De mooiste plekken in Ierland

De mooiste plekken in Ierland

Groepsreizen Europa Singlereizen Tips en adviezen

Ierland heeft ontzettend veel te bieden. Voor iedereen die een beetje fan is van natuur, gezellige pub avonden, het proeven van whiskey en de Ierse cultuur is het reizen naar Ierland een feestje. De heerlijke pittoreske dorpen, bruisende steden die ondanks hun grootte heerlijk knus aanvoelen, de hoge kliffen en de prachtige groene landschappen maken het plaatje compleet. Ierland heeft zo ontzettend veel leuke stadjes en natuurgebieden, dat je je wellicht kan afvragen wat nou echt de mooiste plekken zijn in Ierland? In deze blog vertellen we je meer over de twaalf mooiste plekken in Ierland.

Alle jongerenvakanties 2021 zien? 

De hoofdstad: Dublin

Dublin mag uiteraard niet ontbreken op deze lijst van de mooiste plekken in Ierland. Dublin is de hoofdstad van Ierland. Ondanks de grootte, is Dublin erg knus vergeleken met andere Europese steden. Dompel jezelf onder in de fijne cultuur en bezoek de heerlijke pubs, luister naar traditionele live muziek, wandel door de straten langs de winkeltjes en bezoek een van de vele bijzondere kathedralen. Tips die we absoluut willen geven zijn de Temple Bar (beroemdste pub van Ierland), Trinity College (universiteit met een prachtige bibliotheek), winkelen in de Dublin Creative Quarter en een bezoek aan het Guinness Storehouse. Echte boekliefhebbers kunnen hun geluk niet op bij de Book of Kells.

temple bar, Dublin

Wicklow Mountains en Glendalough 

Wicklow Mountains National Park is een prachtig natuurgebied ten zuiden van Dublin. Dit is een heerlijk bergachtig en moerasachtig gebied dat absoluut tot de verbeelding spreekt. Ook erg bijzonder is de vallei Gelndalough, die bij het Wicklow Mountains natuurgebied hoort. Hier kun je het gelijknamige Glendalough klooster vinden uit de 6e eeuw. Dit klooster heeft ontzettend veel meegemaakt, van Vikingen aan de deur tot aan vele bedevaartstochten. Hierdoor zijn er ook ontzettend veel legendes. Bij het klooster kun je twee mooie meren vinden waarbij je ook super fijn kunt wandelen.

Glendalough

The Burren (natuurgebied)

The Burren is een wel heel bijzonder natuurgebied. Je waant je in een bijzonder maanlandschap dat bestaat uit kalksteen. Ook the Burren mag de naam dragen van een nationaal park, samen met vijf andere natuurgebieden. Bijzonder is dan weer wel dat het landschap vruchtbaar genoeg is om planten en bloemen tussen de stenen in omhoog te laten opbloeien. 

the burren

Aran eilanden

De Aran eilanden bestaan uit drie eilanden, Inis Mór, Inis Meáin en Inis Óirr. In totaal wonen er slechts 250 mensen op deze drie eilanden. Je kunt deze eilanden bezoeken door een overtocht te maken met een boot. Onderweg zie je dan ook nog een keer de ruige kliffen vanaf een ander oogpunt. Het leuke aan deze eilanden is dat naast de gigantisch mooie uitzichten over de kliffen, mensen hier nog erg traditioneel leven. De visserij is hier dan ook erg belangrijk en er wordt hier nog echt klassiek Iers gepraat. Op de eilanden zelf kun je heerlijke slingerende wegen vinden, waardoor het hier ook onzettend leuk is om een fietstocht te ondernemen.

aran islands, fietstocht

Cork

Cork is de tweede grootste stad van het mooie Ierland. Ook deze stad valt wat ons betreft onder het lijstje van de mooiste plekken in Ierland. Opnieuw kun je hier weer heerlijke pubs vinden. Wandel door de straten met de prachtige gekleurde huizen of breng een bezoek aan the English Market of de Fransican Wall Distellery. Ook een rondleiding door het Elizabeth Fort, een wandeling over het terrein van de UCC universiteit of een bezoek aan de St. Fin Barre's Cathedral zijn de moeite waard.

cork

Ring of Kerry 

De Ring of Kerry is een van de meest bezochte en populairste plekken van Ierland. Mensen komen hier maar al te graag voor een echte Ireland road trip experience. Officieel is de weg bijna 180 kilometer lang. De uitzichten zijn hier spectaculair en de hoogteverschillen zorgen voor een heerlijk diverse rit. Maak onderweg zeker een stop bij de bijzondere Torc waterval. 

ring of kerry

De kliffen van Moher

Ah, de kliffen van Moher. Als iets niet mocht ontbreken op dit lijstje van de mooiste plekken in Ierland, waren het deze kliffen wel. Deze kliffen behoren tot een van de hoogste kliffen van Europa en bestaan uit kalksteen. Ze zijn gevormd door erosie en zullen met de jaren nog steeds veranderen. Wetenschappers hebben de kliffen geschat op een leeftijd van 320 miljoen jaar. Vanaf de kliffen heb je vanzelfsprekend een prachtig uitzicht over de zee. Je kunt hier dan ook heerlijk langs de kliffen wandelen. Je kunt je hiermee zeker een paar uur vermaken. Als je denkt aan kliffen, denk je wellicht aan hoogteverschillen tijdens het wandelen, maar het voordeel is dat je hier vrij vlak kunt lopen en hier wandelen daarom niet zwaar is.

Cliffs of Moher

Dingle (stad en schiereiland)

Dingle is een groot schiereiland en tevens de naam van de stad op dit eiland. Beiden zijn de moeite waard. Het stadje Dingle is een gezellig vissersstadje. Net als in Cork kun je hier fijne kleurrijke huizen vinden. Ook het haventje is de moeite waard. Als we iets absoluut kunnen aanraden is het het proberen van fish 'n chips hier!

whiskey in Dingle

Galway (stad)

Galway, je kent het misschien wel van het liedje van Ed Sheeran. Galway is een gezellige havenstad en studentenstad met ontzettend leuke winkeltjes en pubs. Ook staat deze stad bekend om de vele (traditionele) live muziek die in de pubs wordt gespeeld. Als je wat meer het oude Middeleeuwse centrum in loopt kom je leuke kronkelige straatjes tegen. Doordat hier veel studenten leven, staat ook hier het leven in de pubs niet stil. Daarnaast is Galway ook nog eens een heerlijke stad om te shoppen!

galway

Kilkenny (stad)

Kilkenny is een schilderachtige stad met een heerlijke middeleeuwse uitstraling. De sfeer in deze stad is ontzettend gezellig en knus. Ook kent de stad een rijke historie. Naast een vrolijke historie heeft hier ook een grote heksenjacht plaatsgevonden. Als je hier meer over te weten wil komen kun je de herberg en pub Kytelers Inn bezoeken en je hier een beetje over inlezen. Loop vooral de Butter Slip in om in het oude stadsgedeelte uit te komen. Hier kun je ook de leuke kleine winkeltjes en boetiekjes vinden, net als gezellige pubs als je even wil pauzeren. Verdere tips zijn een bezoek aan het Kilkenny Castle inclusief de prachtige stadstuinen, het doen van de Smithwick Experience en het bezoeken van de kathedraal Saint Canice's. 

klikenny

Connemara National Park

Connemara National Park is een prachtig natuurgebied boven Galway. Hier kun je uitstekend wandelen. Een absolute aanrader is het beklimmen van de Diamond Hill. Deze is 442 meter hoog en vanaf de top heb je een bijzonder uitzicht over het park. Doordat de heuvel meerdere wandelpaden heeft, kun je een van deze paden kiezen op basis an je wandelniveau. De meer ervaren wandelaars kunnen we aanraden de Croagh Patrick te beklimmen. 

Connemara

Slea Head (kaap)

Dit is toch echt wel een van de hoogtepunten van de hoogtepunten van Ierland. Slea Head ontdek je op z'n best tijdens de Slea Head Drive, een 30 kilometer lang weg. Aan het einde van de route wordt je getrakteerd met prachtige uitzichten over de Atlantische oceaan en zie je bij goed weer de Blasket eilanden. En onthoud: ook als het slecht weer is geeft dat juist charme aan het landschap! De Slea Head Drive is onderdeel van de Wild Atlantic Way en je ziet onderweg gebouwen van maar liefst 5000 jaar oud. 

slea head

Bezoeken mooiste plekken Ierland

Tijdens de singelreizen Ierland voor 18 tot 39 jarigen ontdek je alle bovenstaande mooiste plekken in Ierland. In 10 dagen tijd reizen we van Dublin naar Galway via Trim Castle, bezoeken we Connemara National Park, reizen we van Galway naar Doolin via the Burren en de Aran eilanden, zie je de Cliffs of Moher voordat je in Tralee overnacht, rijden we the Ring of Kerry en zie je de Torc Waterval, ontdek je Valentia Island en Bray Head, rijden we de Slea Head Drive, overnacht je in Dingle na het bezoeken van de Dingle Whiskey Distellery, probeer je dolfijnen te spotten bij Inch beach, vermaak je je in Cork, bezoek je het middeleeuwse Kilkenny en rijden we dwars door de Wicklow Mountains voordat je weer in Dublin eindigt. Een heerlijk vol programma waarbij je alle highlights van Ierland gaat ontdekken! Daarnaast staan er hele mooie wandeltochten op de planning bij een aantal van deze mooie plekken in Ierland. We combineren natuur met cultuur, gezelligheid en leuke activiteiten. En het mooie is dat dit alles ook nog eens inbegrepen is bij je reissom, net als de retourvlucht, de overnachtingen en alle vervoer ter plaatse.

Meer tips lezen over Ierland?

Bovenaan de pagina kun je lezen wanneer deze blog is gepubliceerd. Houd er rekening mee dat de informatie in de tussentijd verouderd kan zijn. Het actuele reisaanbod van dit jaar kun je vinden in het keuzemenu bovenaan de site. Een leuke reis gevonden? De informatie onder de tabbladen inbegrepen en dag-tot-dag is altijd up to date.