Wat kun je verwachten als reisbegeleider?

Wat kun je verwachten als reisbegeleider?

Tips en adviezen

Het begeleiden van reizen is, al zeggen we het zelf, een van de mooiste bijbanen die er is. Je bent natuurlijk aan het werk, maar doet je taken op een schitterende locatie. In deze blog nemen we je mee in de wereld van de reisbegeleider. Wat kun je verwachten van bijvoorbeeld de taken van een reisbegeleider en de Simi training om reisbegeleider te worden? We leggen je alles uit!

De taken van een reisbegeleider

Je allerbelangrijkste taak is om ervoor te zorgen dat iedere reiziger een mooie vakantie heeft. Per reis zullen de taken iets verschillen, een rondreis is per definitie een hele andere reis dan een campingreis. Hoe je dag er ongeveer uit ziet en wat je kunt verwachten van de taken van een reisbegeleider sommen we hieronder voor je op.

 • Je vangt een groep enthousiast op en zorgt voor een warm welkom en een goed welkomstpraatje 
 • In de gaten houden of iedereen een leuke vakantie heeft en goed aansluiting kan vinden bij de groep
 • Het zorgen voor een fijne en gezellige sfeer, waarbij mensen weten dat ze je altijd mogen aanspreken
 • Het informeren van de reizigers over het programma, wat handig is om mee te nemen, etc.
 • Contact houden met het kantoor over diverse belangrijke zaken
 • Tips geven aan de reizigers voor leuke dingen om te doen in de omgeving, waar ze kunnen pinnen, welke restaurants aanraders zijn, etc.
 • Goed contact onderhouden met de lokale contactpersonen 
 • Enkele administratieve handelingen
 • Je vraagt actief na of de groep een leuke vakantie heeft en hoe de activiteiten bevallen
 • Je organiseert af en toe een leuk spelletje, een leuke quiz o.i.d.
 • Het maken van mooi beeldmateriaal voor de site en social media
 • Indien campinglocatie: je begeleidt de groepen bij het koken en stuurt aan op het schoonhouden van de campingplekken. Ook overleg je goed met je mede reisbegeleiders.

In grote lijnen komt het dus vooral neer op letten op de groepsdynamiek, enthousiasmeren, communiceren, goed de planning bijhouden en het zijn van een aanspreekpunt.

Simi Reizen reisbegeleider worden

Periode dat je weg bent als reisbegeleider

Als je wilt solliciteren bij Simi Reizen vragen we om een minimale beschikbaarheid van 3 weken achter elkaar in de maanden juli en/of augustus. In de meeste gevallen zal je dan ook meerdere reizen achter elkaar gaan begeleiden. Dit houdt in dat je een reis gaat begeleiden, deze groep uitzwaait en vervolgens een nieuwe groep ontvangt, etc. Ben je ook buiten deze periode beschikbaar? Geef het vooral door! Ook buiten de zomer vertrekken er Europese groepsreizen, ook al zijn dat er minder dan in de zomermaanden.

Het begeleiden van meerdere reizen heeft als voordeel dat het planning technisch erg prettig is, maar ook dat jij de locatie erg goed kent en niet constant heen en weer hoeft te reizen. Indien je een lange beschikbaarheid hebt kan het uiteraard ook voorkomen dat je op twee, drie of meer verschillende groepsreizen wordt ingepland.

Training Simi Reizen

Je hoeft om bij Simi Reizen aan de slag te gaan als reisbegeleider geen opleidingen gevolgd te hebben of ervaring te hebben in de reisbranche. Wij leiden je zelf op tijdens een super leerzaam en mega gezellig trainingsweekend of een trainingsdag. Na een telefonisch intakegesprek laten we je weten of je wordt uitgenodigd voor de selectiemiddag. Ben je geselecteerd? Dan volgt er later nog een trainingsweekend. 

De exacte data kun je, zodra gepland, terug vinden op onze vacaturepagina. Meestal plannen we de volgende trainingsmomenten:

 • In of rond maart-mei: trainingsweekend voor alle zomerreizen. Deze training staat elk jaar op de planning.
 • In of rond oktober-november: trainingsweekend voor alle winterreizen. Deze training plannen we alleen als we reisbegeleiders zoeken voor het winterseizoen. Dit is lang niet alle jaren het geval. Zie hiervoor de vacaturepagina.

Indien wij na maart nog mensen zoeken om reisbegeleider te worden voor de zomer, plannen we soms nog een extra trainingsdag net voor de zomer. Indien dit het geval is kun je dat ook terugvinden op de vacaturepagina.

Simi Reizen reisbegeleider worden

In welke periode kan ik het beste solliciteren om op tijd te zijn voor de training?

 • Voor de zomerreizen: in de periode van september t/m februari
 • Voor de winterreizen: in de periode van september t/m december

Later solliciteren kan ook, maar het kan zijn dat we dan al voldoende mensen hebben gevonden.

Wat Simi Reizen vraagt 

Reisbegeleider zijn is een verantwoordelijke bijbaan, daarom is de minimumleeftijd om te solliciteren 21 jaar oud. Daarnaast vragen we om een beschikbaarheid van minimaal 3 weken achter elkaarin de maanden juli en/of augustus en de bereidheid om enkele keren per jaar naar Apeldoorn of omgeving te komen. Je staat open om reisbegeleider te worden, ongeacht de bestemming waar je op ingepland wordt. We willen nog even benadrukken dat je geen ervaring hoeft te hebben met werken in toerisme. Ook hebben we geen eisen met betrekking tot eerder gevolgde opleidingen en trainingen. Wij trainen je immers zelf.

Ook goed om te weten is dat we niet op zoek zijn naar een specifiek soort reisbegeleider. Wat het Simi Team juist zo sterk maakt, is dat deze bestaat uit verschillende personen met allemaal unieke kwaliteiten. Ook voor de campingreizen, waarbij je samen komt te staan met enkele andere reisbegeleiders, kijken we juist naar een team die elkaar goed kan aanvullen. Voor iedere reis kunnen net iets andere kwaliteiten handig zijn. Wees dus ook vooral jezelf tijdens het solliciteren en ons trainingsweekend. Echter zijn er wel een aantal basiskwaliteiten waar je over dient te beschikken om reisbegeleider te worden. Welke dat zijn kun je hieronder vinden.

Kwaliteiten van een reisbegeleider

 • Je vindt het het leuk om voor groepen te staan en bent een zeer sociaal persoon die goed kan enthousiasmeren
 • Je hebt interesse in mensen en hun interesses
 • Een planning bijhouden en volgen is appeltje eitje voor jou en je bent niet snel gestresst
 • Je hebt altijd goed door wat er speelt en kunt goed overzicht houden
 • Je bent creatief en positief en kunt goed problemen oplossen
 • Je kunt zowel samenwerken met reisbegeleiders op een campinglocatie, maar durft ook alleen te staan op andere bestemmingen
 • Je voelt je verantwoordelijk; jij bent immers het gezicht van Simi Reizen tijdens een reis

Wat wij bieden

Je werkt met een opdracht van overeenkomt op freelance basis. Je krijgt een dagvergoeding voor elke dag dat je werkt. Wij kunnen je hierbij helpen. Uiteraard wordt vervoer en verblijf ook door Simi Reizen betaald. Verder biedt het uiteraard een hele leuke ervaring en werk je op een top locatie. 

Vrije tijd dien je tijdens de reizen zelf in te plannen, het is namelijk erg afhankelijk van het programma wanneer dit handig uitkomt. Heel belangrijk om te doen trouwens, want zodoende heb je ook voldoende energie voor de volgende groepen die komen. Je hebt vier dagdelen per week vrij. Je werkdag bestaat officieel uit zes werkuren op een dag, verdeeld over vijf dagen per week.

Leuk om te weten is dat we één tot twee keer per jaar ook een leuke activiteit organiseren voor alle reisbegeleiders! Naast super gezellig, is het ook erg leuk om hierbij elkaars ervaringen te horen.

De reisbegeleiders van Simi Reizen

De meeste reisbegeleiders die reisbegeleider zijn bij Simi Reizen zijn tussen de 21 en 35 jaar oud. Een deel hiervan is al jaaaren een ervaren reisbegeleider bij Simi Reizen. Allemaal unieke en gezellige mensen die een voorliefde hebben voor reizen en groepen begeleiden en graag bij het Simi Team horen! 

Elk jaar zijn we weer op zoek naar extra reisbegeleiders. Deels omdat er steeds meer mooie reizen en reisdata bijkomen, deels omdat logischerwijs niet iedereen van het Simi Team elk jaar reizen kan begeleiden.

Smoelenboek reisbegeleiders Simi Reizen

Benieuwd wie allemaal al reisbegeleider zijn bij Simi Reizen? Bekijk het smoelenboek op onze reisbegeleiders van Simi Reizen pagina! 

Simi Reizen reisbegeleider worden

Veelgestelde vragen

Werk je samen met anderen of alleen als reisbegeleider bij Simi?

Simi Reizen biedt reizen aan naar heerlijk veel bestemmingen. Er zijn drie bestemmingen waarbij je samen gaat werken met één of meerdere reisbegeleiders op locatie, dit zijn de reizen Kroatië Actief, Slovenië en Frankrijk Adventure Week. Bij deze jongerenreizen is er sprake van meerdere leeftijdsgroepen die elk een eigen kampement hebben op de camping. Bij elkaar een grote groep, dus op deze locaties staan meerdere reisbegeleiders. Bij alle andere reizen is er sprake van een enkele reisbegeleider. 

Bij welke bestemmingen plannen jullie reisbegeleiders in?

Vrijwel alle reizen binnen Europa (m.u.v. Noorwegen-Zweden en Winter Zweden) en de reizen naar Noord-Amerika (rondreizen VS en Canada). Bij de overige verre reizen werken met lokale gidsen. Tijdens onze training leer je alles over reisbegeleider zijn bij Simi Reizen. Vervolgens, als je onderdeel wordt van het Simi team, plannen we je in op een groepsreis binnen Europa. De reden hiervoor is simpel: Verre groepsreizen vragen meer verantwoordelijkheid en ervaring. De reizigers mogen iemand verwachten met ervaring als reisbegeleider en iemand die exact weet hoe alles zit en werkt. Daarnaast heb je te maken met tijdsverschil, waardoor je zeer zelfstandig dient te zijn.

We maken hier ook geen uitzonderingen in als je eerder verre reizen hebt gedaan voor andere reisorganisaties. Elke reisorganisatie is immers anders. Maarrrrr, uiteraard is de kans zeker aanwezig dat we je later vragen voor het begeleiden van verre groepsreizen naar de VS en Canada. 

Wanneer weet ik welke reizen ik ga begeleiden?

Net na afloop van het trainingsweekend vragen we je om je beschikbaarheid door te geven. Dit is de periode waarbinnen je ingepland kunt worden om reizen te begeleiden. Vrij snel na afloop van de training gaan we aan de slag met het maken van de planning. Houd er rekening mee dat dit een enorme puzzel is van beschikbaarheden, waardoor dit enkele weken kan duren. Zodra we een geschikte reis voor je hebben gevonden, gaan we bij je na of je deze reis kunt en wilt begeleiden.

Zodra je daar akkoord voor hebt gegeven, sta je ingepland! Hoe sneller iedereen akkoord kan geven, hoe sneller we de planning afgerond hebben. Houd er wel rekening mee dat er nog dingen kunnen wijzigen. Indien slechts één persoon wordt aangepast op de planning, kan dit inhouden dat we bijvoorbeeld wel drie reisbegeleiders moeten wijzigen vanwege de beschikbaarheden. Wijzigingen komen gelukkig niet veel voor, maar het is wel handig om er rekening mee te houden.

Mag ik zelf een reis uitkiezen of voorkeuren doorgeven?

De planning is een puzzel van beschikbaarheden. Daarnaast kijken we welke mensen elkaar kunnen aanvullen op de campinglocaties, dit zijn de reizen waarbij meerdere reisbegeleiders aanwezig zijn. Hoewel je uiteraard kenbaar mag maken dat je bijvoorbeeld veel ervaring hebt met langere wandeltochten of bepaalde landen en talen, is het niet mogelijk om specifieke voorkeuren uit te spreken voor reizen. Wij vinden het ontzettend belangrijk dat je het begeleiden van reizen graag doet, ongeacht van de bestemming. Elke Simi reis is immers een feestje!

Kan ik dit zien als seizoenswerk / een bijbaan?

Ja, absoluut. In de reisbranche hebben je hoogseizoenen en laagseizoenen. De meeste reizigers vertrekken met Simi in de maanden mei, juli, augustus, september, januari, februari en maart, maar met name juli en augustus. Ook de andere maanden vertrekken er leuke groepsreizen, maar in mindere mate. Dit betekent dat we met name veel mensen nodig hebben voor de maanden waarin veel reizen onderweg zijn.

Stel je hebt veel beschikbaarheid, is het helaas ook niet mogelijk om je maanden achter elkaar op pad te sturen. In de praktijk zal je dan snel meerdere reizen achter elkaar begeleiden in de hoogseizoenen, en daarbuiten ook ingepland kunnen worden op één of meerdere reizen achter elkaar, maar op minder reguliere basis.

Een bijbaan als reisbegeleider is dus ideaal als je bijvoorbeeld studeert en in je schoolvakanties leuk vakantiewerk wilt doen, werkt maar je veel vrije dagen hebt (bijvoorbeeld als je ingezet wordt door een uitzendbureau) of als je een tussenjaar hebt.

Waar slaap ik tijdens de reizen?

Tijdens het begeleiden van de groepsreizen slaap je waar de reizigers ook slapen. Deze accommodaties moeten wij al vroeg van tevoren vastleggen. Ga je een kampeerreis begeleiden? Dan slaap jij ook in een tent. Hetzelfde geldt voor hostel, boot, hotelreizen, etc. Je deelt hierbij in vrijwel alle gevallen een tent of een kamer met één tot enkele reizigers.

Moet ik elk hoogseizoen opnieuw solliciteren?

Nee hoor, je hoeft dan absoluut niet opnieuw een sollicitatiegesprek aan te vragen. Wij vragen iedereen vanzelf of je al weet of je beschikbaar bent om opnieuw reizen te begeleiden en je mag dit ook zelf aangeven. Wel vragen we je om onze trainingen te blijven bijwonen.

Simi Reizen reisbegeleider worden

Oké, waar is de reisbegeleider vacature? Ik wil NU solliciteren!

Heel goed, we zien je sollicitatie graag tegemoet! Op onze vacaturepagina kun je de volgende informatie vinden:

 • Of we in deze periode op zoek zijn naar nieuwe reisbegeleiders
 • Hoe je kunt solliciteren
 • Hoe de sollicitatieprocedure verder werkt
 • Wanneer het eerstvolgende trainingsweekend is
 • Onze contactgegevens voor sollicitaties

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.