Athene ontdekken in een paar dagen

Athene ontdekken in een paar dagen

Groepsreizen Europa Singlereizen Tips en adviezen

Tijdens de zeilvakantie Griekenland heb je een aantal dagen te besteden in Athene, de hoofdstad van Griekenland. Athene bezoeken is leuk in één dag, maar meerdere dagen zijn absoluut aan te raden. Als je meegaat met de zeilvakantie Griekenland ga je meerdere dagen zeilen naar mooie Griekse eilanden, maar maak je ook een stedentrip Athene mee. Twee vliegen in één klap. In deze blog geven we je tips voor je bezoek aan Athene Griekenland. Welke hoogtepunten mag je sowieso niet missen en welke Athene highlights zijn leuk als je specifieke interesses hebt? Wij geven je antwoord! Maak je klaar voor een extra lange blog over Athene Griekenland!

De hoogtepunten van Athene

Er zijn een aantal bezienswaardigheden die je niet mag overslaan bij een bezoek aan Athene Griekenland tijdens de zeilvakantie Griekenland. Hieronder kun je lezen welke belangrijke bezienswaardigheden dit zijn en waarom je deze niet mag missen.

De Akropolis van Athene

Al vanaf de vijfde eeuw voor Christus werden de eerste bouwwerken geplaatst op de Akropolis. Tot aan de tweede eeuw na Christus is op de Akropolis, wat 'hoogste punt van de stad' betekent in het Grieks, gebouwd. Als je extra veel uit je bezoek wil halen kunnen we je aanraden om voorafgaand je bezoek het Akropolis Museum te bezoeken. Plekken op de Akropolis die je niet mag missen zijn de zuilen van de Kariatiden, het theater van Herodes Atticus, het Dionysus theater en uiteraard het Parthenon. Het Parthenon, een tempel van 2500 jaar oud, is de bekendste bezienswaardigheid op de Akropolis.

 • Adres: Athens 105 58

Akropolis Athene Griekenland Dionysus theater Athene griekenland

Romeinse Agora

Nog zo'n populaire bezienswaardigheid tijdens een stedentrip Athene is de Romeinse Agora. Maar liefst zes eeuwen lang (tussen de tweede eeuw voor Christus en de vierde eeuw na Christus) maakte Athene Griekenland deel uit van het Romeinse rijk. Door de Romeinen is in de eerste eeuw na Christus de Agora gebouwd, wat 'marktplaats' betekent. Je hebt er een beetje verbeelding voor nodig, maar als je hier rondloopt kun je je bedenken hoe er winkels tussen de pilaren stonden. Bekijk ook vooral de Toren der Winden eens goed, waarin de windrichting vroeger werd bijgehouden. Daarnaast zijn belangrijke bezienswaardigheden de Poort van Athene Archegetis, de oostelijke ingang Propylon, het Agoranomion en de latrines.

 • Adres: Adrianou 24, Athina 105 55

Bibliotheek van Hadrianus

Iets meer dan 100 jaar na Christus werd de Bibliotheek van Hadrianus gebouwd. Na meerdere keren verwoest en weer hersteld te zijn, is in de 18e en 19e eeuw alles weer opgegraven. Ook bij deze bezienswaardigheid geldt dat achtergrondinformatie nodig is om meer van de plek te begrijpen tijdens je bezoek. Op locatie kun je informatieborden vinden in het Engels. Je kunt zien waar de gebouwen en de tuin hebben gelegen. De zuilen en ingang staan er nog. Bij de bibliotheek kun je zien waar de boekrollen vroeger hebben gelegen. Daarnaast zijn er nog een aantal ruïnes te bekijken op deze locatie in Athene Griekenland.

 • Adres: K, Areos 3, T, Athina 105 55

Tempel van Hephaistos

De Tempel van Hephaistos is een bijzondere tempel, dit is namelijk een van de best bewaarde tempels van Griekenland. De 19 zuilen zijn ook goed bewaard gebleven, voornamelijk doordat het gebouw gemaakt is van marmer. De 32 meter lange tempel is gebouwd in Dorische stijl, een van de bouwstijlen uit de Griekse oudheid. Ook bij deze bezienswaardigheid kun je tijdens je stedentrip Griekenland informatieborden vinden in het Engels. De tempel is door de eeuwen heen gebruikt als kerk, als tempel en als museum. Als je een beetje geïnteresseerd bent in architectuur en geschiedenis, dan mag deze bezienswaardigheid niet op je lijstje ontbreken tijdens Athene bezoeken.

 • Adres: Athina 105 55

De musea van Athene bezoeken

Niet alleen beschikt Athene over prachtige bezienswaardigheden, ook kun je hier veel musea vinden waar je je dagen in zou kunnen vermaken. We geven je de beste tips voor een stedentrip Athene!

Het Nationaal Archeologisch Museum

Eén van deze musea is het Nationaal Archeologisch Museum. Omdat de collectie ontzettend breed is, is alles opgedeeld in vijf afdelingen. Zodoende kun je de afedelingen bezoeken die je het meest aanspreken. Onze aanraders? Bekijk voor de oud-Griekse standbeelden, het masker van Agamemnon en de afdeling met keramiek.

 • Adres: 28is Oktovriou, Athina 106 82

Benaki Museum

Als je meer te weten wil komen over de algemene geschiedenis van Griekenland kunnen we je het Benaki Museum aanraden. Aan de hand van diverse voorwerpen kom je meer te weten over de Griekse Oudheid. In welke periode je ook geïnteresseerd bent, over alles valt hier wel wat te weten te komen. Houd er rekening mee dat dit museum groot is en dat je je hier wel even kunt vermaken.

 • Adres: Koumpari 1, Athina 106 74

Museum van de Cycladische kunst

De Cycladen zijn een eilandengroep van Griekenland. Op deze eilanden zijn een hoop kunstwerken gemaakt, welke je in dit museum kunt bewonderen. Voorbeelden hiervan zijn de naakte vrouwenbeelden, marmeren beelden, opgegraven gebruiksvoorwerpen en daarnaast ook hele oude instrumenten. Inmiddels kun je in het museum ook oud-Griekse kunst bekijken tijdens je stedentrip Athene.

 • Adres: Neofitou Douka 4, Athina 106 74

Athene Griekenland bezoeken Athene Griekenland bezoeken

Singlereizen Europa

Simi biedt een groot aantal singlereizen in Europa aan. Om mee te reizen hoef je niet single te zijn trouwens. Wel is het zo dat een groot deel van onze reizigers solo boekt. Vaak omdat vrienden andere plannen hebben of andere interesses. Door een single reis te boeken sluit je je aan bij een groepsreis met leeftijdsgenoten. Natuurlijk snappen we dat het spannend is om een reis te boeken zonder dat je iemand kent. Gelukkig kun je voor vertrek kennismaken en je whatsapp-nummer achterlaten. Veel groepen spreken voor vertrek al een keer ergens af om kennis te maken. Onze singlereizen zijn dus groepsreizen waar je je prima alleen bij kunt aansluiten. Niet voor niets is Simi de grootste aanbieder van groepsreizen en singlereizen voor jongeren tussen de 18 en 39 jaar oud. 

Actief Athene

Ben je actief ingesteld? Dan kun je in Athene Griekenland ook een aantal leuke actieve activiteiten onderneme tijdens je zeilvakantie Griekenland. Een aantal voorbeelden:

 • Je kunt een fiets huren en aan diverse fietstochten door de stad deelnemen.
 • Je kunt deelnemen aan een snorkel- of duikexcursie.
 • Er zijn verschillende 4x4 tours waarbij je de omgeving van Athene kunt ontdekken.
 • Ook escape rooms ontbreken niet Athene Griekenland. 
 • Er zijn diverse watersporten mogelijk zoals kite surfen en kajakken.
 • Zelfs skydiven is mogelijk.
 • En nog veel meer!

We raden je aan om eventuele optionele activiteiten voor tijdens je zeilvakantie Griekenland tijdig te reserveren. Door voorafgaand de groepsreis online contact te leggen met je reisgenoten via Mijn Simi, kun je kijken wie er nog meer willen deelnemen aan de optionele activiteit. Houd er rekening mee dat, zoals in iedere grote stad, de optionele activiteiten aan de prijzige kant kunnen zijn in Athene Griekenland.

Stedentrip Athene geschiedenis

Griekenland heeft een enorme geschiedenis, zo ook Athene. Sinds 1834 mag Athene zich de hoofdstad van Griekenland noemen. Dit heeft Athene te danken aan onder andere de bouwwerken die hier al voor Christus gebouwd zijn. In Athene was voor het eerst sprake van een democratisch regeringsstelsel, dat later door meerdere landen is overgenomen. Daarnaast heeft de stad altijd waarde gehecht aan architectuur en kunst, wat je zeker ook zal ontdekken tijdens de zeilvakantie Griekenland. Door de mythologie en de hiervoor genoemde punten heeft Athene Griekenland een hele rijke geschiedenis waar je een leven lang over kan lezen. 

Ook niet geheel onbekend zijn de Olympische Spelen. In het jaar 776 voor Christus werden de eerste spelen hier gehouden. Ook zijn er verschillende mythes die de ronde doen, waarvan de bekendste de mythe van Athena, de godin van oorlog, wetenschap en wijsheid. Ook inlezen over de oorlog en de Romeinen is erg interessant.

Athene in de avond Griekenland Athene Griekenland

Extra tips en weetjes over Athene Griekenland

 • Winkelen kun je goed in de straten Pandrossou, Ifestou en Areos.
 • Bezoek de bekende vlooienmarkt van Athene in de wijk Monastiráki.
 • In de wijk Psyrrí zijn leuke barretjes, restaurants en uitgaansgelegenheden te vinden.
 • Brettos is de oudste distellerij van Athene en daarnaast ook nog eens een hele kleurrijke.
 • Bezoek de oude straatjes in Anafiotika aan de noordzijde van de Akropolis.
 • Ga eten in een restaurant bij de Plaka's Stairs, waar lokale mensen graag samen komen.
 • Athene is vernoemd naar de godin Palas Athena.
 • Ongeveer 40% van de bevolking van Griekenland woont in Athene.

In de omgeving van Athene Griekenland

Omdat je op dag twee van de rondreis, op dag negen en op dag tien tijdens de zeilvakantie Griekenland de mogelijkheid hebt om Athene te ontdekken kun je er ook voor kiezen om één van deze dagen te besteden in een stad in de omgeving. We geven je een aantal tips voor tijdens je zeilvakantie Griekenland!

Nafplio bezoeken

De oorspronkelijke moderne hoofdstad van Griekenland was niet Athene, maar Nafplio. Dit is één van de mooiste steden van Griekenland en je kunt hier mooie pleinen vinden, net als gezellige winkelstraten, een grote haven, kastelen, forten en gebouwen met bijzondere bouwstijlen. Bezienswaardigheden die absoluut de moeite waard zijn, zijn het kasteel van Palamidi, Akronafplia en het kasteel Bourtzi. Vooral ronddwalen is erg leuk in deze stad, want je komt steeds iets nieuws tegen. 

 • Hoe kom je er:
  In 2 uur en 10 minuten kom je in Nafplio door de bus te nemen. De rit duurt ongeveer 2 uur en 10 minuten kost 12 tot 14 euro per enkele reis.

Meteora bezoeken

Op vier uur afstand van Athene kun je Meteora vinden, één van de mooie plekken in Griekenland die wordt bezocht tijdens de Noord-Griekenland rondreis. Meteora staat bekend om de hoge rotspilaren waarop eeuwen terug verschillende kloosters zijn gebouwd. Omdat het vier uur lang reizen is, moet je wel vroeg uit de veren, maar dan heb je ook wat! Als je om 08.00 vertrekt kun je rond het middaguur in Meteora zijn en hier een paar uur besteden voordat je weer terugreist. Maak deze reis wel minimaal met één andere reisgenoot samen (is ook gezelliger). Het bezoek aan een klooster in Meteora kost ongeveer 2 of 3 euro.

 • Hoe kom je er:
  Neem de trein vanaf Athene naar Meteora. Je reist of rechtstreeks of met een overstap op Néon Monastírion. Je doet hier 4 uur en 16 minuten over (met overstap 4 uur en 28 minuten) en een enkele reis kost tussen de 19 en 27 euro. 

Delphi bezoeken

Delphi is een stad met een eigen archeologische site. Je kunt hier naast tempels ook nog een amfitheater vinden. Leuk om te weten is dat de opgravingen nog vrij recent zijn gedaan. Ze zijn hiermee begonnen aan het eind van de 18e eeuw en in 1935 zijn de laatste opgravingen gedaan. Bezienswaardigheden die de moeite waar zijn zijn de herdenkingskapel, de Tholos, de Tempel van Apollo en het amfitheater. Ook het Archeologisch Museum van Delphi is erg interessant voor als je op zoek bent naar wat meer diepgang.

 • Hoe kom je er:
  Optie 1 - De langste maar goedkoopste manier is door de bus te nemen. Je neemt dan drie uur de bus naar Itea en nog vijftien minuten de bus naar Delphi. In totaal kost dit je 19 tot 25 euro per enkele reis.
  Optie 2 - De duurdere maar kortere optie is het nemen van de trein en de taxi. Je reist eerst 1,5 uur met de trein van Athene naar Tithorea, vervolgens neem je de taxi voor 50 minuten. De treinrit kost 5 tot 9 euro per enkele reis en de taxirit 40 tot 50 euro per enkele reis. Indien je samen reist met drie andere reisgenoten kun je deze kosten laag houden doordat je de taxi kosten deelt. Dan betaal je ongeveer 32 tot 43 euro per persoon voor de totale retourreis.

Nafplio Griekenland

Meer informatie over groepsreizen Griekenland?

Bekijk dan de zeilrondreis Griekenland of Noord-Griekenland rondreis! Of lees meer over Griekenland als reisbestemming, Griekenland vakantie tips groepsreizen of Simi's reisbestemmingen.

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.