Eerste hulp bij wintersportkleding

Eerste hulp bij wintersportkleding

Winterreizen

Je hebt een leuke wintersportreis geboekt bij Simi Reizen en dan komt de tijd om je voor te bereiden op deze mooie reis. Onze paklijsten pagina kan je al een heel eind op weg helpen. Hier kun je namelijk een suggestie paklijst vinden per wintersport groepsreis van Simi Reizen. Op deze pagina gaan we wat dieper in op (de aanschaf van) wintersportkleding voor je jongerenreis wintersport.

Wintersportkleding benodigheden groepsreizen

Voor de groepsreis Oostenrijk wintersport en de groepsreizen Slovenie ski- en winterfun groepsreis raden we een goed ski pak aan, een neopreen of fleece gezichtsmasker, een skibril en uiteraard handschoenen, een sjaal en een muts (bij de ski- en winterfun reis is daarnaast een skihelm verplicht). Daarnaast kan thermokleding geen kwaad om je warm te houden. Voor de andere winterreizen, de Lapland groepsreis en de Zweden wintervakantie adviseren we warme kleding die je kunt dragen in laagjes en handschoenen, een sjaal en een muts. Indien je op de weersvoorspelling ziet dat het erg gaat vriezen op bestemming, kan in Noorwegen en Zweden een skipak ook uitkomst bieden voor de koude dagen. Ook een warme winterjas is voor alle winterse groepsreizen natuurlijk een must. 

Langlaufen / cross country skien

Aanschaf wintersportkleding tips

Als eerste zouden we absoluut aanraden om te kijken wat je kunt lenen bij mensen uit je omgeving. Zo hebben motorrijders vaak wel een neopreen of fleece gezichtsmasker thuis liggen en hebben vaak mensen ook nog wel een skipak op zolder. Winterse kleding is namelijk niet de goedkoopste kleding. Indien je nog spullen dient aan te schaffen, hebben we hieronder een aantal handige tips staan die je kunnen helpen bij de aankoop.

1. Het materiaal van de wintersportkleding

Hoe verleidelijk het ook is om voornamelijk mooie wintersportkleding te kopen voor je wintersport groepsreis, is het veel belangrijker om te kijken naar de functionaliteit. Van welk materiaal is de wintersportkleding gemaakt en tot hoeveel graden onder 0 dient het je warm te houden? Zitten er handige ritszakken in de jas en kun je er eventueel een onderjas uithalen voor warmere dagen? Zijn de handschoenen waterbestendig en is de kleding winddicht? Allemaal vragen die handig zijn om jezelf af te vragen bij aanschaf van de kleding.

Het belangrijkste is dat je kleding tijdens je groepsreis wintersport kunt dragen in laagjes. Laagjes houden altijd beter warm dan 1 dikke trui of 1 dikke jas. Natuurlijk biedt dat ook direct de optie om iets uit te trekken als je het warm krijgt. Je hebt bij jassen daarnaast ook vaak vaak de keuze tussen softshell en hardshell. Het verschil is vooral dat softshell dunner is, goed ademt maar ook iets minder waterdicht is. Hardshell ademt weer iets minder goed, maar is wel vaak goed waterdicht. Goed bovenmateriaal is waterafstotend, winddicht, ademt en is licht.

skien snowboarden Oostenrijk wintersportvakantie

2. Het prijs van de wintersportkleding

De prijs is natuurlijk ook altijd belangrijk. Verderop deze blog geven we extra tips voor een portemonnee-vriendelijke aanschaf van de producten. Je zult zien dat de kwaliteit van het materiaal en het soort materiaal een grote rol spelen in de prijs van het product. Voor waterafstotende en winddichte kleding betaal je per defintie meer. We raden je aan om nieuwe kleding aan te schaffen bij een outdoor winkel in plaats van bij een reguliere kledingwinkel. Vaak wordt hier beter materiaal gebruikt.

Houd er ook rekening mee dat de prijs te maken kan hebben met het merkje dat de kleding draagt. Dit hoeft niet perse te betekenen dat het een beter product is. Indien je van plan bent om vaker wintersport groepsreizen te ondernemen, kan het raadzaam zijn om te kijken naar echt goed spul. Indien je wintersport groepsreis wellicht maar een eenmalig avontuur wordt omdat je het enkel een keer meegemaakt wilt hebben, kan je ook voor een meer budget versie gaan of kleding van iemand lenen. 

3. De maat van de wintersportkleding

Tijd voor wat actie in het kleedhokje want we zijn bij een super belangrijk onderdeel aangekomen, namelijk de maat van de wintersportkleding. Probeer absoluut niet te letten op welke maat je normaal altijd draagt. Niemand gaat tijdens je winterreis in dat labeltje in je nek gluren.

Wel is het super belangrijk dat je voldoende bewegingsvrijheid hebt en de kleding lekker zit tijdens de wintersportreis jongeren. Dus, in het kleedhokje: zak door je hurken, zwaai je armen in het rond, spring een aantal keer en ga ook even op het bankje zitten. Zit alles naar wens? Dan heb je de goede maat (tenzij je erin verzuipt natuurlijk). Koop een maat waarbij je nog een aantal laagjes eronder kunt aantrekken indien noodzakelijk.

Skiën snowboarden wintersportvakanties

4. Durf om advies te vragen

Je bent echt, echt, echt niet de enige die misschien voor de eerste keer wintersportkleding moet kopen. Durf dan ook zeker om advies te vragen bij de aanschaf van nieuwe wintersportkleding. Bij outdoor / sport zaken kunnen ze je het beste adviseren over het materiaal, de maat en dergelijke.

Je mag ook gewoon aangeven hoeveel het maximaal mag kosten. Indien je alsnog enkel advies krijgt voor duurdere producten, is het tijd om een andere winkel te bezoeken, maar een goede verkoper zal je absoluut goed kunnen adviseren en binnen je budget blijven. Wees wel realistisch. Indien je een eeuwige twijfelaar bent, neem dan vooral ook iemand uit je omgeving mee die je kan helpen met je keuzes.

4. Wintersportkleding met een klein budget

Je kunt natuurlijk direct naar een dure sportzaak rennen, maar wintersportkleding voor je wintersport groepsreis hoeft absoluut niet duur te zijn. Een aantal tips:

  • Zoals in de inleiding besproken; kijk eerst eens wat je kunt lenen van mensen in je omgeving. 
  • Neem eens een kijkje op Marktplaats. Hier wordt enorm veel wintersportkleding op aangeboden. Wees wel kritisch.
  • Bezoek een winkel waarbij zowel budget merken als dure merken worden verkocht, zodat je alles goed kunt vergelijken. Een voorbeeld hiervan is de Decathlon, waar in de kaartjes ook vaak staat aangegeven waar welk product goed voor geschikt is.
  • Indien je van plan bent om veel vaker mee te gaan met een wintersportreis, kijk dan of je kunt investeren in duurdere kleding van goed materiaal dat lang mee gaat.
  • Vergelijk de prijzen van diverse aanbieders online. Het zou zo maar kunnen dat een andere winkel net een mooie aanbieding heeft lopen.

Cross country skien Noorwegen Winter groepsreis

Hoe aankleden voor wintersportvakantie

We hebben al een aantal keer benoemd in deze blog dat het van groot belang is dat je de kleding in laagjes draagt. We kunnen de volgende lagen aanraden:

  1. De eerste laag Begin met een goede onderlaag. Hierbij kun je denken aan thermokleding. Thermokleding is verkrijgbaar als verschillende producten, zoals broeken en truien, maar ook sokken. Het is belangrijk dat de onderlaag vocht goed doorlaat. Bij voorkeur draag je dus niet iets van katoen. Indien je vaker wintersportvakanties onderneemt, kan het een investering zijn om thermokleding te kopen dat is gemaakt van merinowol. Ademt goed, houd goed warm en kriebelt niet.
  2. Skisokken Dan is het tijd voor de voeten. Goede skisokken zijn niet dik maar bieden wel veel warmte, sluiten goed aan op de voet, zorgen voor demping en hebben dunne naden. Ook zijn ze hoger dan normale sokken, waardoor ze bescherming bieden tegen het materiaal van de skischoenen. Je hebt ze in ontzettend veel varianten, maar opnieuw; kijk vooral naar functionaliteit. Niemand gaat je sokken zien tijdens het skiën of snowboarden, echt niet.
  3. Skipully Dan is het tijd voor de tweede laag van kleding. De skipully. Dit is een extra vest wat je onder je ski-jas draagt dat extra warmte biedt. Schaf er vooral een aan met lange mouwen en opnieuw niet van katoen. Indien je een echte koukleum bent kun je extra laagjes meebrengen in de vorm van sportshirts of een extra vest. Op koude dagen tijdens de ski-vakantie jongeren heb je vaak thermokleding en een skipully nodig, op warme dagen (bijvoorbeeld in maart), is vaak een van de twee voldoende. Houd er rekening mee dat je het ook warm gaat krijgen tijdens inspanning.
  4. Skipak De ski-jas en de ski-broek zijn misschien nog wel het belangrijkst van alle materialen. Natuurlijk zijn deze twee items onmisbaar tijdens een groepsreis wintersport. 
  5. Handschoenen En dan zijn de handschoenen aan de beurt. Mensen krijgen altijd als eerste koude handen, dus handschoenen zijn ook zeer, zeer belangrijk tijdens je winter groepsreis. Koop dikke ski-handschoenen. Indien het erg koud is kun je dunne handschoenen onder de dikke handschoenen dragen. Sommige mensen hebben een voorkeur voor wanten. Je levert wat bewegingsvrijheid in maar vaak zijn deze wel wat warmer.
  6. Muts en sjaal Ook niet geheel onbelangrijk tijdens een jongeren skivakantie. Je kunt een sjaal meenemen, maar ook een buff of een col. De muts dient dun te zijn, zodat die onder je skihelm past en je skihelm ook goed blijft zitten. Voor in de avonden kan een wollen muts lekker zijn.
  7. Skibril en skihelm Een skihelm biedt bescherming als je valt. Bij de Oostenrijk wintersportreis kun je deze huren of zelf meenemen. Bij de ski- en snowfun groepsreis Slovenië dien je zelf een skihelm mee te nemen. Een goede skibril of zonnebril is ook noodzaak. Sneeuw is erg vel. Om het allemaal nog wat makkelijker te maken (niet dus), heb je ook hierin nog eens verschillende varianten. Bijvoorbeeld voor bewolking, zonnig weer, regenachtig weer, et cetra. Gelukkig heb je ook modellen waarbij je de lenzen kunt verwisselen. Beginners die niet vaak aan wintersport doen kunnen een cylindrische lens nemen. Die verbreekt het licht en heeft een leuk prijsje in vergelijking met andere soorten brillen. Neem ook je zonnebril mee voor als je van de piste af gaat.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.