Ècht Zuid-Amerika ontdekken tijdens een intensieve wandelvakantie in Ecuador

Ècht Zuid-Amerika ontdekken tijdens een intensieve wandelvakantie in Ecuador

Verre groepsreizen Singlereizen Tips en adviezen

Zuid-Amerika staat bekend om het hebben van een relaxte cultuur, sfeervolle levendige straten, heerlijk eten en een diverse natuur. Simi Reizen heeft vier reizen naar Midden- en Zuid-Amerika: Colombia, Costa Rica, Cuba en Ecuador. Iedere reis kent zijn eigen charme en in deze blog kom je meer te weten over de groepsreis Ecuador. Of je nu al mee gaat op groepsreis en er iets meer over wilt weten of misschien toch iets meer overtuiging nodig hebt om te boeken, na het lezen van deze blog weet je nog meer over het programma en de benodigdheden voor deze Ecuador groepsreis!

Ecuador heeft een hoge ligging, dit komt doordat een groot deel van het land Andesgebergte is. Tijdens deze rondreizen Ecuador ga je veel wandelen en ben je hoog in de bergen. Deze groepsreis wordt daarom intensiever ervaren en vergt wel wat wandelvermogen. Ook doen we een aantal leuke outdooractiviteiten. Voor echte avonturiers is dit daarom natuurlijk de place to be! Dus trek de wandelschoenen maar aan als je op zoek bent naar een rondreis met een diverse natuur. En dat allemaal op een bestemming dat nog niet platgestampt is door toeristen en waar lekker veel actiefs op de planning staat!

Quito ontdekken en wandelen in het Mindo regenwoud

Op de eerste dag van de rondreis Ecuador kom je gelijk aan in de hoofdstad: Quito. Deze bevindt zich op 2.850 meter hoogte en is daarmee een van de hoogst gelegen hoofdsteden ter wereld! Je zult even moeten wennen aan de hoogte, maar aangezien je uit een vliegtuig komt zal dit hoogst waarschijnlijk snel gaan. We raden aan om tijdens deze Ecuador groepsreis veel water te drinken en zoete en koolhydraat rijke dingen te eten, dat tweede zal vast geen probleem zijn ;-). Het is belangrijk om geleidelijk te wennen.

De eerste dag krijg je de tijd om even te acclimatiseren en de hoofdstad te verkennen. We raden aan het historische centrum van Quito te bezoeken, de Old Town. Deze staat ook op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om de eerste avond van de rondreizen Ecuador goed af te trappen kun je met je reizigers een drankje doen op het terras of samen ergens een hapje gaan eten.

Historic Centre of Quito

De volgende ochtend wordt je wakker in het levendige Quito! Vandaag staan er gelijk iets leuks op het programma. Als eerst duik je nog een keer het centrum in, maar dit keer in de vorm van een stadstour! Je duikt dieper de stad in en komt meer te weten over de geschiedenis van Quito.

Tijdens de stadstour ga je met een kabelbaan omhoog naar 4.000 meter hoogte. Op deze plek heb je een prachtig uitzicht over de stad. Als je naar de bergen kijkt zie je besneeuwde toppen. In het gebied zijn eventueel ook genoeg verschillende wandelpaden te vinden, mocht je zin hebben in een wandeling. Een andere leuke optie in je vrije tijd is het maken van foto's bij de Cable Car Swing. Dit zijn schommels die uitkijken op de stad. Of strijk neer op een terrasje. 

Tip: Tijdens het bezoeken van deze hoogtepunten is het raadzaam om voldoende laagjes kleren aan te trekken. Je komt op verschillende hoogtes. Naarmate je hoger komt zal het vaak iets harder waaien en kunnen afkoelen. Zodoende kun je je gemakkelijk aanpassen aan het weer.

We gaven het al aan. Ecuador heeft een diverse natuur. De ene dag bevind je je in de bergen en de andere dag ben je in het regenwoud. De volgende dag is dat precies wat je gaat meemaken want... Je gaat vandaag naar het Mindo Regenwoud! Houd je ogen tijdens de wandeling goed open voor kleurrijke vogels en andere dieren, die komen in dit regenwoud veel voor! Daarna breng je een bezoek aan een vlindertuin, Butterfly House Nathaly Mindo. Hier fladderen honderden vlinders rond en het is een mooie plek om even bij te komen van de tocht.

In het gebied zijn meerdere optionele activiteiten te ondernemen. De lokale gids neemt deze de dag van tevoren met je door, zodat je kunt kijken of je iets ter plaatse bij wilt boeken.

Bezoek kleine dorpjes en kraterwandeling

Nu gaat de actie echt van start! Deze ochtend (dag 4) breng je een bezoek aan een klein dorpje, Pijal. Dit dorp ligt in het Andesgebergte en wordt niet vaak door toeristen bezocht! Als groep maken jullie hier onderdeel uit van een lokaal project. Je bent er vandaag namelijk om de lokale bevolking te ondersteunen. Bereid je voor op een unieke culturele ontmoeting!

Met de bewoners van dit kleine dorp maak je 'Aji', een lokaal spicy sausje. Na het maken van de saus volgt er een traditionele lunch, die wordt bereid met verse producten uit de omgeving. Tijdens de lunch vertelt de lokale bevolking met liefde hoe ze producten weven.

's Middags rijd je door naar Otavalo, hier lopen de mensen nog in typische kledij. Vaak dragen de bewoners kleurrijke kleding en een poncho. Op Otavalo breng je een bezoek aan de markt, waar je leuke kraampjes kunt bespeuren. Deze nacht verblijf je in een haciënda waar je wordt verwelkomd met een typische cocktail uit de Andes regio!

De volgende ochtend word je wakker in de haciënda, waarna je een kraterwandeling gaat doen bij het Cotachi reservaat. Cotachi is een prachtig gebied en het reservaat bevat een actieve vulkaan. We maken een wandeling rond de krater. Vervolgens stap je de boot op om de vulkanische activiteit van dichtbij te bekijken.

Op dit punt heb je bijna alles al ervaren: bergen, het regenwoud en een actieve vulkaan. Ecuador heeft zoveel te bieden op het gebied van natuur! En dat is precies dus ook de reden dat je de komende vier dagen een trekking gaat maken door verschillende gebieden, je zult zien dat elk gebied tijdens deze Ecuador groepsreis weer iets nieuws te bieden heeft!

Quilotoa Lagoon

Meerdaagse trekking door het Andesgebergte

Op dag eerste dag van de vier-daagse trekking rijdt je over 'Avenue of Volcanoes' naar Cotopaxi National Park. Je begint op een hoogte van 3800 meter, waar je je wandeling begint met een adembenemend uitzicht over de bergen! De Cotopaxi is de hoogste actieve vulkaan ter wereld. Onderweg moet je je ogen goed openhouden voor paarden, want ten opzichte van Nederland staan deze niet in de wei! De eerste trektocht staat gepland op dag 7 in Ecuador, nadat we volledig geacclimatiseerd zijn.

De tweede dag doe je een trekking door de Toachi Kloof. Hier maak je honderden meters hoogteverschil. Je vertrekt namelijk vanaf 3.300 meter hoog en wandelt naar een riviertje dat op 2.900 meter ligt. Vervolgens ga je weer omhoog naar je overnachtingslocatie, Chugchilan, op 3.200 meter hoog. Onderweg kom je enkele dorpjes tegen, bij één van deze dorpjes maken we een tussenstop in de middag. Hier heb je dan even de tijd om bij te komen van de wandeling en het unieke dorpje te verkennen.

De volgende trekking die je gaat doen is naar Quilota. Deze trekking is ongeveer 11 kilometer. Om even bij te komen van de intensieve wandelingen die je hiervoor hebt gemaakt doe je het iets rustiger aan vandaag. Over deze redelijk korte hike ga je wat langer doen en het tempo ligt iets lager, zo het je extra veel tijd om van deze mooie omgeving te genieten. Het mooie van deze hike is dat je onderweg veel locals tegenkomt die nog aan ruilhandel doen. Het perfecte moment om je Spaans een beetje op te krikken!

Deze ochtend van dag 9 moet je weer vroeg op want vandaag staat er nog een wandeling op het programma, misschien wel de mooiste tot nu toe! Je komt aan bij de Chimborazo vulkaan, dit is de hoogste berg van Ecuador! De berg zelf bereikt een hoogte van 6.310 meter, maar jullie bereiken als groep maar liefst 5000 meter. Je kunt misschien wel zeggen dat je het letterlijke hoogtepunt van de reis hebt bereikt. ;-) Onderweg heb je de kans om met wat geluk de Andes Condor en Vicuña's te spotten. Je verblijft deze nacht in Baños, waar het iets toeristischer is. Hier is genoeg te beleven en is de perfecte plek om even bij te komen van de trekking die je de afgelopen dagen hebt getrotseerd!

Chimborazo Volcano

Even bijkomen in Bañes

Voordat je morgen een vrije dag hebt, genieten we op dag 10 nog even van een prachtige watervalroute. We reizen van waterval naar waterval per bus, en zullen onderweg korte wandelingen maken. Na deze route keer je weer terug naar Baños, om hier lekker de toerist uit te hangen! De volgende ochtend ben je namelijk de hele dag vrij om Baños te verkennen. Het zal je verbazen hoeveel er in Baños te beleven is. Onderneem een optionele activiteit of ga lekker een gezellig avondje beleven met je reisgenoten! In Baños zijn een aantal optionele activiteiten die leuk zijn om te ondernemen tijdens de rondreizen Ecuador:

 • La Casa del Arbol, net zoals in Quito is dit een schommel. Met deze schommel kijk je dan niet uit over een stad maar over de bergen! Ook dit is een iets toeristischere attractie en kan dus best druk zijn.
 • Baños is omringd door warmwaterbronnen en watervallen rondom de stad, een mooie waterval om te bezoeken is dan de Pailon del Diablo-waterval. Je kunt hier over een hangbrug lopen om het water onder je naar beneden te zien storten.
 • In de warmwaterbronnen kun je ook heerlijk badderen, ben je dus uit naar een iets meer relaxte activiteit, bezoek dan een warmwaterbron.
 • Voor iets meer avontuur kun je ook tussen de bergen door ziplinen. Dit kan bij de Puntzan Canopy, hier kun je uit zes verschillende ziplines kiezen!

Optionele activiteiten boek je ter plaatse zelf bij, en zijn dus altijd op basis van beschikbaarheid en eigen risico. 

Tijd voor wat spanning

Na je heerlijke vrije dag is het nu tijd voor wat spanning, deze dag ga je canyoningen! Bij canyoning daal je af in een rivierkloof en ga je glijden, springen en zwemmen om je zo door de elementen heen te vechten en samen met je team het eindpunt te bereiken! Na dit avontuur overnacht je in een jungle lodge in de Amazone. Deze lodge bevindt zich midden in de natuur!

Canyoning Mindo Rainforest

Je wordt op dag 13 wakker in de natuur en dan is het tijd voor een jungle trektocht door de Amazone! Onderweg kom je veel mooie bloemen en planten tegen, en let op voor mooie vogels, beestjes en andere dieren! Je maakt nog even een korte tussenstop om te lunchen en bij de Rio Rodriguez kun je eventueel nog zwemmen, dus zwemkleding mee vandaag! Deze nacht verblijf je opnieuw in een lodge! Maar bij deze is helemaal geen elektriciteit, tijd voor een cozy avondje met kaarsverlichting! Geen zorgen, warm water is wel aanwezig ;-). Absoluut een unieke ervaring.

Vandaag neem je een bijzondere kanotocht naar het eiland Anaconda, hier krijg je plantages van bananen, koffie, papaya en cacao te zien. Je loopt vervolgens naar Rio Napo. Hier word je door een typisch lokaal drankje verwelkomd door een lokale familie. Je krijgt nu ook de kans om een blaaspijp te proberen! Op dit eiland bezoek je ook een laguna met kaaimannen, en hopelijk ben je niet bang voor krokodillen die je hier tegen kunt komen! Als afsluiter bezoeken we nog een lokaal centrum waar jungledieren worden gered en verzorgd.

Op de laatste volledige dag ga je nog één keer een wateravontuur beleven door te raften in de Amazone! Na een veiligheidsinstructie duik je de Jatunyaca rivier op om nog een laatste avontuur te beleven. Daarna is het tijd om even heerlijk bij te komen in de vulkanische heetwaterbronnen van de Andes! Hier kun je samen met je nieuwe vrienden heerlijk bijkomen van het avontuur dat jullie samen de afgelopen 15 dagen hebben meegemaakt. 

Rafting

Dan zit je reis er helaas op, en is het op dag 16 tijd om naar huis te gaan. Je geniet nog van één laatste ontbijtje met z'n allen en dan vertrek je richting het vliegveld. We weten in ieder geval zeker dat je de Ecuador groepsreis niet snel zal vergeten! Want wat heb je toch veel beleefd in een korte tijd!

Belangrijke informatie rondreis Ecuador

De rondreis Ecuador is, zoals je aan het programma al misschien kunt merken, een intensieve reis. Daarom zijn hier een aantal dingen waar je op moet letten voordat je de reis boekt:

 • Je maakt tijdens deze rondreizen Ecuador redelijk wat hoogtemeters, sommige mensen kunnen hier wat last van hebben. Denk je nu dat je hier gevoelig voor bent, bespreek dit dan met de GGD. Geef dan, tegelijk met het regelen van de reisvaccinaties, aan dat je naar een hoog gebied reist. De GGD kan dan ook medicatie voorschrijven die helpt bij hoogteziekte.
 • Mocht je tijdens de reis last krijgen van hoogteziekte meld dit dan aan de lokale gids. Houdt tegelijkertijd ook anderen in de gaten. Dat kan nooit kwaad. Wees niet bang voor hoogteziekte, maar wees wel alert.
 • Tijdens het wandelen hanteren we het: hike high, sleep low principe. Je loopt iets hoger, maar slaapt elke keer iets lager. Dit helpt goed bij het acclimatiseren.
 • Tijdens deze rondreis Ecuador ben je ook veel aan de wandel. Zorg er dan voor dat je voldoende water en snacks meeneemt tijdens iedere wandeling. Een compacte rugzak die fijn zit is ook een aanrader. 
 • Zorg ervoor dat je goede wandelschoenen meeneemt, want je gaat ze zeker nodig hebben. Deze dienen goed ingelopen te zijn. 
 • Het is ook aan te raden om verschillende lagen kleren te dragen. Je bereikt tijdens de Ecuador groepsreis veel verschillende hoogtes, dus temperaturen zullen ook verschillen. 
 • Je moet er op kunnen rekenen dat dingen in het programma anders lopen of wellicht iets langer of korter duren dan staat aangegeven. Het weer kan omslaan, waardoor er een wijziging in het programma doorgevoerd moet worden. Maar zo kunnen er ook andere oorzaken zijn. Zorg dan voor een flexibele instelling als je naar een land als Ecuador afreist.
 • Voor deze groepsreis heb je uiteraard een goede conditie nodig, maar je hoeft geen topsporter te zijn. Denk wel goed na voordat je de reis boekt of het programma voor jou vol te houden is. Als je in Nederland vaker geniet van wat intensievere wandelingen, dan ben je een heel eind.
 • Tot slot vinden we het belangrijk om de lokale bevolking te steunen, geef dan hier en daar wat fooi aan de locals die activiteiten organiseren. 

Wandelen Ecuador

Mee met Simi op rondreis Ecuador

Al met al zijn de rondreizen Ecuador de groepsreizen die echt een once in a lifetime experience bieden. Samen met andere reizigers tussen de 18-32 jaar ga je het avontuur aan. Je gaat ongelooflijke dingen tegenkomen en dingen meemaken die geen ander heeft meegemaakt! Vooral voor wandelaars is deze Ecuador groepsreis een absolute aanrader! Ben je niet een wandelaar maar wel op zoek naar een verre singlereis, dan heeft Simi ook andere verre groepsreizen binnen het reisaanbod. Ecuador is een land waar de afweging tussen natuur, avontuur en cultuur perfect is. Het heeft niet alleen veel te bieden op het gebied van natuur, maar ook cultureel is Ecuador een toplocatie!