Via ferrata of klettersteig. Uitleg

Via ferrata of klettersteig. Uitleg

Tips en adviezen

Wat is een via ferrata of klettersteig precies?

Tijdens veel van onze actieve vakanties staat een via ferrata of klettersteig op het programma. Beide woorden betekenen verder hetzelfde, via ferrata is de Italiaanse term, klettersteig de Duitse term. In beide gevallen gaat het om een soort rotsklimmen, maar dan gezekerd aan een staalkabel. De routes die uitgezet worden voor via ferrata's variëren van eenvoudig en voor iedereen te doen tot extreem geavanceerd. 

Bij een via ferrata leg je een route af. Je hebt een klimgordel om en een setje met karabiners waarmee je aanhaakt bij de via ferrata. De setjes beschikken over een speciale valbescherming. Je volgt de staalkabel langs een route die zowel horizontaal als verticaal gaat. Onderweg kun je bruggetjes tegenkomen, plekken waar je moet tokkelen en andere uitdagingen. 

Het grote voordeel van een via ferrata is dat je niet per se rotsklim ervaring hoeft te hebben. Ook hoogtevrees komt minder naar voren omdat je meer het idee hebt dat je zelf controle hebt op wat er gebeurt. De via ferrata doen we altijd in groepsverband en altijd met een kliminstructeur erbij. 

Je eerste klettersteig of via ferrata

Een eerste klettersteig roept vooral bij mensen met hoogtevrees vaak veel spanning op. Doordat het een activiteit is waar je misschien nog nooit van gehoord hebt is het dubbel spannend. Voor sommige via ferrata's moet je eerst een stuk de berg op om bij het begin te komen. 

Je uitrusting bij een via ferrata:

  • Helm
  • Klimgordel
  • Setje met twee karabiners en valbescherming

De afgelopen tien jaar is de sport steeds populairder geworden. Doordat het goed toegankelijk is en het makkelijk is om verschillende moeilijkheden te maken is het een populaire activiteit. Doordat je geen rotsklim-ervaring nodig hebt is het ook nog eens een hele toegankelijke sport. 

via ferrata

Bovenstaande via ferrata vind je in Noorwegen tijdens onze Noorwegen Bucketlist reis. Bij de meeste via ferrata's heb je onderweg prachtige uitzichten!

Tips voor klettersteigs

  • Klim zoveel mogelijk vanuit je benen. Je armen en handen zijn er vooral ter ondersteuning, maar de kracht moet vooral uit de benen komen. Dat zorgt ervoor dat je de tocht zonder al te veel spierpijn overleeft. 
  • Laat mensen met klimervaring voor gaan. Doordat je als groep de via ferrata doet en sommige via ferratas erg populair zijn is het fijn als de snellere mensen iets meer vrijheid hebben. 
  • Vergeet je gopro of soortgelijk niet om foto's te maken onderweg. We raden af om met je mobiel foto's te maken tijdens de via ferrata. 
  • Let op vallende stenen. Mocht je per ongeluk een steen los schoppen, waarschuw de anderen dan door duidelijk "steen" te roepen. Als iemand steen roept is het het idee dat je niet omhoog kijkt, maar juist zorgt dat je zo dicht mogelijk tegen de rotswand aan gaat staan en je helm gebruikt als beschermmiddel. 
  • Toon een beetje geduld naar je medemens. Een via ferrata leg je samen af waardoor je altijd moet wachten op degene die het minst snel gaat. Accepteert dit als feit en geniet van het uitzicht!
  • Wees zorgvuldig. Zorg dat je altijd met beide karabiners aan de staalkabel gezekerd bent op elk moment van de tocht. Bij het overklikken naar een andere staalkabel zorg je dat je altijd minimaal 1 punt vast hebt zitten. 

Via Ferrata

Wat moet je zelf meenemen of regelen voor je klettersteig? 

Niet veel. We raden je aan voor vertrek te eten en te drinken. Smeer je daarnaast goed in. Afhankelijk van de ligging van de via ferrata kan het zijn dat je veel in de zon bent. Neem ook een vest of dunne jas mee voor het geval je juist niet in de zon bent. In dat geval kunnen rotsen koud zijn. 

Onderstaande video laat je een voorbeeld zien van de via ferrata activiteit. In Slovenië is het programma aangepast en voeren we geen via ferrata meer uit, maar het laat je wel zien wat de activiteit inhoudt!


Waar kun je met Simi Reizen klettersteigs doen?

Tijdens onze actieve vakanties in Frankrijk staat een klettersteig op het programma. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.