de grote steden zijn creditcards niet gangbaar. Geld opnemen met een pinpas is over het algemeen goedkoper dan met een creditcard. 
 • Zorg ervoor dat je altijd wat klein geld op zak hebt voor het geven van fooi tijdens de Thailand groepsreis.
 • Controleer de limiet van je bankpas of creditcard voor vertrek. 
 • Neem je normale voorzorgsmaatregelen als je pint. Houd waardevolle spullen uit zicht en scherm je pincode af. 
 • In Thailand komt eerst het geld uit de automaat en daarna komt pas je pas eruit. Niet vergeten!
 • Als je gaat pinnen krijg je vaak briefjes van 1000 baht. Echter kun je hier niet overal mee betalen, omdat veel mensen hier niet van terug hebben. Voor Thaise begrippen is dit namelijk heel veel geld. Probeer daarom deze briefjes te wisselen in de supermarkt door bijvoorbeeld iets kleins te kopen.

Afdingen is in Thailand van oudsher gebruikelijk, probeer dit zeker op lokale markten en bij kleine kraampjes. In vrijwel alle winkels hanteren de winkeliers tegenwoordig vaste prijzen.

Kosten eten en drinken Thailand

Per dag geef je ongeveer 10 tot 20 euro per dag uit aan eten en drinken in Thailand. Het is natuurlijk afhankelijk van waar je gaat eten en waar je drinken koopt. Eten buiten de steden is altijd goedkoper dan in de grote steden op toeristische plekken. Daarnaast is lokaal eten natuurlijk ook altijd goedkoper dan een Westers georiënteerd restaurant opzoeken. Voor het gemak geven we de ongeveer bedragen weer in euro's:

 • Flesje bier bekend merk: 4 - 5 euro 
 • Flesje lokaal bier: 2 -3 euro
 • Fastfood maaltijd:  4 - 7 euro
 • Koffie: 1 - 2 euro
 • Streetfood / Gerecht in een lokaal restaurant zonder drankje: 2 - 4 euro
 • Westerse maaltijd in een restaurant zonder drankje: 6 - 10 euro
 • Grote fles water: vaak niet meer dan een euro

Alcohol kost in Thailand meer dan in Nederland.

Hoe werkt het met fooi in Thailand

Op de meeste plekken is het niet noodzakelijk om fooi te geven, maar wordt het wel gewaardeerd. Op andere plekken is het eigenlijk standaard dat je fooi geeft. De lokale gids kan dit bij jullie aangeven. Geef bijvoorbeeld fooi bij souvenirkraampjes, want hiervan kunnen deze mensen 's avonds een lekkere maaltijd op tafel zetten bij hun gezin. De Thaise bevolking eet bijna altijd buiten de deur. Daarom hoef je als je gaat eten, mits je niet bij een groter restaurant gaat eten, niet perse fooi te geven. Bij luxere restaurants kun je ongeveer 10% fooi aanhouden. Soms is dit al inbegrepen bij de prijs. Indien dit het geval is kun je dit terugvinden op de bon en hoef je dus niet nog extra fooi toe te geven. Op toeristische plekken is fooi geven gebruikelijker dan op kleinere plekken die we bezoeken. Maar welkom is het bij de Thaise bevolking natuurlijk altijd.

Bij Tuk Tuk's en taxi's is het handig om voorafgaand de rit een duidelijke prijsafspraak te maken.

Optionele activiteiten in Thailand

Heel veel excursies zijn al inbegrepen bij de reissom tijdens de groepsreis Thailand met leeftijdsgenoten en daardoor hoef je niet perse nog optionele activiteiten te doen om veel uit je reis te halen. Maar mocht je toch nog iets extra's willen doen, is dat zeker mogelijk. Optionele activiteiten zijn altijd op basis van eigen risico en op basis van beschikbaarheid. Je kunt activiteiten zelf ter plekke bijboeken en per activiteit is het zeer wisselend wat het tarief is.

Let op: De informatie op de desbetreffende reispagina is het meest up to date en altijd leidend qua informatie. Deze pagina is bedoeld om je een beetje achtergrondinformatie te geven dat nuttig kan zijn voor jouw groepsreis. Hoewel we ons best doen om alle informatie up to date te houden, kan het zijn dat en prijswijzigingen optreden op de bestemming.