Vliegen voor de eerste keer. Help, hoe werkt dat?

Vliegen voor de eerste keer. Help, hoe werkt dat?

Voor de eerste keer vliegen kan best spannend zijn, zeker als in je eentje gaat. Gelukkig vlieg je met onze groepsreizen samen, maar ook dan kan het voorkomen dat niet veel mensen eerder hebben gevlogen of dat je misschien vertraging hebt waardoor je in je eentje naar de gate moet. Misschien vind je het vliegen zelf vooral spannend en misschien hoop je vooral de weg te vinden op het vliegveld, om überhaupt het vliegtuig in te komen.

Een voordeel is dat als je Schiphol overleefd hebt, dat je dan heel veel vliegvelden zult begrijpen. Schiphol is namelijk de derde grootste luchthaven van Europa en de vijftiende wereldwijd. In Europa hebben Londen en Parijs nog net iets meer reizigers per jaar. Vliegen is best gemakkelijk als je weet hoe alles werkt. In dit blog geven we je ips voor de eerste keer alleen vliegen en vertellen we hoe alles werkt. Zo stap je gerust het vliegtuig in en kun je echt genieten van je vlucht! Bij ons reisaanbod kun je vinden met welke reizen je met het vliegtuig gaat.

Is online inchecken verplicht?

Bij de meeste grote luchtvaartmaatschappijen niet. Er zijn een aantal belangrijke uitzonderingen. Dit zijn vooral lowcost-airlines zoals ryanair en easyjet. Deze hebben echter ook gewoon een handige app die je kunt downloaden. 

Moet ik mijn boardingpass al printen? 

Dit geldt vooral voor lowcost airlines. Als je bijvoorbeeld met KLM of Lufthansa vliegt kun je ook gewoon op de luchthaven je boardingpass ophalen. Zeker als je ruimbagage moet inleveren is dat net zo makkelijk. 

Vliegen voor de eerste keer = goed voorbereiden

De beste tip die wij je kunnen geven als je voor de eerste keer gaat vliegen is dat je de tijd neemt. Zo voorkom je dat je straks gestresst over het vliegveld rent op zoek naar je vliegtuig. Dat begint al met een goede voorbereiding als je nog thuis bent. Zorg ervoor dat je alle documenten geprint hebt en meeneemt. Regel vervoer naar het vliegveld of zoek vast de treintijden uit. Ga je met de auto? Let dan vooral op spitstijden op de weg. Liever met de trein? Zorg er dan voor dat je van tevoren checkt hoe laat je weg moet en of er werkzaamheden of storingen zijn. Misschien vind je het fijn om ook alvast een back-up treinroute uit te zoeken mocht er wat gebeuren op het spoor. In het ergste geval kun je natuurlijk altijd nog een taxi bellen!

Ook kan het fijn zijn alvast van tevoren online in te checken. Hiervoor ga je naar de website van de vliegmaatschappij en log je in met je gegevens. Zeker als je enkel handbagage hebt kan je dit soms een lange rij schelen! Daarnaast geven vliegmaatschappijen vaak de mogelijkheid om een stoel uit te kiezen. Bij het raampje kan het leukst zijn voor de eerste keer, en voor de spanning misschien een stoel aan het gangpad (makkelijker naar de wc :-)). We raden altijd aan, voor zowel Europese als intercontinentale vluchten, om 3 uur van tevoren op het vliegveld aanwezig te zijn met je groep. Dit spreek je gezamenlijk af in de Whatsappgroep. Zo kan je rustig de weg zoeken, inchecken en weet je dat je goed op tijd bent. Daarna kan je nog even ontspannen op het vliegveld met een bakje koffie en kennismaken met iedereen voordat de echte vliegreis begint. 

Ik ben op Schiphol, hoe kom ik nu bij mijn vliegtuig?

Schiphol is groot, erg groot. Het kan wat overweldigend zijn als je er voor de eerste keer bent. Stap voor stap nemen we je mee van de aankomst bij Schiphol tot het instappen bij het vliegtuig om te gaan vliegen. Het lijken veel stappen, maar geloof ons, het valt best mee! Mocht je nou vertraging hebben en in je eentje naar de gate moeten, dan weet je precies waar je je groep kan vinden en je op tijd om te gaan vliegen!

Stap 1. De juiste vertrekhal

Zodra je op Schiphol bent aangekomen begint het met het lopen naar de juiste vertrekhal (ook wel terminal of departures). Op Schiphol heb je drie vertrekhallen, aangegeven met de cijfers 1 t/m 3. Op je boardingpass kun je zien welke vertrekhal je nodig hebt. Je kunt gemakkelijk de gele borden volgen naar de juiste vertrekhal. Als je daar bent aangekomen zie je heel veel rijen. Om te zien in welke rij je moet gaan staan kijk je op de digitale schermen. Hierop zie je de vertrektijd van het vliegtuig, de bestemming, het vluchtnummer, het rijnummer om in te checken, eventuele extra informatie en de gate-informatie. Zoek je vlucht op met de vertrektijd en bestemming of met je vluchtnummer die op de boardingpass staat. Vervolgens volg je de gele borden naar de rij waar je naartoe moet.

Stap 2. De incheckbalie

Als je de rij bent doorgekomen kom je aan bij de incheckbalie. Hier geef je je ticket en paspoort af en plaats je je bagage (indien ruimbagage) op de band die mee gaat met het vliegen. Met behulp van deze band wordt je bagage gewogen en vervolgens rolt je koffer weg. Nu kun je lekker zonder zware koffer verder lopen! Van het personeel krijg je een instapkaart voor het vliegtuig, bewaar deze goed bij je andere belangrijke documenten! Ook krijg je je paspoort weer terug en krijg je een bagagelabel. Indien je de pechvogel bent waarbij de bagage kwijt raakt, kunnen ze deze hiermee traceren naar jou. Nu is het tijd om naar de controle te gaan.

Stap 3. De controle 

Goed, nu is het tijd om naar de gate te lopen. Dit is de locatie waar je het vliegtuig straks zal vertrekken. Op je instapkaart kun je vinden naar welke gate je moet lopen en ook staat het aangegeven op de digitale borden. Onderweg kom je de controle tegen. Hier tref je een lopende band aan met grijse bakjes en een controlepoortje. Soms kun je direct doorlopen naar de controle, soms moet je je boardingpass scannen bij een poortje. Je moet nu een of meerdere grijze bakken pakken en hierin alles doen wat je bij je hebt. Je rugzak, de inhoud van je broekzak, maar denk ook aan je broekriem, sieraden en je bril. Als je nog drinken bij je hebt moet je deze hier ook weggooien. Je kunt verderrop weer een nieuw flesje drinken kopen. Je plaatst de grijze bak weer op de lopende band en een medewerker kan op een scherm kijken wat je bij je hebt. Het wordt vanzelf tegen je gezegd wanneer je door het poortje mag lopen. Indien het alarm afgaat, geen paniek! Dit gebeurt bij genoeg mensen. Zo kan het bijvoorbeeld gebeuren dat er metaal in je schoenen zit. 

Het kan zijn dat je gefouilleerd wordt. Als je door het poortje bent mag je je spullen weer uit de grijze bakjes halen en weer doorlopen richting je gate.

Stap 4. Naar de gate, winkelen en instappen

Nu kom je bij het leukste gedeelte van Schiphol, de taxfree winkeltjes zone. Ons advies is om nog even de verleiding te weerstaan en eerst de juiste gate op te zoeken. Soms is het namelijk nog best een stukje lopen en het is fijn om alvast te weten waar je straks moet zijn. Alles wijst zich vanzelf, je kunt gewoon weer de gele borden volgen. Als je je gate hebt gevonden check je op je instapkaart tot hoe laat je uiterlijk kan boarden. Nu heb je de tijd om lekker te winkelen! Vergeet ook niet om wat eten en drinken te kopen voor in het vliegtuig. Bij iedere aankoop dien je je boardingpass te laten zien. Zorg dat je ruim op tijd weer terug bent bij je gate. Het wordt vanzelf omgeroepen wanneer je het vliegtuig in mag en ook zal dit verschijnen op de digitale borden. Vervolgens is het tijd om je instapkaart te laten zien en om door de slurf naar het vliegtuig te lopen. Je wordt begroet door het personeel en kunt je plaatsje opzoeken. Je handbagage mag je in de vakjes boven je hoofd leggen. Het kan handig zijn vast de spullen eruit te pakken die je nodig denkt te hebben tijdens de vlucht. Enkel nog je apparatuur uitzetten en het is tijd om te vliegen!

Wat neem ik wel mee als ik ga vliegen en wat niet?

Er zijn regels voor spullen die je niet mee mag nemen in het vliegtuig. In je handbagage mag je bijvoorbeeld als je gaat vliegen geen vloeistoffen meenemen dan groter dan 100ml in 1 verpakking. Daarnaast moet je alles in maximaal 1 hersluitbaar en transparant 1 liter zakje stoppen. Dus ook je make-up, deoroller en zonnebrand. Producten zoals smeerkaas vallen ook onder vleoibare producten en mogen niet mee als je gaat vliegen. Je mag geen producten meenemen van berscherme diersoorten en uiteraard ook geen drugs, verdovingsapparaten, vuurwapens, messen, explosieven, etc. Per vliegtuigmaatschappij kunnen de regels nog wel eens verschillen met bepaalde voorwerpen, maar in het algemeen liggen de regels dicht bij elkaar. Deze regels kun je online gemakkelijk checken op de website van de vliegtuigmaatschappij waarmee je gaat vliegen.

Wat je dan sowieso wel meeneemt? Natuurlijk moet je als eerste denken aan je paspoort (check de verloopdatum!), je boardingpass en eventueel je visum indien dat nodig is. Zorg ervoor dat je deze documenten goed opbergt maar waar je er wel gemakkelijk bij kunt. Verder kunnen de volgende spulletjes in een vliegtuig wellicht fijn zijn (afhangend van de duur van je vlucht: een kussentje, een fleecedekentje of warme trui, warme sokken, voldoende eten en drinken en iets voor vermaak zoals een boek of tijdschrift. Indien je medicijnen nodig hebt neem je deze ook mee in je handbagage met indien nodig een medische verklaring. Of je die nodig hebt kun je navragen bij je huisarts. Camera's, tablets, laptops en je mobiele telefoon mogen ook gewoon mee in je handbagage.

We hopen dat je het nu een stuk minder spannend lijkt om te gaan vliegen! Je zult ook zien na de eerste keer dat het eigenlijk heel erg gemakkelijk is en dat vliegen gewoon heel erg leuk is!

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.