Sri Lanka rondreizen - alles wat je moet weten

Sri Lanka rondreizen - alles wat je moet weten

Alles wat je moet weten over rondreizen in Sri Lanka komt aan bod op deze pagina. Simi Reizen organiseert jaarlijks vele jongeren singlereizen naar Sri Lanka. We werken daarbij samen met lokale aanbieders. 

Sri Lanka - de voorbereiding

Belangrijk om je te realiseren als je een rondreis Sri Lanka wilt boeken, is dat Sri Lanka een arm land is. Het gemiddeld inkomen per maand van 900$ is ook in Sri Lanka niet veel om mee rond te komen. Officieel is Sri Lanka nog altijd een derde wereldland. Iets dat je goed moet beseffen voor je op reis gaat en verwacht dat alles net als in Nederland gaat zijn.

Nog al te vaak merken we dat mensen onvoldoende op de hoogte zijn van het leven in armoede. Het mooie is dat we tijdens onze rondreis samenwerken met een lokale partij, waardoor een groot deel van wat uitgegeven wordt ook weer terugkomt in de plaatselijke economie. 

Visum Sri Lanka

Als je naar Sri Lanka reist als Nederlander heb je een visum nodig. No worries, het aanvragen daarvan is heel eenvoudig. Doe je aanvraag op de officiële website. Dat is het goedkoopst en net zo makkelijk. In onze ervaring wordt een visum naar Sri Lanka vaak al binnen enkele uren goedgekeurd. Voor de zekerheid raden we je aan om je visum aan te vragen zodra je zeker weet dat je reis doorgaat. 

Sri Lanka olifanten 

Handige dingen om mee te nemen en aan te denken:

 • Controleer of je bankpas geschikt is voor het geld opnemen in Sri Lanka. Dit is niet standaard het geval. 
 • Het is niet nodig vooraf geld op te nemen in Nederland, het makkelijkste is om te pinnen op het vliegveld bij aankomst. 
 • Neem contact op met je huisarts of de GGD voor vaccinaties. Aangeraden wordt DTP. Malaria komt sinds 2016 niet meer voor in Sri Lanka. 
 • Vergeet geen zonnebrandcrème en een insectenwerend-middel met DEET als bestanddeel mee te nemen. Dit is ter plaatse moeilijk te krijgen. 
 • Als je een tweede bankpas of een creditcard hebt raden we je aan die mee te nemen. Houd deze altijd apart van je andere passen. In geval van nood heb je dan altijd nog een alternatief betaalmiddel. 
 • Wees voorzichtig met het dragen van dure sieraden en houd je dure telefoon niet de hele tijd zichtbaar bij je. 
 • Zoals in elk land: laat je drankje niet alleen. 
 • Een kleine reisapotheek kan geen kwaad. Het eten en drinken is anders dan we gewend zijn. Superlekker en met zorg bereid, maar je maag kan er echt even aan moeten wennen. 

Je zult merken dat de inwoners van Sri Lanka ontzettend vriendelijk zijn en je terug komt met alleen maar goede verhalen. 

Belangrijk ter voorbereiding: de juiste reishouding

Voor een rondreis door Sri Lanka zul je een flexibele houding moeten hebben. Ben je iemand die tot in detail moet weten waar hij aan toe is en houd van een strakke dagplanning? Dan is Sri Lanka niet voor jou gemaakt. Plannen wijzigen voortdurend, met of zonder reden. We voeren het programma zoals we dat beloven op de site altijd uit, maar een flinke overstroming, een rotsblok op de weg en de gebrekkige infrastructuur kunnen de volgorde goed in de war gooien. 

Je zult enorm genieten, maar moet op dag 1 direct je Nederlandse gestructureerdheid overboord moeten gooien. Geniet van wat je meemaakt, ook van het reizen zelf. Het chaotische verkeer, de drukte op de weg en alles wat er om je heen gebeurt zijn superleuk om mee te maken, maar je geniet alleen als je ontspannen op pad gaat. 

Wees altijd beleefd en vriendelijk. De directheid die we in Nederland hebben, is in een land als Sri Lanka contra-productief. Blijf altijd lachen, maar tegelijk standvastig. 

Sri Lanka tuktuk

Sri Lanka - vliegen naar Sri Lanka

De hoofdstad van Sri Lanka is Colombo. Vrijwel alle vluchten gaan dan ook naar Colombo, vaak met een tussenstop. De vluchtduur van Amsterdam naar Colombo bedraagt ongeveer 12 uur, met overstap wat langer. Goed te doen overigens, maar wel een lange vlucht. 

Bij aankomst word je naar je hotel voor de nacht gebracht. Afhankelijk van de aankomsttijd eet je eerst nog een maaltijd. We raden je trouwens altijd aan wat te snacken mee te nemen voor in het vliegtuig. 

Tips voor het vliegtuig:

 • Drink meer dan voldoende. Sla geen drinken over als het wordt aangeboden.
 • Bij veel luchtvaartmaatschappijen kun je gewoon om extra drinken vragen of het zelf halen bij het keukentje. 
 • Maak regelmatig een korte wandeling, dat is prettig voor de doorbloeding
 • Probeer wat te slapen. De ene persoon kan dit makkelijker dan de ander, maar probeer het in ieder geval. 
 • pas je zo snel mogelijk aan aan de nieuwe tijdszone. Kom je aan het begin van de avond aan, ga dan niet direct slapen. Het tijdsverschil met Sri Lanka bedraagt 3,5 uur. 

Aankomst in Sri Lanka

Bij aankomst word je naar je hotel in Negombo gebracht. Je kent je reisgenoten ondertussen natuurlijk al aardig na zo'n lange vlucht samen. Negombo ligt vlakbij de luchthaven. Tijdens de groepsreizen Sri Lanka verblijf je in prima guesthouses, vaak met zwembad zelfs. 

Top bezienswaardigheden Sri Lanka

Sri Lanka staat bekend om de vele mooie tempels, de mooie uitzichten, de olifanten die er leven en om de indrukwekkende geschiedenis. Tijdens de rondreizen met Simi staan uiteenlopende activiteiten op het programma. Een deel daarvan is vooral lekker actief, een ander deel weer heel cultureel. Hoogtepunten zijn de tuktuksafari, de beroemde treinrit van Nuwara Eluya naar Ella en het bezoek aan de Nine Arch Bridge. 

We kunnen echter nog wel een tijdje doorgaan met hoogtepunten, want er zijn weinig rondreizen waarbij we zo ontzettend veel doen als bij de reizen naar Sri Lanka. 

Praktische tips tijdens je rondreis

 • Maak veel foto's! Veel mensen maken vooral de eerste dagen foto's en daarna steeds minder. Je zult merken dat als je jezelf aanleert elke dag foto's te maken, je waardevolle herinneringen meeneemt naar huis.
 • Geef het aan als er iets is. Geen enkele rondreis is perfect, maar geef het gewoon aan bij je reisbegeleider. Wellicht is er een simpele oplossing en loop je er voor niks mee rond. 
 • Drink voldoende en regelmatig. 
 • Eten is inbegrepen bij je rondreis. Geef bij je boeking dus duidelijk aan als je een dieet hebt of bepaalde dingen niet mag/kan eten. 
 • Ga 's avonds laat niet in onbekende gebieden de straat op. Overleg altijd met je reisbegeleider en de lokale gids wat je kunt doen. 
 • Onderhandelen is oké, maar besef je dat je als buitenlander altijd meer betaalt dan een local. Accepteer dat, maar laat je niet afzetten. Houd discussies altijd vriendelijk en kort. 
 • Overleg altijd met je reisbegeleider als je ergens naartoe gaat zonder de groep. 
 • In Sri Lanka komen wilde dieren voor, waaronder verschillende soorten slangen (80 soorten waarvan 4 giftig). 

Veiligheid en tips met betrekking tot veiligheid

Helaas is het bij veel verre reizen van belang om even na te denken over hoe je je reis zo veilig en aangenaam mogelijk kunt houden. Hieronder enkele van onze tips:

 • Neem een kopie van je paspoort mee of stuur een kopie per mail aan jezelf. Mocht je je paspoort kwijt raken, dan is het op die manier toch eenvoudiger om een nooddocument te krijgen. 
 • Bewaar bankpassen en creditcards gescheiden van elkaar.
 • Loop niet opzichtig met je iPhone ter waarde van een maandsalaris in Sri Lanka rond
 • Ga als het donker is niet de straat op, tenzij je in een supertoeristisch gebied bent met politiecontrole.
 • Gebruik je gezond verstand en kijk om je heen. 
 • Laat bagage nooit onbeheerd achter, ook niet voor even. 

Georganiseerde groepsreizen Sri Lanka - voordelen en nadelen

Sri Lanka is prima te bereizen zonder organisatie. Inmiddels zijn ze op veel plekken gewend aan toeristen en kun je zonder al te veel moeite excursies regelen. Met een groepsreis meegaan heeft vooral als voordeel dat je reisgezelschap hebt, iemand om op terug te vallen en een organisatie die alles voor je geregeld heeft. Dat geeft rust en zorgt ervoor dat je de mooie plekken kunt bezoeken die we gepland hebben. 

Het nadeel van een groepsreis is natuurlijk ook duidelijk: je bent gebonden aan een bepaald reisprogramma en moet toch sociaal doen tijdens je reis. Dat moet bij je passen als persoon. Toch is voor een land als Sri Lanka het reizen met een groep leeftijdsgenoten misschien wel de beste manier om het land te ontdekken en alles uit je rondreis te halen. 

Betalen in Sri Lanka

Je betaalt in Sri Lanka met de roepie. De waarde hiervan schommelt, maar gemiddeld is ongeveer 200 roepie 1 euro. Een maaltijd koop je in Sri Lanka voor 3 tot 4 euro. Langs de weg vind je vaak allerlei tentjes met kokosnoten en verse fruitdrankjes tegen scherpe prijzen. Een flesje water koop je voor ongeveer 25 cent. 

Je kunt in grote plaatsen pinnen. Controleer altijd de bankautomaat op skim-technieken. Dit geldt ook voor het betalen in winkels als dat met je pinpas kan (99% van de gevallen kan dit niet trouwens). 

Over het algemeen betaal je cash en moet je dus een beetje vooruitplannen met pinnen. 

Onze groepsreizen in Sri Lanka

Als je een groepsreis met Simi boekt naar het mooie Sri Lanka, staat je een avontuurlijke georganiseerde rondreis te wachten. We hebben er bij Sri Lanka voor gekozen om bijna alles inbegrepen te maken bij je reissom. Dat is niet alleen overzichtelijk, maar voor Sri Lanka ook gewoon handig. 

Tijdens je rondreis verblijf je in verschillende soorten accommodaties, maar de meeste nachten verblijf je gewoon in een comfortabel hotel. 

Als je de groepsreis beter bekijkt, zul je zien dat er bij deze reis ook heel veel activiteiten standaard inbegrepen bij je reissom. Ook dat is een keuze. Zo krijg je in ruim twee weken tijd ook echt een heel afwisselend beeld van het land. Behalve culturele activiteiten en de belangrijkste bezienswaardigheden is Sri Lanka ook qua natuur echt de moeite. We reizen dus volop naar dit prachtige eiland in de Indische Oceaan. Boek je reis wel tijdig, want er komen geen extra plekjes bij. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.