Wat is hydrospeed?

Wat is hydrospeed?

Tips en adviezen

Wat is hydrospeed precies?

Hydrospeed of riverboarding is een activiteit waarbij je als reiziger op een soort bodyboard de rivier af gaat. Je stuurt met je voeten. Het is een hele andere manier om een rivier te beleven dan bijvoorbeeld bij raften. Je ligt dicht op het water, waardoor zelfs kleine stroomversnellingen aanvoelen als hele grote. 

In tegenstelling tot raften voer je hydrospeed alleen uit. Dat wil zeggen dat je zelf de controle hebt over je bodyboard. Je onderneemt de activiteit wel als groep. Er is altijd een instructeur/gids in de buurt om je te helpen indien nodig. 

hydrospeed wat is het

Op bovenstaande foto zie je een van onze groepen in Zuid Frankrijk tijdens hydrospeed. 

Eerste keer hydrospeed

Hydrospeed is een activiteit die wel veel adrenaline geeft, maar vooraf eigenlijk voor niemand heel spannend lijkt. In tegenstelling tot hoogte-activiteiten als rotsklimmen en via ferrata is hydrospeed een activiteit waar de meeste mensen zonder al te veel spanning aan beginnen. 

De standaarduitrusting:

 • Bodyboard / riverboard
 • Helm
 • Wetsuit
 • Zwemvest

Je stuurt met je eigen lichaam en voeten. Omdat je in een rivier gaat die vaak nog koud is, krijg je een wetsuit zodat je comfortabel blijft. 

Tips voor hydrospeed

 • Zorg dat je voor vertrek wat eet en drinkt. Met name eten is handig om vooraf te doen, al met al ben je al snel een uur of drie/vier onderweg. 
 • Vergeet niet naar het toilet te gaan voor je vertrekt. In je wetsuit plassen wordt niet gewaardeerd en onderweg kun je niet eenvoudig even stoppen. Daarnaast kan het koude water aardig op je blaas werken, dus ga voor de zekerheid voor vertrek nog even. 
 • Er is altijd een gediplomeerd instructeur aanwezig. Mocht er iets zijn, laat het dan tijdig weten!
 • Hydrospeed is een veilige sport. Wel kan het bij lage waterstand met name voor knieen een uitdaging zijn. Zorg dat je je voeten altijd zo hoog mogelijk in het water hebt, zodat je geen onverwachte rotsblokken tegenkomt. 
 • Ga niet staan in de rivier! Als er iets is zwem je naar de kant of je gaat met je voeten vooruit liggen drijven tot de instructeur bij je is. 
 • Is iets niet helemaal duidelijk? Vraag het dan gewoon. 

Wat moet ik me voorstellen bij hydrospeed?

Ga vooral uit van een hele leuke activiteit. Doordat je je eigen board bestuurt kun je het zo heftig maken als je zelf wilt. Reken op veel stroomversnellingen onderweg en natuurlijk de kans dat je board omslaat bij een stevige stroomversnelling. 

Hydrospeed kun je zo wild maken als je zelf wilt, maar natuurlijk gaan wij tijdens onze actieve vakanties niet helemaal los. We kiezen altijd een stuk rivier dat voor iedereen uitdagend is, maar ook goed te doen is. 

Gemiddeld ben je anderhalf tot twee uur daadwerkelijk in het water. Daarnaast moet je natuurlijk nog richting de rivier gebracht worden en volgt een instructie vooraf. 

Hydrospeed

Zelf meenemen:

 • Smeer je in voor je vertrekt
 • Neem goede stevige schoenen mee die nat kunnen worden. Open schoenen zijn niet toegestaan. 
 • Eet en drink voor vertrek. 

Bij welke groepsreizen is hydrospeed inbegrepen?

Actieve vakanties Frankrijk PLUS

Bij Frankrijk actief PLUS is hydrospeed inbegrepen bij het programma. Bij de reguliere Frankrijk Actief reis is het beperkt mogelijk om hydrospeed bij te boeken. 

Actieve vakantie Slovenië

In Slovenië is Bellyak inbegrepen. Dit is een iets langere board, maar het idee is in grote lijnen hetzelfde. 

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.