Wat is canyoning precies?

Wat is canyoning precies?

Canyoning is een veelvoorkomende term als je op zoek gaat naar een actieve vakantie bij Simi Reizen. Als je er nog nooit eerder van gehoord hebt (en zo gek is dat niet), vind je op deze pagina een uitleg over wat canyoning precies inhoudt. Houd er rekening mee dat elke canyon (kloof) zijn eigen specifieke elementen heeft en dat canyoning in elk land en elke regio anders is. De basis is overal echter hetzelfde

Wat is canyoning?

Bij canyoning (spreek uit als ken-jo-ning) maak je lopend, zwemmend, klauterend, glijdend en abseilend een tocht door een rivierkloof. Dit kan een kloof mèt of zonder water zijn. In de meeste situaties zal een canyoning-tocht in een rivierkloof met water plaatsvinden, omdat het net iets makkelijker en avontuurlijker is. 

Bij canyoning zijn er veel variabelen die bepalen hoe moeilijk een bepaalde tocht is. Er zijn heel extreme canyons waar je expert voor moet zijn, maar er zijn ook talloze canyons over de hele wereld die zich goed lenen voor mensen die het niet eerder gedaan hebben

Eerste keer canyoning

De eerste keer canyoning is voor eigenlijk iedereen spannend, met of zonder hoogtevrees. Na een grondige uitleg krijg je eerst de materialen uitgereikt. Meestal moet je daarna nog een stuk lopen naar het begin van de canyon. Soms is dat een eenvoudig pad, maar op sommige plekken kan dat best een uitdaging zijn al. 

Je standaard uitrusting bij canyoning:

 • Helm (krijg je)
 • Wetsuit (krijg je)
 • Stevige schoenen, bij sommige canyons kun je deze huren of krijg je deze
 • Klimgordel en abseil-apparaat (krijg je)
 • Touw (neemt de gids mee)

eerste keer canyoning

Hierboven zie je hoe je naar een canyon loopt. Met je uitrusting, maar zonder je spullen. Waardevolle spullen laat je achter bij je verblijf of in een afgesloten busje. Over het algemeen raden we je sowieso af teveel waardevolle spullen mee te nemen. Sommige canyoning-aanbieders hebben een aantal helmen waar je een gopro op kunt monteren.

Tips voor canyoning

 • Eet en drink voldoende voor vertrek. Tijdens de tocht, die soms lang kan duren is er weinig tot geen gelegenheid om te eten. 
 • Vergeet niet naar de wc te gaan voor vertrek. Onderweg ben je in een groep en kun je niet makkelijk even ergens stoppen. En nee, in je wetsuit is smerig.
 • Denk niet teveel na, volg gewoon de instructies van de gids en doe het! 
 • Als je medische beperkingen hebt, zorg dat je gids dit ook echt weet. Een canyon is niet eenvoudig om uit te komen als er onderweg iets gebeurt. Het is trouwens ook gewoon verplichte informatie om door te geven. 
 • Canyoning is een veilige sport, mits je de instructies van de gids goed opvolgt. Deze gidsen kunnen ofwel Nederlands ofwel Engels. Spreek je onvoldoende Engels? Zorg dan dat je groepsgenoten dit weten. 
 • Vraag gerust om nog een keer uitleg als iets je niet helemaal duidelijk is. 

Wat kan ik me voorstellen bij canyoning?

Je begint je tocht met een instructie, waarin je gids uitleg geeft over wat je wel en niet moet doen. Vervolgens begin je meestal op een eenvoudige plek en ga je het water in. Glijdend en met kleine sprongetjes baan je je vervolgens een weg door de kloof. Ontzettend leuk om te doen, canyoning is 1 van de meest gewaardeerde activiteiten die we tijdens onze actieve groepsreizen aanbieden. 

Het is bij canyoning echt een combinatie van sprongetjes, glijden en springen. Soms kun je grote sprongen maken in diep water, maar er zijn ook vaak canyons waarbij een stuk abseilen op het programma staat. 

Canyons variëren in moeilijkheidsgraad. De meeste canyons die we tijdens onze outdoorvakanties aanbieden zijn relatief eenvoudig, maar voldoende om de adrenaline goed te laten stromen. Als je voor Frankrijk Actief PLUS gaat heb je ook nog een moeilijker canyon op het programma, waar het goed doorlopen van de eerste canyon vereiste is. 

canyoning uitgelegd

Hierboven zie je onze vaste en Nederlandstalige gids Rob in actie bij de canyon in Frankrijk. 

Wat moet je zelf meenemen bij canyoning?

 1. Een goed humeur
 2. Smeer je in voor je vertrekt
 3. Goede, stevige schoenen die nat mogen worden. Per definitie geen open schoenen of hele dunne! 
 4. Zorg dat je voor vertrek wat eet en drinkt. Zorg ook voor een snack als je terug bij de busjes bent. 

Waar kun je met Simi canyoning doen?

Frankrijk Actief en actief plus

Frankrijk Actief is de ideale vakantie voor iedereen die houdt van bergen en natuur, maar ook een vakantie zoekt die vooral gezellig is. Het programma is niet overvol, zodat er genoeg tijd is om ofwel zelf nog extra dingen te ondernemen, of om ook te genieten van de gezelligheid met de andere reizigers. 

Voor het actief plus programma is geen specifieke ervaring nodig, maar is het wel handig als je geen hoogtevrees hebt en een beetje sportief aangelegd bent. Je hoeft echt geen topsporter te zijn, maar als je met enige regelmaat sport moet dit programma geen probleem voor je zijn. 

Outdoorvakantie Frankrijk

Kroatië Actief

Als je zoekt naar een jongerenvakantie met meer strand, is Kroatië actief de aanrader. Je verblijft op een gezellige boulevard net buiten de stad Split. Ook hier staat canyoning op het programma. Een stukje buiten Split zit je namelijk al in de bergen en kun je deze prachtige canyon bedwingen. 

Meer weten over de jongerenreizen Kroatië? 

Slovenië

Slovenië is voor gezelligheidsmensen die houden van een sfeervol verblijf, een biertje in de avond en een kampvuurtje. Je boekt hier een vol pakket activiteiten op een prachtig plekje in het groene Slovenië. Slovenië is wellicht minder bekend bij mensen voor een vakantie, maar als je er eenmaal geweest bent weten we zeker dat je er met plezier aan terug gaat denken! 

Meer weten? 

Buiten de bovenstaande vakanties staat canyoning op het programma in Sri Lanka, Tenerife en Jordanië. 

Canyon frankrijk

Singlevakanties

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.