Regenseizoen Sri Lanka

Regenseizoen Sri Lanka

Verre groepsreizen

 

 

 

 

Wat is een regenseizoen eigenlijk?

De definitie van een regenseizoen geeft aan dat een periode met grote regenval is aangebroken. In die periode gaat de hitte met een hoge luchtvochtigheid gepaard. Net zoals in elk land, is het ook voor Sri Lanka niet vooraf te voorspellen hoe intens het regenseizoen gaat worden. Je kunt met stralende zon een rondreis maken van weken en nauwelijks regen zien, maar kunt natuurlijk ook pech hebben. 

Kenmerkend aan regen in het regenseizoen is dat het vaak gaat om korte, maar mogelijk zeer heftige buiten met veel neerslag. 

Regenseizoenen Sri Lanka

Niet 1, maar zelfs 2 regenseizoenen treffen Sri Lanka jaarlijk. Gelukkig wel in verschillende tijdsperiodes.

Zowel de Yala als de Maha treffen Sri Lanka. De Yala zorgt voor regen in het zuidwesten, voornamelijk tussen april en oktober/november.

De Maha zorgt voor regen tussen oktober en maart en vooral in het noordoosten. 

Tijdens de Simi rondreizen Sri Lanka passen we het programma aan op het moment dat er in een bepaald gebied dusdanig veel regen valt dat het infrastructuur beinvloedt. 

Sri Lanka Rondreizen rondreis sri lanka

Het goede nieuws: temperatuur!

De gemiddelde temperatuur in Sri Lanka ligt het gehele jaar tussen de 22 en 32 graden, met de hoogste temperaturen in maart, april en mei. De rest van het jaar is de hoogste temperatuur een graad of 2 lager. Houd er wel rekening mee dat hoger gelegen berggebieden stevig afkoelen tot een graad of 15, wat koud kan aanvoelen tijdens zo'n tropische rondreis. 

Het aantal zonuren per dag ligt gemiddeld tussen de 6 en 8 uur per dag. Je kunt dus rekenen op zon tijdens je reis ;-)

Regenval Sri Lanka in milimeter

De gemiddeld (let op het woord gemiddeld) droogste maanden van het jaar zijn januari en februari voor heel Sri Lanka. De natste maanden zijn april en mei, september, oktober en november. Gemiddeld krijg je in deze maanden echter nog altijd 3x zoveel zon als in Nederland en liggen de temperaturen een graad of 20 hoger. 

Vergeleken met Nederland is Sri Lanka een stuk natter door het jaar heen. Het grootste voordeel hiervan is natuurlijk dat je nooit zo'n indrukwekkend landschap krijgt zonder deze regenbuien. 

Sri Lanka neerslag per maand

Ter vergelijking: in Nederland schommelt de neerslag tussen de 500 en 1100 milimeter per jaar. Dit is de hoeveelheid regen die valt op 1 vierkante meter. Je ziet dat met name mei, oktober en november natte maanden zijn. Houd er wel rekening mee dat het echt om gemiddelden gaat. 

Wat is dan de beste reistijd voor Sri Lanka? 

De qua weer het meest aantrekkelijke perioden liggen in de zomervakantie en tijdens de Nederlandse wintermaanden. Maar: staar je niet blind op "het regenseizoen". Het karakter van een regenseizoen is over het algemeen dat er korte en heftige buien zijn. In uitzonderlijke gevallen kan regen langer aanhouden, maar dit is niet gangbaar. 

Als je het aantal gemiddelde zonuren per dag vergelijkt met Nederland, is er gemiddeld door het jaar heen zeker drie keer zoveel zon als in Nederland. Je kunt je dus blindstaren op regen, maar als je in aanmerking neemt dat er dus ook meer dan genoeg zon is, kan het nooit zo zijn dat je twee weken in de regen loopt. 

Voordelen van rondreizen tijdens het regenseizoen

Niemand is echt gek op regen, zeker niet tijdens een welverdiende vakantie in Sri Lanka. Toch heeft reizen tijdens het regenseizoen ook een aantal grote voordelen die je niet moet vergeten:

  1. Er zijn dus twee regenseizoenen, het ene treft het Noord-oosten vooral, het andere vooral het Zuidwesten. Dat betekent dus dat je tijdens een rondreis waarbij je eigenlijk heel Sri Lanka bezoekt, je altijd zowel kans op regen als zon zal hebben. 
  2. De natuur is op haar mooist! Verreweg de mooiste natuur vind je na een tropische regenbui. Planten en bloemen bloeien op bij stevige regenbuien en overal om je heen vind je een indrukwekkend samenspel van de natuur. 
  3. Het is net iets minder toeristisch allemaal. Rondreizen in Azië moet je doen om nieuwe dingen te ontdekken, om kennis te maken met andere culturen. 
  4. Voor de temperatuur maakt het niet uit, het hele jaar door geniet je in Sri Lanka van een aangename temperatuur. 

Nadelen rondreizen tijdens regenseizoen

  1. Er is een verhoogde kans op meer neerslag (duh...). In Sri Lanka, waar de infrastructuur beperkt is kan dat ervoor zorgen dat bepaalde routes moeilijk begaanbaar zijn. 
  2. Je moet beter opletten en zorgen dat je op de hoogte bent van eventuele gebeurtenissen in de omgeving. 
  3. Je zult tijdens je rondreis in Sri Lanka met enige regelmaat goed nat kunnen worden. Een paraplu en een extra setje kleding in de rugzak is aan te raden. 

Samenvatting

Wil je een rondreis maken door het authentieke, bijzondere en afwisselende Sri Lanka? Laat de kans op regen dan niet je vakantie bij voorbaat verpesten. Houd er rekening mee dat zelfs in de regenperiodes er meer dan genoeg zon-uren overblijven om te genieten van een geweldige rondreis. 

Als je de volledige vrijheid hebt in het kiezen van je vertrekdatum kun je natuurlijk rekening houden met de natste periode, maar op het moment dat je gebonden bent aan een bepaalde periode zou het eeuwig zonde zijn als je Sri Lanka niet bezoekt vanwege de kans op meer regen dan gebruikelijk.

Let wel altijd goed op! Houd plaatselijke aanwijzingen goed in de gaten en check vooraf bij je hotel of alle wegen die je gepland hebt goed begaanbaar zijn. Zoals bij elke rondreis, maar met name bij rondreizen Sri Lanka dien je echt met een flexibele houding op pad te gaan om ook echt te kunnen genieten. 

Meer weten over kosten en uitgaven ter plekke

Weersvoorspellingen Sri Lanka

Het nadeel van "het weer" is dat je uitsluitend naar het verleden kunt kijken. Er zijn allerlei weermodellen die berekeningen maken voor de toekomst, maar 100% betrouwbaar zijn die niet. Ook wij kunnen geen voorspellingen doen over het weer, hoewel het ons regelmatig gevraagd wordt. Het is voor ons onmogelijk om in de toekomst te kijken (hoe graag we ook zouden willen), dus maak je afweging op basis van je eigen gevoel. Ben je iemand die moeilijk om kan gaan met grote veranderingen? Dan is Sri Lanka niet jouw reisbestemming vrezen we. Ben je iemand die het avontuur juist graag opzoekt? Dan moet je zeker naar Sri Lanka! 

Al onze singlereizen zien? Simi organiseert reizen voor singles naar verschillende landen in Azië, maar ook binnen Europa of naar Noord-Amerika en Midden-Amerika. Je boekt altijd een reis met voldoende andere solo reizende mensen. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.