Hoe belangrijk is de leeftijd bij groepsreizen?

Hoe belangrijk is de leeftijd bij groepsreizen?

Singlereizen Tips en adviezen Alleen op reis

Als je mee reist met Simi kies je voor een gezellige groepsreis met leeftijdsgenoten tussen de 18 en 32 jaar. Of je nou op groepsreis Afrika of groepsreis Amerika wilt, of liever gaat voor een Europese groepsreis, voor iedereen zit er wel wat tussen. Doordat je reist met reizigers rond dezelfde leeftijd, is er altijd wel iemand in de groep waarmee het klikt. Als je voor de eerste keer mee gaat, zou het echter best kunnen dat je wat vragen hebt over leeftijden en groepsreizen. In deze blog zullen we meest gestelde vragen met betrekking tot de samenstelling met betrekking tot de leeftijden beantwoorden.

Groepsreizen en leeftijden - veelgestelde vragen

Soms krijgen we vragen van reizigers gebaseerd op de leeftijden van een bepaalde reisgroep. Vragen die we wel eens binnenkrijgen, zijn vaak vragen in de richting van:

 • Ik ben 18, wat nou als de rest allemaal 32 jaar is?
 • Ik werk al een aantal jaar, reis ik straks samen met alleen maar studenten?
 • Wordt de kamerindeling gemaakt op basis van de leeftijden?
 • Kun je mij meer vertellen over de samenstelling van groepsreis X?

Allemaal vragen die we uiteraard met liefde persoonlijk aan iedereen beantwoorden, maar tijdens het lezen van deze blog zullen al deze vragen ook voor je beantwoord worden en aan je uitgelegd worden hoe dit precies zit!

Leeftijd een belangrijke factor voor kiezen singlereis?

Om gelijk met de deur in huis te vallen: In onze ervaring doen de leeftijden er vrij weinig toe tijdens een groepsreis. Echt waar! Dit blijkt bijvoorbeeld hieruit:

 • Reizigers weten vaak elkaars leeftijd helemaal niet meer als de single reis van start gaat. Je ziet van elkaar de leeftijden staan in Mijn Simi en in de Simi app, maar tijdens de groepsreis is het zeer onwaarschijnlijk dat iedereen elkaar volledig gaat uithoren over de leeftijden.
 • We horen zeer regelmatig van vriendschappen die zijn ontstaan tijdens een groepsreis, ook waarbij er meerdere jaren leeftijdsverschil tussen de reizigers zit.
 • We krijgen wel eens berichtjes van reizigers die zich er van tevoren zorgen over hebben gemaakt of ze niet veel ouder of jonger dan de rest zouden zijn, en vervolgens nog contact met ons opnemen om te laten weten dat ze zich om niks druk hebben gemaakt en een topvakantie hebben beleefd.
 • Onze reisbegeleiders zien tijdens de singlereizen vooral vriendschappen ontstaan op basis van interesses, hobby’s, grappige momenten tijdens een reis, een soortelijke studie of baan en bijvoorbeeld hetzelfde niveau van humor. 

Stel je dus zeker in op dat je gezellig op groepsreis gaat met mensen van rond dezelfde leeftijd. Iedereen zit in dezelfde levensfase waarin je veel bestemmingen nog niet ontdekt hebt en reizigers vaak redelijk dezelfde interesses hebben.  

We raden aan de factor leeftijd absoluut niet zo zwaar mee te laten wegen als andere aspecten bij het kiezen van een leuke groepsreis met jongvolwassenen. We raden je dus aan de keuze voor een groepsreis vooral te baseren op welke landen je nog wilt bezoeken, welke inbegrepen activiteiten je het meest aanspreken, hoe lang je op reis wilt etcetera.

Kun je wat hulp gebruiken bij het kiezen van een singlevakantie omdat super veel groepsreizen je leuk lijken? Doen dan de keuzehulp test! Aan de hand van 15 vragen ontdek je een top drie leuke groepsreizen die waarschijnlijk goed passen bij je interesses. Zeker doen!

Als leeftijd nog steeds heel erg belangrijk voor je is

Speelt de leeftijd toch nog een hele grote rol in je gedachten? Neem dan eens contact met ons op. We kunnen even voor je kijken naar de groepssamenstelling. Houd er echter rekening mee dat we puur de samenstelling kunnen doorgeven van het moment dat je contact zoekt. Wat er daarna nog bijkomt aan leeftijden is niet te voorspellen. Jonge reizigers kunnen bijvoorbeeld last minute boeken omdat ze nog een tentamen uitslag dienen af te wachten en oudere reizigers moeten misschien nog wachten op een vrij-aanvraag.

Tijdig boeken is bij groepsreizen erg belangrijk, bijvoorbeeld om samen te kunnen vliegen met de groep en vaak ben je ook nog eens voordeliger uit. We raden om deze reden aan om niet ellenlang af te gaan wachten. Ook kan het voorkomen dat je elkaar tegenwerkt. Bijvoorbeeld in de volgende fictieve situatie, gebaseerd op situaties die we vaker hebben meegemaakt:

Voor de groepsreis naar Italië hebben zich 12 mensen opgegeven, allemaal tussen de 18 en 25 jaar oud. Maximaal kunnen er 20 reizigers mee. Frits neemt contact met Simi op, hij is 28 jaar en bang de oudste reiziger te zijn. Hij wilt pas boeken als er meer reizigers hebben geboekt rond zijn leeftijd. Anne, Sanne en David reizen ook allemaal individueel en hebben dezelfde gedachte. Ze besluiten alle vier nog af te wachten. Zonde, want als ze zich alle vier opgeven, was er al een mooi groepje leeftijdsgenoten. In de twee weken die volgen geven nog 8 mensen zich op voor de reis en zit de groepsreis Italië vol. Er is zowel geboekt door jongere reizigers als door reizigers rond de 30 jaar. Gevolg: Frits, Anne, Sanne en David zijn te laat met boeken en hadden met leeftijdsgenoten in Italië kunnen zitten.

Het is super vervelend om in een situatie te komen als bovenstaand. Daarnaast merken we dat er tussen reizigers van 28-30 jaar en 24-26 jaar vaak ook een hele mooie klik is. We hebben nog nooit eerder meegemaakt dat een reisgroep enkel bestond uit 18-20 jarigen of enkel uit 30-32 jarigen. Of dat er enkel studenten of werkenden meereizen. Hoewel het per singlereis kan verschillen door welke leeftijden met name geboekt wordt, zien we bij de meeste jongerenreizen dat er van alles wel wat tussen zit. We kunnen het alleen niet van garanderen, omdat ook wij niet in de toekomst kunnen kijken. Soms zijn er wel reizen die met name zijn geboekt door jongere of oudere reizigers, maar dit is echt uitzonderlijk.

Onder het kopje belangrijk op de reispagina geven we aan hoe de reisgroepen bij die specifieke groepsreis er meestal uitzien. Tijdens de groepsreis kun je zelf kijken met wie het goed klikt en met wie je dus wat meer optrekt. Ook mag je altijd zelf kiezen met wie je een kamer wilt delen op basis van de heenweg. Good to know!

Gevarieerde reisgroepen groepsreizen

Juist de mix van leeftijden zorgt voor een lekker diverse reisgroep. Dit geldt naast de leeftijden ook voor hoeveel mensen bijvoorbeeld alleen reizen of samen reizen en de man- en vrouwverhouding. We zien dus vrijwel altijd reisgroepen waarbij er van alle leeftijden wel wat tussen zit. Enige uitzondering hierop is de groepsreis Bali, die met name door 18 tot 25 jarigen wordt geboekt.  

Leeftijd is slechts een getal, laat het dus geen belemmering vormen als je kiest voor een leuke groepsreis! Kijk dus niet naar de kaarsjes op een verjaardagstaart. Het draait om de herinneringen die jullie samen gaan maken! Cheers to that!

Voor de eerste keer op groepsreis

Veel mensen ervaren wat gezonde spanning alvorens ze voor de eerste keer op groepsreis gaan, en misschien ook de tweede of derde keer. Hoort er allemaal bij. Je zult zien dat zodra je je reisgenoten hebt ontmoet en in het vliegtuig of de bus zit, dit gigantisch snel weg zakt. Iedereen gaat op vakantie. Vakantie is leuk, dus de sfeer zit er altijd onwijs snel in! Overweeg vooral een groepsreis als je bijvoorbeeld:

 • Je graag kennis wilt maken met nieuwe leeftijdsgenoten
 • Je uit je comfort zone wilt stappen door bv. die ene bestemming eindelijk te gaan bezoeken of voor het eerst te gaan raften, iets wat je in je eentje niet zo snel zou doen
 • Je vrienden of vriendengroep al plannen hebben of niet in dezelfde periode op reis kunnen, maar jij uiteraard niet thuis wilt blijven zitten in je eentje
 • Je het een heerlijk idee lijkt als een prachtige reisroute al voor je is uitgestippeld en de leukste activiteiten al voor je zijn geregeld

Bekijk ook het artikel is een groepsreis iets voor mij?